Domowe hamburgery 168już, to potrafię pochłonąć dwa i resztę dnia leżeć do góry brzuchem. Pysznie smakują, zwłaszcza, gdy mam do nich domowy chutney. Składniki : ___________________ 500 g wołowiny b/k 1 łyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek(...)czerwona cebula ketchup chutney jabłkowy 6 bułęk do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej
Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 210ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej(...)Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą i piórkami cebuli.Składniki na sos połączyć ze sobą i łyżeczką nanieść na sałatkę. Udekorować listkami pietruszki odstawić na 10-15 minut w celu przemacerowania się smaków, podawać....Smacznego
Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 243bardzo polecam. Składniki: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do maku Sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 150 g pieczarek kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka(...)marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy
Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem 384twardo. Odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć umyte osuszone liście sałaty, makaron, rozdrobnionego palcami kurczaka, piórka z czerwonej cebuli i ćwiartki jajek. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego. Przepis w akcji " Gotuj i chudnij
Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 298drobną kosteczkę, dorzucamy do warzyw. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy olej, ocet, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem. Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i jajek dodajemy pieczarki(...)plasterkach zostawić do dekoracji. Na koniec dodajemy majonez, musztardę, śmietanę , sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz, ozdabiamy dookoła pokrojoną sałatą i brukselką polaną sosem z marynowania pieczarek. Wierzch dekorujemy pozostałymi pieczarkami i gałązkami tymianku. Niby niewielka zamiana ogórka na pieczarki i groszku na brukselkę, a jednak smakuje inaczej. Sałatkę odstawiamy do lodówki
Gosia gotuje
Surówka colesław 288pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1 duża marchewka 1 mała cebula Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)Kapustę zetrzeć na szatkownicy, marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na jedna godzinę w celu przemacerowania się smaków. Smacznego
Gosia gotuje
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 210Składniki : 1,2 kg szynki b/k 5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata : 1/2 główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół
Gosia gotuje
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 232prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki(...)orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, porządnie wymieszać i polać nimi sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 253drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół(...)podzielić na pół. Jedną część zalać sokiem z buraków. Po około 3-4 minutach odcedzić. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat, makaron, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotuje
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 232szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8 dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć lotki
Gosia gotuje
Sałatka z truskawek i suszonych brzoskwiń 151Czekając na nasze polecam póki co własnie te. Odpowiednio doprawione smakują wyśmienicie. Składniki: kilka truskawek kilka suszonych moreli 1 mandarynka 1/2 garści orzechów włoskich kilka listków sałaty rukoli Sos: 1 łyżka oliwy winogronowej 1 łyżka syropu brzoskwiniowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę umyć osuszyć i ułożyć na talerzu.Na niej porozkładać pokrojone(...)truskawki, mandarynki, mandarynkę i orzechy. Składniki na dresing umieścić w słoiczku, zakręcić i dokładnie wymieszać.Polać sosem sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotuje
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 156dijon 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć(...)Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego
Gosia gotuje
Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą 176smaków w sałatce wiosennej. Składniki : 4 liście sałaty 5-6 dużych truskawek 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 wędzonych śliwek 1 kulka mozzarelli kilka gałązek rzeżuchy kilka listków melisy Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze(...)umieścić połówkę brzoskwini. Mozzarellę rozdrobnić na kawałeczki i równomiernie porozkładać po całości. Śliwki pokroić w paseczki i ułożyć na serze. Całość posypać rzeżucha i udekorować melisą. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego
Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 254Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1 duża marchewka 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 ł yżki kwaśnej śmietany 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 2-3 łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę(...)umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut w celu przemacerowania się smaków
Gosia gotuje
Kotlety z kaszy jęczmiennej 197ziemniaczanych przyszedł czas na kaszę. Kotlety są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień też smakują wybornie podsmażone na masełku czy wrzucone do sosu...polecam. Składniki: 40 dag kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej bułki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym sosem czy bukietem warzyw. Smacznego
Gosia gotuje