składniki * 1 kg ładnego schabu marynata * 4 łyżki oleju * 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka sosu piri piri * po 1 łyżeczce tymianku i majeranku * 1 łyżka sosu sojowego * 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego dodatkowo * 1 mała cebulka * 4-5 ząbków czosnku * 1 łyżeczka cząbru Sposób wykonania Schab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę
Mix smakudojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego ryżu Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane(...)dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min. W tym czasie ugotować ryż. Po 15 min. sprawdzić czy curry nie wymaga jeszcze dosolenia
Mix smakuskładniki * sałata rzymska * 4 pomidory lub 250 g pomidorków koktajlowych * 4 młodziutkie cebulki ze szczypiorkiem lub 2 czerwone cebulki * 3-4 ogórki małosolne * 3-4 łyżeczki sosu sambal oelek * 2 łyżeczki oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób wykonania Sałatę, pomidory i cebulkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Z sałaty wyciąć twarde części liści i pokroić na mniejsze kawałki, pomidory pokroić(...)grubszą kostkę ( koktajlowe na połówki), szczypiorek z cebulkami drobno pokroić (czerwone cebulki w piórka), ogórki małosolne pokroić na plasterki. Wszystkie składniki umieścić w salaterce, posolić i nieco popieprzyć. Sos sambal oelek wymieszać z oliwą i dodać do salaterki, całość wymieszać i chwilę schłodzić przed podaniem
Mix smakutrochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy i gdy wszystkie się otworzą, jest to znak, że są gotowe. Podajemy z tostem, który rewelacyjnie smakuje maczany w sosie. Smacznego
Kulinarna rozmowasałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu(...)użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowaząbki czosnku (posiekane) 1/2 łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy 425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty) Sól do smaku 1/2 łyżeczki chili 1/2 papryki (słodka) 1 średnia cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1/2 łyżki garam masala Liście kolendry posiekane (jako ozdoba) Wykonanie(...)Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki. Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić
Kulinarna rozmowabitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła(...)następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kulinarna rozmowabrokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji 0,5 chili bez pestek Jajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby(...)łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego. Przecięte jajko
Kulinarna rozmowaPomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino, Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie(...)się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami pietruszki
Kulinarna rozmowatylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy(...)każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowałyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę(...)Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego
Kulinarna rozmowasałat 2 żółtka Sok z pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie(...)talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim. Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis. Polecam! Smacznego
Kulinarna rozmowaCzęść rybna: 350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie Marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 6 łyżki oliwy extra vergine sól i świeżo zmielony czarny pieprz Część warzywa: 2 łyżki masła lub masła klarowanego 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine(...)dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym. Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować
Świat Domowej Kuchnikawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy
Szefowa kuchnipodsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj
Gotowanie to kochanie