Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My Dayziemniaków 1 ząbek czosnku 1 cebula 2*szklanki wody 1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert ) 1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie, by nie używać zbyt wysokiej temperatury(...)wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera). Już prawie gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;) Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa, serwujemy ziemniaki, zalewamy je serem i violà! * Vacherin Mont
Kitchens AlphabetSkładniki: 1 podwójna pierś z gęsi (u mnie 1kg mrożonej), 3 łyżki sosu sojowego, pieprz świeżo mielony, makaron świder Czaniecki, glazurowane marchewki- przepis tutaj . Przygotowanie: Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy
Aga w kuchniłososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis. 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego Winiary świeży koperek i natka pietruszki sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści(...)zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmobilizowało mnie to do zrobienia własnego, bo co się będę do cudzych zdjęć ślinić .... :) Do brytfanki wrzucilam resztki ugotowanej kaszy jaglanej, na to obrane i pokrojone jabłka, na to sos truskawkowy dla słodkości, na to kruszonke, na to płatki owsiane. Do pieca na 30 miut mniej wiecej w temperaturze 180-190 stopni. Żeby było bardziej all inclusive serwowałam ze śmietanką(...)kubku albo palcami w miseczce, mają być grudki, nie miksujemy i nie wczuwamy się, im mniej wyrabiania tym lepsza kruszonka. Kruszymy nad potrawą w palcach - i gotowe ;) jaglanka-jabłka-sos truskawkowy: zasypane dodatkami: i wreszcie można jeść
Z butelką mleczka w tleSuszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście. SKŁADNIKI 400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania
Basia w kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć(...)grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
kulinarnyswiatdomipatelnię wrzucamy seler, koper, szalotkę i cebulę. Smażymy, cały czas potrząsając, aż do zarumienienia. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i redukujemy (około 10 minut), aż sos stanie się bardzo gęsty i lepki, a zapach octu przestanie być rażący. 3. Na patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez(...)minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artfont-family:"Times New Roman";} Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, że nie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie(...)cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą
Delicious Titbitsupieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki Edytynatomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: opakowanie paluszków krabowych 300 g makaronu tagliatelle puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku(...)jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym połączyć z pokrojonymi w grubą kostkę paluszkami krabowymi. Makaron przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem. Całość można oprószyć tartym parmezanem. Moje posty
Słodka Stronachlebowej (ewentualnie tortowej) 300 ml ciepłej wody 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli dodatki: mozzarella pomidory oliwki oliwa z oliwek sos pomidorowy przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, (opcjonalnie) sól, pieprz Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić(...)podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h ) Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami
Słodka Stronakawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki sos chili . Moje posty
Słodka Stronaszklanki maki pszennej (najlepiej tortowej) 3/4 szklanki cieplej wody 1/2 szklanki kaszy manny 35 g drożdży łyżka oliwy z oliwek łyżka miodu szczypta soli ponadto: sos pomidorowy przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprz ulubione dodatki do pizzy mozzarella Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem(...)wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem. Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy. Moje posty
Słodka StronaKaszka Manna na mleku - któż nie zna tego prostego, taniego i szybkiego deseru... smak dzieciństwa niejednego z nas. Kaszkę możemy podać z wieloma dodatkami, począwszy od świeżych owoców, sosów, przetworów owocowych, a skończywszy na czekoladzie, puddingach czy bitej śmietanie. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością zyska grono fanów wśród najmłodszych. Kaszka Manna na Mleku - Składniki: (ok. 3 porcje(...)mleka dodać rozrobioną kaszę i gotować ok 5 minut na niedużym ogniu. Całość należy niemal ciągle mieszać, tak aby kaszka nie przywarła. Podawać z owocami, puddingami, sokami, sosami owocowymi itp. Moje posty
Słodka Strona