sosy - 72234 przepisów (strona:2383/4816)

Kebabczeta 169

Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki . Składniki: 250 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/4 szklanki wody 1/2 łyżki soli pieprz mielona ostra papryka pieprz cayenne cząber olej Sposób wykonania: 1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy(...)podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować). 4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony. 5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki . Smacznego!!! Źródło: Historie ze smakiem

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami 207

osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę. 2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy. 3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej, ale nam tyle wystarczyło). 4. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. 5. Na każdą tortillę nakładamy sałatę, porcję warzyw i dodajemy sos. Składamy i podajemy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 231

dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką ( KLIK ). Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mrożone duszone maślaki 143

cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup. Składniki: maślaki masło sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody. 3. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Ostudzone grzyby przekładamy(...)woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!! Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na sałatki 1108

zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese  Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem Sałata lodowa z kurczakiem  Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem feta Sałatka a'la nicejska   Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa(...)Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji Sałatka brokułowa z surimi  Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka jarzynowa tradycyjna  Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa z warzywami i wędliną Sałatka pieczarkowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka ryżowa z kurczakiem  Sałatka szynkowa siostry Anastazji

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po kaszubsku 1261

Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły

Monia miesza i gotuje
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 190

jako bazę na zupę.  Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu rozmaryn majeranek 3 ziela angielskie listek laurowy sól pieprz Przygotowanie: Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy(...)cebulę i golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy ziela angielskie i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy

Zakręcony Widelec
Postne śledzie ze śmietaną 356

wtedy jeszcze smaczniejsze ugotować ziemniaki w mundurkach śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalający śledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 250

plasterki imbiru 2 ząbki czosnku, rozbite 2 łyżeczki nasion kolendry 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa(...)świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości

Stare Gary
PASTA ŚLEDZIOWA 233

PASTA ŚLEDZIOWA Składniki: - 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa) - 4  łyżeczki musztardy delikatesowej - 3  łyżki Delmy z masłem - pieprz czarny - cukier - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe

Mentor Smaku
Farfalle z łososiem wędzonym 275

doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać koperkiem i kaparami.  Przed

Stare Gary
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 299

porcje: - 400g śledzi a'la Matjas - 2 łyżki whisky lub brandy - 2 łyżki musztardy (dałam Dijon) - 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę) - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżki sosu sojowego - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego) - 1 średnia cebula(...)zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej Kotayi Śledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x. Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić. Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy

Smaczne Zdrowe
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 337

energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową.  Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie).  W połowie czasu  pieczenia(...)obrócić mięso, polać sosem  Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.  Posypać siekaną natką pietruszki

Stare Gary
sałatka z cykorii 181

mniejsze liście bazylii  rozsypać na cykorii. Do blendera włożyć resztę bazylii, czosnek, sól, pieprz, anchovies+ trochę oliwy z puszki, musztardę, jogurt, ocet i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy za dużo dressingu , można go przechować w lodówce  Niestety nie miałam czerwonej cykorii , przez co sałatka jest

Stare Gary
sałatka z bobu czyli portugalskie inspiracje 209

kolendry opcjonalnie pomidor chili przygotowanie Ugotować bób -  do  wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać.  Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę(...)drobno pokrojony pomidor i posiekane chili  - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania