Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 cebule 260g pieczarek 280g cukini 1 puszka pomidorów w sosie pęczek szcz ypiorku 260g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 listków bazy lii sól, pieprz, tymianek, imbir słodka papryka, oregano Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone(...)pieczarki, cukinię i cebulę. Na końcu wlać pomidory z puszki , przyprawić do smaku i dusić jeszcze z 5 min. Kaszę ugotować według przepisu z opakowania, polać sosem z warzywami. Dodać pokrojony szczyiorek i bazylię, delikatnie wymieszać..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym. Pieczarki obrać, pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem
Gaździnka warzynich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać mięsem i szczypiorem.................... Smacznego przypraw zawsze dodaję po szczypcie :-) a w razie potrzeby uzupełniam czego mi brakuje
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę(...)pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotleciki i smażyć na złoty kolor. Polać sosem koperkowym............. Smacznego
Gaździnka warzypomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką. Na koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem i zapiec
Gaździnka warzykurczaka 2 listki laurowe 3 goździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego
Gaździnka warzyząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski(...)Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną
Gaździnka warzyzmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą(...)pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie
Gaździnka warzySkładniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem(...)Nakryty Stoliczek to tak zgłodniałam, że zaraz po przyjściu do domu z pracy sobie ją na kolację zrobiłam tylko bez jajka :-) już nie miałam czasu :-) Jest pyszna, a sos wyśmienity
Gaździnka warzylubczyku Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego
Gaździnka warzySkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą
Gaździnka warzyWlać kieliszek wina i zostawić na kilka minut, niech alkohol odparuje :-) Rybę pokroić w paski i dodać, na patelnię do pora. Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą
Gaździnka warzySkładniki: 2 szt kaszanki pęczek natki pietruszki 2 średnie czerwone cebule 1-2 łyżeczki kaparów 50 g podgrzybków 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz szczypta tymianku Przygotowanie: Grzyby podgotować do miękkości. Cebulę, posiekać i podsmażyć razem z kaszanką na łyżce oleju. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Na samym końcu dodać posiekaną
Gaździnka warzySkładniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym
Gaździnka warzy