więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka brązowego cukru 4 plasterki chili 4 plasterki imbiru 1 trawa cytrynowa (świeża
Stare Garyminut, aż ładnie się zezłocą i staną się chrupkie. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, aby końcówki frytek lekko się przypaliły. Podawać z dowolnym sosem np sosem przygotowanym z jogurtu, odrobiny majonezu i wyciśniętego czosnku upieczonego razem z ziemniakami. Smacznego! * najlepiej kupić ziemniaki przeznaczone na frytki, bywają takie w marketach. Jeżeli nie wiemy
Stare Garyłyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy bakłażan wzdłuż(...)przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut . Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać
Stare Garyefektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam! Przepis znalazłam na tej stronie. składniki 6 jajek 3 do 4 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty 3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego 1 mała laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 paski skórki(...)całości. Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka powinno być około 2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez
Stare Garyskładniki (4 porcje) 500 g buraków pieczonych lub opakowanie kupionych gotowanych 1 jabłko trochę soku z cytryny 100 g pokruszonego koziego sera 50 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych sos winegret 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki oliwy sól morska, czarny pieprz przygotowanie połączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku solą
Stare Garydałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią(...)będziemy chcieli ją jeść. Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi kolendry i podawać. Smacznego
Stare GaryDania w pięć minut" składniki dla 4 osób 800 g ogórków sok z 1 cytryny 2 dojrzałe awokado 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka sosu worcester sól morska i pieprz do smaku 1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej 1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia 3 - 4 listki bazylii , drobno(...)kawałki, wrzucić do blendera razem z połową soku z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią
Stare Garyskładniki 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski 1 duża bulwa fenkułu, pokrojonego w cieniutkie paski 50 g rukoli 200 g dojrzałych truskawek, bez szypułek, przekrojone na pół sos 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka płynnego miodu sól i pieprz do smaku przygotowanie Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski(...)Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego
Stare Garysałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam. składniki 4 czerwone cykorie 1/2 pęczka szczypiorku garść kolendry 1 cebula sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę(...)szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare GaryBardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam(...)Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg schabu. schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać masło roztarte z łyżeczką mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego
Stare Garywiększy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi , niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato(...)warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego
Stare GaryPolecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal oelek garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania sól, pieprz do smaku 8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych(...)Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego
Stare Garyinnego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna. składniki 3 duże ziemniaki 1 l wody 1 pomidor 100 g kiełbasy chorizo 2 jajka pęczek kolendry sos: pęczek pietruszki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku szczypta morskiej, gruboziarnistej soli szczypta kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą(...)naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry. Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie
Stare Garypapryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego
Stare Garymniejsze pory 1/2 główki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 5 goździków 3 listki laurowe parę gałązek lubczyku (opcjonalnie) liście selera (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) sól 2500 ml wody przygotowanie Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno(...)Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, lekko przykryte, przez ok 2 - 3 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać ". Pod koniec gotowania osolić do smaku lub doprawić sosem sojowym. Odcedzić, wystudzić. Przechowywać w lodówce do siedmiu dni ( co 2 - 3 dni podgotować przez 5 min) lub zamrozić. Smacznego
Stare Gary