jeszcze nigdy się nie zawiodłam. To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego i z powodzeniem można ominąć te składniki, których się nie lubi. Podobnie z sosami, ale o tym poniżej. Jednak smaku sosu takiego jak podają w naleśnikarni nigdy nie udało mi się zrobić. Czytaj więcej
bistro mamaZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :) Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;) Czytaj więcej
bistro mamawidelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował, postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej
bistro mamaLata temu, w mojej pierwszej pracy, zamawialiśmy pizzę do biura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i brokułami. Dziś już nawet nie pamiętam z której pizzerii. Zapomniałam później o niej na kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem
bistro mamaTeraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki: 150 g rukoli 60 g kabanosów serowych 1 papryka czerwona 40 g oliwek zielonych 50 g sera feta sos 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy kroimy(...)małe krążki, paprykę i oliwki kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły Młynekpyszne! Składniki (na 2 porcje) : -mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g) -makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g) -mały jogurt naturalny (ok.180 g) -brokuł świeży lub mrożony -duża marchew na sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka) -2 łyżki serka kremowego -1 łyżka oliwy -1 ząbek czosnku -biała część pora -sól, pieprz +żółty ser do posypania (w ilości dowolnej(...)stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Przełożyć makaron, mięso z sosem i warzywa do naczynia żaroodpornego, dodając resztę jogurtu naturalnego i starty ser. Włożyć do piekarnika na ok 5-10 minut. Gotowe. A tak gotowe danie prezentowało się na moim talerzu
Kuchnia EllieSzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli(...)mięsa -łyżeczka skrobi do zawieszeni sosu -ok 1,5 szklanki wody - sól, pieprz, szczypta cukru Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić na patelnię mięso, podsmażyć krótko z obu stron (1-2 minuty), podlać wodą, dodać marchewkę z groszkiem, cebulę, serek i przyprawy
Kuchnia Elliepieprzem, suszonym chilli, curry i szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimy ok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJaosoby: 12,50 zł SKŁADNIKI: Makaron Spaghetti ok 220 g Cukinia 1 (średnia) Szynka parmeńska 4 plastry Cebula 1 Czosnek 2 ząbki Pomidorki cherry Oliwa z oliwek Sos Pesto Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron
kulinarnyJaZielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy(...)powinny być idealne. Przygotowanie sałatki: Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJaSKŁADNIKI: Ryż do sushi Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) Świeży filet z łososia 300 g 1 ogórek Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sezam Sos sojowy Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż(...)produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec. Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJałyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej. PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. PODANIE: Upieczone piersi(...)kurczaka kroimy pod skosem na pół. Układamy na talerzu w towarzystwie naszych placków ziemniaczanych. Sosem czosnkowym polewamy placki lub podajemy go osobno w sosjerce. SMACZNEGO
kulinarnyJaprzygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu. Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest(...)jest idealny po ok 6-7 min. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino. Dodajemy ugotowany makaron i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy
kulinarnyJawstawiamy makaron do gotowania. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy świeżo posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Ugotowany makaron łączymy z sosem i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 2 czerwone(...)przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe. Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
kulinarnyJa