Dwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały. Kulki pikantne Składniki: -twaróg ( najlepiej(...)Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek . Mieszamy i gotowe. Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe. Kulki z bakaliami Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód
Maminek kulinarnyKurczak w sosie pomarańczowym Dziś polecam Wam smaczne, pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w sosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów
Fit-aminaJajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Majonez mieszamy z musztardą. Na spód miseczki wsypujemy połowę startego żółtego sera, połowę starych jajek, posiekaną cebulkę i połowę sosu. Następnie układamy odsączonego łososia z puszki, drugą połowę jajek i sera. Polewamy resztą sosu i posypujemy kukurydzą, Na wierzch układamy umytą wcześniej rukolę
Aga w kuchniSkładniki: rukola pomidory koktajlowe serek bałkański papryka czerwona Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Na półmisku ułożyć wszystkie składniki. W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu, potrząsając nim. Polać składniki sałatki. Szybka i smaczna sałatka
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL 2/3 puszki kukurydzy konserwowej ½ cebuli 3 łyżki majonezu sól, pieprz mielony szczypta bazylii Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski. Delikatnie rozdrobnić. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez, 2-3 łyżki sosu pomidorowego oraz przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z kuchnią brazylijską
W poszukiwaniu inspiracjimuszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiNuggetsy to moje ulubione kawałki, często robię je w domu. Dzieci wręcz przepadają za nimi, zmieniam tylko sosy. Nuggetsy z kurczaka SKŁADNIKI: filety z kurczaka - 500 g papryka ostra 200 g płatków kukurydzianych jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w grubsze paski. Obsypać(...)jajka, dodać sól i pieprz, rozkłócić widelcem. Mięso zanurzać w jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć nuggetsy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusipodkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami. składniki: 1 gaść listków szpinaku 1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony 1 garść pestek dyni 50 g fety 1-2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na buraczka rozkruszyć(...)feta. Całość posypać uprażonymi pestkami. Sałatkę skropić sosem balsamicznym i podawać
Monia miesza i gotujekostkę, podsmażyć na odrobinie oleju z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać warzywa. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami i kurczakiem. Sos: śmietanę wymieszać z jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem. Całość przełożyć do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Wierzch posypać startym serem żółtym
Fabryka pomysłówkuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa(...)święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej
Szefowa kuchnimakaron, gotowe dania z zamrażarki i ,, rozciągnięty,, Dzień Babci. Tak jakoś wyszło , że ja w tym tygodniu nie gotowałam. Miałam labę .Wyciągałam i odgrzewałam ( poniedziałek- kluski śląskie z sosem i obgotowaną kapustą , wtorek-kapuśniak). W środę był Dzień Babci ale , że najstarsze wnuki które miały razem z nami świętować ( reszty nie ma w kraju ) akurat mają zaliczenia i ,,latają(...)porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane na rumiano ziemniaczki ( z kminkiem ). A dziś jest ogórkowa ( sama się gotuje ). I to by było na tyle- tydzień po prostu przeleciał
Buniabaje w kuchnifajna rzecz. Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru(...)się nie rozpadnie. Płynów nie dolewamy dużo, bo cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą
W kuchni wieczoremparówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup Jedną parówkę drobniutko kroimy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora w plasterki. Pozostałe parówki dzielimy na kawałki(...)natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Dzielimy na porcje, dodajemy sos pomidorowy lub ketchup. Smacznego
Maminek kulinarnycebulką do ziemniaczków. Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół, mięsko duszone , tylko gotować i jeść :) Królik duszony w sosie cebulowym SKŁADNIKI: królik - 1 szt cebula - 3 szt liść laurowy - 3 szt ziele angielskie -4 ziarenka czosnek - 2 ząbki majeranek sól i pieprz tłuszcz mąka do obtaczania mięsa PRZYGOTOWANIE(...)tłuszczu po mięsie. Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek. Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusi