sosy - 72234 przepisów (strona:2367/4816)

Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 287

filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki(...)pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku

kuchcikownia
Karkówka w sosie własnym 237

fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka   Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso sól 3 szklanki wrzątku Kotlety umyć, posypać z obu stron solą zmiękczającą i zwykłą. Obtoczyć w mące i obsmażyć(...)pieprz i listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.  Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Domowy makaron z kurkami 304

smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem

OstryKęs
Genialne krewetki w cieście piwnym 330

minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 366

znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba(...)zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek

OstryKęs
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 366

suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno(...)pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje

OstryKęs
Maślany Dorsz z grilla 182

natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem maślanym i grillować przez kolejne 6-7 minut. Dorsza w trakcie grillowania można dodatkowo jeszcze 2-3 razy podlać sosem maślanym. Dorsza wyłożyć na talerz i podawać z cytryną pokrojoną

naRuszcie
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 177

przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy kurczaka na części i podajemy z farszem. Smacznego Kurczak po wyjęciu z piekarnika

IMPRESJA SMAKU
Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym 168

miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Curry z dynią i kurczakiem 159

dyni (obranej ze skóry i wydrążonej) 1 świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki(...)musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Makaron z sosem gorgonzola i prażonymi migdałami 231

już się zagotuje, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy wodą) i dodajemy do sosu. Makaron z sosem wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu 256

cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę do miękkości. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Wyłączamy gaz i do ciepłego sosu, ale nie gorącego wkładamy pokrojone w ok. 2 cm paski śledzie. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki

IMPRESJA SMAKU
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 441

masła 1 cebula 1 średniej wielkości pierś z kurczaka 2 łyżeczki suszonego estragonu 25 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) 1 cytryna 2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela(...)kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego

W kuchni Katie
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 206

zacznie się rumienić zasypać ją mąką. Smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć do mięsa. Zamieszać. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą: śmietanę, koncentrat pomidorowy, musztardę i paprykę. Dodać trochę gorącego sosu, żeby zahartować całość i przelać do mięsa. Na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidory i gotujemy około 10 minut ma małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli farsz zrobi nam się zbyt(...)naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać sosem z mięsa. Źródło: przepis własny linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
S... Szynka Schwarzwaldzka&jajko&kukurydza&cukinia 277

garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre bazylia, pieprz ziołowy opcjonalnie: grzanki z chleba Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Cukinię myjemy, kroimy w paski i grillujemy na rozgrzanej patelni około 4 minuty z każdej strony. Warzywa(...)myjemy. Na talerz wykładamy kolejno: sałatę, pokrojone pomidory, ogórka, awokado w paski, łyżkę kukurydzy, grillowaną cukinię, szynkę i jajko. Przygotowujemy sos. Polewamy od razu przed podaniem. Posypujemy lekko pieprzem ziołowym i bazylią. Samo zdrowie

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania