Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki . Składniki: 250 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/4 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz mielona ostra papryka pieprz cayenne cząber olej Sposób wykonania: 1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy(...)podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować). 4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony. 5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki . Smacznego!!! Źródło: Historie ze smakiem
Kuchnia domowa Aniosuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę. 2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy. 3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej, ale nam tyle wystarczyło). 4. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. 5. Na każdą tortillę nakładamy sałatę, porcję warzyw i dodajemy sos. Składamy i podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa Anidnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką ( KLIK ). Polecam! Smacznego
Kuchnia domowa Anicieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup. Składniki: maślaki masło sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody. 3. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Ostudzone grzyby przekładamy(...)woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!! Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie
Kuchnia domowa Anizdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem Sałata lodowa z kurczakiem Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem feta Sałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa(...)Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji Sałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędliną Sałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Kuchnia domowa AniWszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły
Monia miesza i gotujejako bazę na zupę. Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu rozmaryn majeranek 3 ziela angielskie listek laurowy sól pieprz Przygotowanie: Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy(...)cebulę i golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy ziela angielskie i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy
Zakręcony Widelecwtedy jeszcze smaczniejsze ugotować ziemniaki w mundurkach śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalający śledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki imbiru 2 ząbki czosnku, rozbite 2 łyżeczki nasion kolendry 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa(...)świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości
Stare GaryPASTA ŚLEDZIOWA Składniki: - 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa) - 4 łyżeczki musztardy delikatesowej - 3 łyżki Delmy z masłem - pieprz czarny - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe
Mentor Smakudoprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu. Doprawić cytryną. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać koperkiem i kaparami. Przed
Stare Garyporcje: - 400g śledzi a'la Matjas - 2 łyżki whisky lub brandy - 2 łyżki musztardy (dałam Dijon) - 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę) - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżki sosu sojowego - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego) - 1 średnia cebula(...)zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej Kotayi Śledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x. Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić. Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy
Smaczne Zdroweenergicznie mieszając. Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia(...)obrócić mięso, polać sosem Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia. Posypać siekaną natką pietruszki
Stare Garymniejsze liście bazylii rozsypać na cykorii. Do blendera włożyć resztę bazylii, czosnek, sól, pieprz, anchovies+ trochę oliwy z puszki, musztardę, jogurt, ocet i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy za dużo dressingu , można go przechować w lodówce Niestety nie miałam czerwonej cykorii , przez co sałatka jest
Stare Garykolendry opcjonalnie pomidor chili przygotowanie Ugotować bób - do wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę(...)drobno pokrojony pomidor i posiekane chili - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą
Stare Gary