11. Cebulowe muszelki 171Cebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną cebulę. 4 duże cebule, Sos boloński (gęsty) bakłażan -1 szt. Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę cebuli(...)wyłożyć gęsty sos boloński i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszelki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym bakłażanem
Jadło i czytadło
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 278Galantyna: 4 piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami(...)godzinę. Jajko, grzybki, ogórki i szalotkę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, przyprawić. Gdy rolada wystygnie, należy ją pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Na każdy plaster włożyć gęsty sos tatarski. Całość zalać tężejącą żelatyną
Jadło i czytadło
120. Pasztet selerowy Ewy Wachowicz 159selera 1 cebula 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wywaru grzybowego - może być z kostki 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu gałka muszkatałowa Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło
Jadło i czytadło
144. Sałatka z makaronem i fetą 244Uwielbiam serek feta. Do czegokolwiek go dodam, zawsze smakuje! 1 kostka serka feta 2 pomidory 1 długi ogórek zielony makaron majonez lub sos włoski Oczywiście makaron gotujemy, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, ogórka obieramy i także kroimy, fetę kruszymy lub kroimy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodając majonez lub ulubiony sos na bazie oliwy
Jadło i czytadło
162. Zapiekanka z zupek chińskich 242oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty(...)zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i zapiekać przez ok. 20 minut
Jadło i czytadło
166. Czarna rzodkiew w sosie curry 168Czarna rzodkiew to bomba witaminowa. Z uwagi na jej ostry smak, proponuję podać ją w sosie curry, który złagodzi jej ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem
Jadło i czytadło
Domowe tortille ze smalczykiem 194posmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią(...)tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadło
Kurczak po chińsku 240choć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić(...)cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie długie paski, makaron ugotować. Grzybki namoczyć w wodzie. Kurczaka smażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchew, paprykę, groszek i namoczone grzybki. Dusić około 15-20 minut. Dodać wcześniej ugotowany
Jadło i czytadło
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16716Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadło
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 170owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka 250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy(...)pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK
Jadło i czytadło
Sałatka z melonem i fetą 189towarzystwie serka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadło
Makaron z sosem krewetkowo groszkowym 181miał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i. Na dwie porcje sosu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego
Jadło i czytadło
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak 230złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem
Jadło i czytadło
Kurczak w sosie sojowym - miodowym 187Przygotowanie kurczaka w sosie sojowo - miodowym jest banalnie proste, a efekt to niebo w gębie. 500 g kurczaka w cząstkach Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Kurczaka lekko posolić i popieprzyć, włożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę, wymieszać
Jadło i czytadło
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 234składniki na jedną porcję, możecie dodać mąki i mleka, by zrobić tego więcej. Masa: -starta połówka jabłka -cukier -pół łyżeczki masła Jabłka podsmażamy na maśle, zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe placuszki, przekładamy jabłkami, posypujemy cukrem puderem i polewamy sosem. Nie zdążyłem bąblowi życzyć
BaRepas