Kurczak w pomarańczach z miętą 217lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut(...)minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 182Jakoś pusto i cicho się w domu zrobiło... Niech Wam kudłate myśli nie chodzą po głowie! Na początek kolacja, jakoś tak bez weny... Chutney, czyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo(...)groszku, kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy
BaRepas
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 218drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące(...)Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut
Pyry na Gaz
Szaszłyki drobiowo-warzywne 223kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu
Humanistka w kuchni
Sałatka z colą 361świeżej (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli. sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę
Humanistka w kuchni
Kolorowa sałatka z fasolą 264tniemy na około 2 cm fragmenty. Kroimy: pomidory w większą kostkę, a rzodkiewkę w talarki. Kroimy szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól Wszystko mieszamy i odstawiam do pół
Humanistka w kuchni
Watróbka z indyka inaczej 290Moja wątróbka moczona jest w sosie keczupowo- musztardowym. Palce lizać. @ Ivi Składniki; 5 wątróbek, 1 cebulka, mleko, Sos; 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, Sałatka; 1 główka mini sałaty lodowej, 3 mini papryczki, ogórek, dresing Wykonanie; Wątróbkę moczymy 10 minut w mleku. Siekamy cebulę. Podsmażamy. Mieszamy keczup z musztardą i łączymy z wątróbką. Wrzucamy na patelnię. Smażymy. Przyprawiamy
LEjDIS
Kopytka z sosem pieczarkowym 2371Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę(...)szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy
kgwjanczewo
Luty - kuchnia francuska 196pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych(...)Przez długi czas stolica była kolebkę kuchni wysokiej (haute cuisine), bardzo wyrafinowej, restauracyjnej, ale od dłuższego czasu to nouvelle cuisine wiedzie prym - kuchnia lżejsza, w której ograniczono ciężkie zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne
W kuchni wieczorem
Zupa cebulowa na maśle z grzankami 387średnich cebul , 3 łyżki masła , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka suszonego tymianku , pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 i 1/2 litra wody , sos sojowy , ostra papryka . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić. Dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać tymianek i wlać(...)wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli. Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem. ...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym 308surowych i obranych 200g serka ricotta 35g tartego parmezanu świeża kolendra 1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka masła 500ml napoju migdałowego Alpro sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Wykonanie: Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto(...)pieprzem i tartym parmezanem. Ciastem nakładać na kwadraty z ciasta, zlepiać tworząc pierożek, kształtem zbliżony do uszek. Tortelini gotować w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Tortelini podawać z sosem migdałowym, przygotowanym na bazie napoju Alpro. Zrumienić na maśle płatki migdałowe. Kiedy będą już złote dolać napój migdałowy i całość redukować, aż płyn odparuje do połowy. Doprawić solą, pieprzem
kolorowotorcikowo
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 221śnieżne szczyty... w oddali :) selfie w pokojowym lustrze :) warsztatowe sodowe bułeczki czyli Proziaki i placuszki z kapustą czyli Fuczki Córci proziaki smakowały bardzo, Małżonowi też do fuczków pasował idealnie sos śmietanowy ze świeżymi ziołami... do proziaków sos również pasował
Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 391porcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy
My Culinary Art
Najlepsza szynka drobiowa 454świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon - 2 łyżki musztardy ziarnistej - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2 łyżki oliwy z pestek winogron - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka octu winnego (cherry) - 1 łyżka oregano - 1 łyżeczka ziaren kolendry - 1 łyżeczka płatków chilli Dodatkowo: - 3 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżki oleju do formy - siatka masarska(...)Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną
mojewypiekiinietylko
Quesadilla z kurczakiem i serem 49800złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami, np czosnkowym: zobacz przepis na sos czosnkowy . The post Quesadilla z kurczakiem i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje