sosy - 72734 przepisów (strona:2380/4849)

Pizza 193

pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 480 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży Babuni  Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem  Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ(...)tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy.  I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy . Pokrój cieniutko cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu

Z Kuchni Do Kuchni
Zrazy wieprzowe 209

Składniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć(...)miękkości mięsa ( w razie potrzeby dolać wody). 6. W miseczce rozrobić łyżkę mąki z ok. 1/2 szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros 212

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Domowa pizza gyros 204

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona(...)dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze

A Ty Smakuj Mnie
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 505

przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. Roladki zalać przygotowanym sosem. Zapiekać przez kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 268

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 puszki tuńczyka w puszce (można dodać 2 puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka

Blondynka Gotuje
Mój paprykarz rybny 230

cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza

Proste Potrawy
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 193

ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam go  z czosnkiem i cukinią , tak jak w przypadku spaghetti, o którym pisałam tu . Możecie oczywiście przygotować swój ulubiony sos. Namawiam Was gorąco do "prac ręcznych" , a do tego przepisu na makaron w szczególności! Smak jest wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE(...)pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną  wodę. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić.  Przygotować sos.  CUKINIA Z CZOSNKIEM 1 średnia cukinia 3 duże ząbki czosnku oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 292

znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć(...)Mogę śmiało powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko

KUCHARNIA
Rzecze na to kalarepka - "Nikogo nie ma w domu!" 179

użyłam szatkownicy. Tak samo pokroić umytą wcześniej rzodkiewkę. Plasterki kalarepki rozłożyć na dużym płaski talerzu przekładając co jakiś czas plasterkami rzodkiewki. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotować sos i obficie skropić nim warzywa. Posypać ziołami i grubo mielonym pieprzem. Na koniec udekorować wiórkami sera. Można zjadać od razu, choć nam bardziej smakowało po schłodzeniu w lodówce, kiedy warzywa(...)przesiąknęły sosem. Polecam

KUCHARNIA
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 224

cieniu. Tyle. Ale to już uczyło poczucia piękna stołu.  Potem sam wymyśliłem, że zbyt jaskrawe, ogrodowe kwiaty nie pasują do dziczyzny, niosącej mityczny zapach kniei. Mięsa w sosie nie potrzebują jaskrawego światła. W przyćmionym - sos ciemnieje i staje się tajemnicą.  Powiecie Państwo, że piękno można znaleźć we wszystkim? Świetnie - to go szukajcie. Nie zapominając o Waszych stołach

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 211

wypadku garnek należy wstawić ponowne na mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty . Karmelu będzie więcej niż trzeba, ale kogo nie ucieszy niespodzianka(...)kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz wyżej).   Przygotowane wcześniej korpusy napełnić nadzieniem i rozprowadzić na nim resztę temperowanej wcześniej czekolady. Odstawić w chłodne miejsce, aby zupełnie zastygły. Gdy będą twarde, wyciągnąć z foremek

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 214

jedynym celem, a nie środkiem do sprzedania płynu do zmywarek, woreczków foliowych czy innego fixu.  Uwielbiam uroczą i filigranową Anię i wszystkie jej patelnie z najlepszym na świecie sosem koperkowym, który pozwoliła nam bezkarnie wyjadać palcami, będąc przy tym zajęta gotowaniem dla kolejnych dziesiątek gości.  Krótko mówiąc - uwielbiam Konfederacką 4 ,  niezwykłe miejsce z klimatem, duszą i wyjątkowymi(...)młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache      * Całkiem możliwe, że jedno albo

KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 191

JAJKO i spółka " , Tematem warsztatów, które odbędą się w dniu 13 kwietnia o godz. 12.00 będzie WIELKANOCNE JAJKO w różnych wcieleniach Uczestnicy warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy – na słodko i na słono. Podczas warsztatów przygotujemy : sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę ponczowe baby Savarin mazurki - niespodzianki pasztet jaglano

KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 242

chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo ten przepis - wszystkie przepisy ze spotkania (tego oraz poprzednich) znajdziecie

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania