sosy - 72234 przepisów (strona:2403/4816)

Sałatka z tortellini 184

zaczynamy działać ! :) Składniki : 1/2 torebki makaronu Tortellini puszka kukurydzy czerwona cebula puszka fasoli czerwonej 1 zielony ogórek wędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z) sos koperkowo - ziołowy 1 łyżka przyprawy tzatziki majonez Przygotowanie : Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski. Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu. Ogórek, cebulę(...)wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę. Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Smacznego

charlotte gotuje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 265

pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy

Aga w kuchni
Mini pizzeriny 234

odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę. Pieczemy około 15 min. Mini pizzeriny Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mus z białej czekolady 199

utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki. Sos coulis.  Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis

Kulinarny karnet Christophera
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 234

Składniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania

Czarnawisienka
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 314

było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem.  Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy(...)grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :) Życzę smacznego

Smaki Edyty
P... Pizza francuska! 178

pokrojone w plastry (można zastąpić inną!) 1/2 słoik pieczarek 1/2 słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny)   Sos : 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli i pieprzu Przygotowanie:  Nastawiamy piekarnik na 180'C. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Kroimy(...)ogniu. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd

Kitchens Alphabet
Bufallo wings 322

wings są bardzo popularną przekąską w Stanach Zjednoczonych, świetnie nadają się na imprezę, pasują do piwa. Mój przepis nie jest tradycyjnym amerykańskim przepisem, został on przeze mnie nieco zmodyfikowany. Sos do skrzydełek nie jest tak pikantny jak w oryginalnym przepisie, jest znacznie łagodniejszy. Także jest świetną alternatywą dla osób, które jak ja nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Przepis znalazłam(...)masła, 2-3 łyżki brązowego cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Skrzydełka polewamy sosem i nasze danie jest już gotowe

Animelka Blog
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 192

Roladki z łososia                               Tagliatella z sosem grzybowym                                      Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z sałat 356

sałaty lodowej garstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży  kilka plasterków szynki konserwowej  kawałeczek pora Garstka startego sera żółtego. 1 śmietana 12 % średnia 1 sos Francuski Knorr Wykonanie ; Sałaty umyć i odsączyć z wody  . Listki sałat poszarpać ( pamiętajmy że nigdy nie kroi się sałaty nożem bo będzie gorzka ). Pomidorki umyć i pokroić na pół(...)umyć i pokroić w pół plasterki Szynkę pokroić w paseczki , ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę 12% przyprawić do smaku ( ja dodałam jeszcze sos sałatkowy Francuski Knorr) i wymieszać . Sałatę polać śmietanką przed podaniem.  Dodać szczypiorek i wymieszać. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 208

piekarnika. 10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych. Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny

Wypisz Wymaluj
G... Gratin. 435

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p) Zapiekamy ok. 40-50minut. Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego

Kitchens Alphabet
Makaronowe gniazdka 326

Składniki na dwie porcje. Składniki: 150 g makaronu gniazdka Międzybrodzki 1 jajko 1/2 łyżeczki bazylii  1/2 łyżeczki oregano Sos boloński przygotowany wg tego przepisu Oliwa z oliwek Sól Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego jedno jajko oraz oregano(...)koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut. Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos ( klik ). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło

Emcia Pichci
Krem z buraczków 167

ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania:  śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :) *Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smaku Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 261

strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli olej będzie za mało gorący krokiety mogą się rozpadać).  Podajemy z ulubionym sosem na ciepło np. pieczarkowym, lub z ulubioną surówką, albo na zimno np. z sosem czosnkowym

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania