marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula mała 1 łyżeczka ziarenek kolendry 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 50 g grzybów mun Tao Tao 3 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao Tao kapusta włoska 5 listków 2 puszki fasolki białej PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy 2 litry wody, kolendrę, kości i słoninę. Gotujemy i w międzyczasie dodajemy umyte, obrane(...)pokrojone w kostkę warzywa. na 10-15 minut przed końcem gotowania wyjmujemy kości i słoninę. dodajemy sos , grzyby i fasolkę. Przygrywamy i gotujemy 15-20 minut. Zupę można także zabielić jogurtem lub śmietaną. Doprawiam y do smaku solą i pieprzem
ClauditteMissCookingSkładniki: 0,5 l mleka 4 łyżki kaszy manny 60 g masła 1 cukier waniliowy 2 banany 3-4 łyżki wiórków kokosowych 0,5 soku z cytryny sos czekoladowy Wykonanie: Mleko gotujemy z 50 g masła oraz cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodajemy kasze mannę dość intensywnie mieszamy aby nie powstały grud ki, gotujemy ok 5 minut(...)cytryny. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło dodajemy banany i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smażymy 5 minut. Ugotowaną kaszę mannę przekładamy do salaterek na wierzch kładziemy smażone banany, całość polewamy sosem czekoladowy. Smacznego
kgwjanczewobłonnik poprawiają perystaltykę jelit. Dzięki zawartości m.in. żelaza, cynku, fosforu, potasu, wapnia i magnezu wpływają na poprawę codziennego funkcjonowania organizmu. W dodatku pęczak z suszonymi owocami skropiony sosem z miodu, cynamonu i soku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam(...)sól oraz oliwę. Do wrzącej wody dodać pęczak, gotować kilkanaście minut aż zmięknie i wchłonie wodę. Po ugotowaniu odcedzić. Sok z cytryny/limonki wymieszać z miodem i cynamonem. Tak przygotowanym sosem polać odcedzony pęczak, pozostawić do schłodzenia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Resztę suszonych owoców oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pęczakiem. Schłodzić w lodówce. Pęczak z suszonymi owocami
Moje Qulinariamąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto(...)odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok z połowy cytryny G dy kotleciki nie będą si ę chciały skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru
Gaździnka warzyprzyprawy, pomieszać żeby się wszystko ładnie połączyło ( ja lubię dodać więcej papryki słodkiej, wtedy nie czuć tak kwasku pomidorów ) smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory w puszce razem z sosem, redukować ( nie za dużo ). Dodać pokrojone suszone pomidory lub całe. Makaron wrzucić do wrzątku na 10 min, odcedzić przełożyć na talerze polać sosem, posypać drobno startym parmezanem i ......... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 150g soczewicy pierś z kurczaka por papryka sól pieprz szczypta tymianku, cząbru, imbiru, majeranku, kilka ziarenek kolendry 2 ząbki czosnku sos sojowy łyżka oleju natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę opłukać, zalać osoloną wodą, dodać majeranek, cząber, kolendrę i gotować do miękkości. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, sosem sojowym i tymiankiem
Gaździnka warzySkładniki: sałata lodowa kilka krewetek czerwona cebula kilka zielonych oliwek szczypiorek pomidorki koktailowe Sos: 3 -4 łyżki oleju kilka kropel cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rozdrobnić, umyć w zimnej wodzie ( dokładnie osuszyć ). Pomidorki przekroić na pół, cebulę cienko posiekać w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać w misce, dodać posiekany szczypiorek i sos.............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 8 dramstików 4 ząbki czosnku puszka jasnego piwa sól, pieprz tymianek, rozmaryn papryka słodka, ostra łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć, przełożyć do dużej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, sosem sojowym, papryką. Czosnek nie obierać, zgnieść go i dodać do mięsa, wlać 50 ml piwa, wszystko wymieszać i odstawić na godzinę ( przegryzie się :-) ). Blachę skropić olejem
Gaździnka warzykażdej strony (do czasu, aż się ładnie zarumieni). Usmażoną pierś kurczaka przełożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować. Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypior kiem , pistacjami i..................... Smacznego
Gaździnka warzywodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety(...)usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego
Gaździnka warzymakaronu ryżowego pół fileta z piersi kurczaka szczypior garść fasolki szparagowej kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować z 3 - 4 min ( tak aby nie rozgotować - musi być(...)zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić sosem sojowym, posypać szczypiorkiem i....................................... Smacznego E ksplozja smaków
Gaździnka warzypierś kurczaka mąka 1 większy por 1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem ) puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek ) oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka kilka kropel sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać lekko solą(...)dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Dusić z 10 - 15 min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi ziemniakami Ale z innymi
Gaździnka warzypokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. Różyczki brokuła ugotować na al dente ( do gotującej osolonej wody wrzucamy je i gotujemy 3 min ). Następnie z p okrojon ymi pomidor ami i oliwk ami dodać do kurczaka(...)wymieszać i zalać śmietaną. Zagotować ( jeśli za bardzo zgęstnieje można dolać nieco wody ) Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczakiem w sosie polać makaron lub wymieszać go już na patelni, posypać szczypiorkiem, parmezanem i pokruszoną fetą........... Smacznego
Gaździnka warzykażdej strony na brązowy kolor. Zdjąć mięso, żeby rozwiązać nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć do niego kurczaka i dusić pod przykryciem ok 10 min. Do sosu dodać masło. Gotowego kurczaka pokroić, polać sosem, posypać pokruszoną Fetą i szczypiorkiem................ Smacznego
Gaździnka warzy