smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;) Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku(...)Doprawiamy przyprawami. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafior
Bon Appetit Małgorzatychoć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki. Składniki: 1 kg białej kapusty (nieduża główka) 1 duża marchewka 1 cebula Sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: 1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce. 2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa. 3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na m inimum 2 godzimy przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Kuchnia domowa AniDodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek 1/ 4 czer wonej papryki 1/2 cebuli gar ść tartego żółtego sera 1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowego oregano + keczup lub sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę(...)nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł). 4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli. Smacznego
Kuchnia domowa AniFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach 1/3 puszki kukurydzy 70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku ser żółty koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki(...)składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera. 4. Pizzę wkładamy do piekarnika
Kuchnia domowa AniRobim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo(...)naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniMuffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką(...)papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Anipieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki . 3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patel ni kokosem lub migdałam i. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)dodajemy do mięsa i razem dusimy. 3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Animiodem ) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe) przyprawa do drobiu 1/4 główki kapusty pekińskiej oliwa dressing d o sałatek lub dowo lny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy) 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy , suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni. 2. Kapustę pekińską kroimy(...)paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy. 3. Placki tortilli podgrz ewa my na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakł adamy porcje kapusty, na to mięso , ogórki i paprykę, skł adamy i jemy :) Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu, wszystkie składniki gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy. 3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem . Pyszności! Smacznego
Kuchnia domowa Animamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :) Składniki: 1 brokuł 4 jajka 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 kostka fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 zmiażdżone ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo(...)pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy). 5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników. 6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę. 7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipotrzebny. 4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia
Kuchnia domowa Animasy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił. Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka! Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 2 liście laurowe 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki musztardy ostrej sól, pieprz
Kuchnia domowa Anikoperku zielona cebulka kilka łyżek jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i mieszamy całość. 3. Podajemy do obiadu. Smacznego!!! Źródło: Proste Żarcie Inne(...)propozycje na sałatę do obiadu (klikamy na zdjęcie): Sałata z jajkiem i śmietaną Sałata ze śmietaną Sałata z ogórkiem Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym
Kuchnia domowa Ani