sosy - 72734 przepisów (strona:2379/4849)

Kurczak pachnący goździkiem 195

kurczaka 2 listki laurowe 3 goździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli  kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i warzywami 196

ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski(...)Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną

Gaździnka warzy
Mielona karkówka z pieca 192

zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą(...)pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem  czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie

Gaździnka warzy
Makrela w roli głównej 210

Składniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem(...)Nakryty Stoliczek to tak zgłodniałam, że zaraz po przyjściu do domu z pracy sobie ją na kolację zrobiłam tylko bez jajka :-) już nie miałam czasu :-)  Jest pyszna, a sos wyśmienity

Gaździnka warzy
Kurczak w sosie z Mozzarellą 560

lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 216

Składniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli

Gaździnka warzy
Tuńczykowe kotleciki z kaszą i sezamem 182

Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek  cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą

Gaździnka warzy
Mintaj w winno - śmietanowym sosie 187

Wlać kieliszek wina i zostawić na kilka minut, niech alkohol odparuje :-) Rybę pokroić w paski i dodać, na patelnię do pora.  Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą

Gaździnka warzy
Kaszanka z kaparami 181

Składniki: 2 szt kaszanki pęczek natki pietruszki 2 średnie czerwone cebule 1-2 łyżeczki kaparów 50 g podgrzybków 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz szczypta tymianku Przygotowanie: Grzyby podgotować do miękkości. Cebulę, posiekać i podsmażyć razem z kaszanką na łyżce oleju.  Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Na samym końcu dodać posiekaną

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane 256

Składniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula  jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko.  Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym

Gaździnka warzy
Sałatka z tuńczyka 545

pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu(...)lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka

Passions hobbies life
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 380

bazylią  Do obłożenia;  Puszka cieciorki  Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra  4 szalotki  Papryka czerwona  30 dag żółtego sera  Sos:  Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g)  Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo  Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto(...)ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra

Takie tam pichcenie
Kopytkowe placuszki 449

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z brokułem i jajkiem 535

Składniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym(...)naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wszystkie składniki łączymy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w miodzie i piwie 228

Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy.     Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.    Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania