sosy - 72234 przepisów (strona:2397/4816)

Rabarbar razy dwa 179

drodzy, nie zawiodłam się. Lody wyszły obłędne - słodko-kwaśne, intensywnie rabarbarowe. Jako dodatek proponuję karmelizowany rabarbar - w takim wydaniu deser ten stanowi kwintesencję rabarbarowatości . Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia.  Pełen zachwyt gwarantowany. Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: (na 0,7 l lodów) lody: 4 żółtka 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka(...)się karmelizować. Rabarbar pokroić na kawałki o długości 5 cm, dodać do karmelu. Gotować, aż rabarbar zmięknie. Przestudzić. Lody podawać z ciepłym lub całkowicie wystudzonym karmelizowanym rabarbarem. Smacznego! Rabarbarowy sos można zachować, przechowywać w lodówce i podawać na zimno. Też smakuje bosko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi, ach te figi... 175

wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite te figi... I jeszcze jedno - porcja z jednej figi jest wręcz mikroskopijna , więc szczerze polecam przygotować jednak dwie na osobę - ciężko się powstrzymać(...)łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu Figi pokroić na ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie. Podawać natychmiast. Smacznego! Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami...? Bo ja mam ogromną ochotę, ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu, który

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Debiuty: woda różana 172

kilka godzin. Figi pokroić w ósemki. Na patelni skarmelizować cukier z masłem i wodą różaną. Dodać figi, podsmażyć, zalać wodą i gotować, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Przed podaniem wyłożyć figi na wierzch deserów, polać sosem. Smacznego! A Wy - lubicie wodę różaną? Używacie?  Podpowiedzcie coś, proszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 179

głębokiej, złoto-brązowej barwy. Zdjąć garnek z ognia, dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Powoli wlewać śmietanę, cały czas mieszając (może pryskać). Na końcu dodać sól, wymieszać. Przełożyć sos do szklanego naczynia, ostudzić. Do chwili podania przechowywać w lodówce. Mleko wymieszać z budyniem, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Serek dokładnie wymieszać z mlekiem skondensowanym, żeby(...)dodawać masę do ostudzonego budyniu, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szklanek, przechowywać w lodówce do chwili podania. Przed podaniem na pudding wyłożyć pokrojonego w plastry banana i całość polać sosem karmelowym. Smacznego! A ja tymczasem, jak na porządnego ucznia przystało, idę się chłonąć wiedzę na temat jeży oraz zagrożeń spowodowanych coraz większym spożyciem alkoholu wśród duńskiej młodzieży. (Nie, nie zrobiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 187

był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni(...)mokrych składników, dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Jabłka podgrzać, lekko odparować. Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył. Smacznego! Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada śmietanowo-truskawkowa 316

ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować. Stale miksując(...)ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos truskawkowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu pokrojone truskawki. Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia. Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny,  aby stężała. Roladę udekorować cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Należy przestrzegać wymiarów blachy

Gospodyni Miejska
Rolada jagodowa 218

roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować. Stale miksując, do ubitej(...)śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos jagodowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu całe jagody. Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny. Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować

Gospodyni Miejska
Bogracz 200

Bogracz... Soczyste i kruche mięso wołowe. Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra; 2 łyżki oleju/smalcu do smażenia; 2 duże cebule; Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku; Duża, czerwona papryka; Duża, zielona papryka; Duży pomidor; 2 ząbki czosnku; 3 marchewki; 2 pietruszki; Łyżeczka płatków chili lub ostrej(...)pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek. Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie). Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 190

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili... Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem. Pachnące pietruszką i czosnkiem. Ostre, dzięki chili. Komu porcję? Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić(...)100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami. Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 288

kaszy gryczanej z pieczarkami... Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej. Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli. Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego. U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym . Zapraszam!   Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g); 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; Jajo; 1 duża, czarstwa bułka pszenna; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób(...)kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym . Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron penne z boczkiem i mascarpone 323

Makaron penne z boczkiem i mascarpone... Sprężyste rurki makaronu. Kremowy sos na bazie mascarpone. Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku. A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory. Smacznego! Składniki: 250 g makaronu penne; 150 g wędzonego boczku; 250 g mascarpone; 1 czerwona papryczka chili; 50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju); Biała część pora; 1/2 łyżeczki pieprzu(...)tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek. Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por. Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się

Gospodyni Miejska
Surówka z selera z rodzynkami 302

tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny (1 łyżeczka), dodać majonez, śmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos. Do selera dodać odsączone rodzynki oraz sos majonezowo-śmietanowy i dobrze wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sok z cytryny można zastąpić mniej zdrowym kwaskiem cytrynowym. Rodzynki (w wersji bardziej wytrawnej

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy jęczmiennej 225

patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np.  z pieczarkami w sosie śmietanowym . Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Nachosy z dipem 4 - warstwowym 347

tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula; 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki. Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania