sosy - 72734 przepisów (strona:2403/4849)

Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 237

osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość(...)polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki. Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :) śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 224

dużo słonecznych dni na to! ;) Składniki: 0,7 kg kakrkówi  250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy) 100 ml naparu z kawy 50 ml sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 4 ząbki czosnku pieprz Składniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 291

dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem.   Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym al dente

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawa Mary (Bloody Mary) 215

Składniki na 1 porcję: 40 ml wódki 80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu)  pół żyłeczki odrobina sosu tabasco  sól do smaku pieprz do smaku gałązka naci selera do dekoracji plasterek cytryny do dekoracji  Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej:   Do szklanki wrzucić(...)kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos,  dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 296

wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków.   Składniki: 1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe) 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia(...)wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.  Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym.  babka ziemniaczana z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych 195

smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)   Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku(...)Doprawiamy przyprawami.  Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.    kotlety z kalafior

Bon Appetit Małgorzaty
Colesław 236

choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki.   Składniki: 1 kg białej kapusty (nieduża główka) 1 duża marchewka 1 cebula Sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: 1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce. 2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa. 3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na m inimum 2 godzimy przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

Kuchnia domowa Ani
Pizza z szynką i pieczarkami 256

Dodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek 1/ 4 czer wonej papryki 1/2 cebuli gar ść tartego żółtego sera 1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowego oregano + keczup lub sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę(...)nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).  4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 193

Farsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach 1/3 puszki kukurydzy 70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku ser żółty koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki(...)składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.   3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera. 4. Pizzę wkładamy do piekarnika

Kuchnia domowa Ani
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 264

Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo(...)naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 265

Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki   Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką(...)papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką   Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa   Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Babka kajmakowa 204

pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki . 3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patel ni kokosem lub migdałam i. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Indyk z warzywami 238

Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)dodajemy do mięsa i razem dusimy. 3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem.  4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 258

miodem )  kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe) przyprawa do drobiu 1/4 główki kapusty pekińskiej oliwa dressing d o sałatek lub dowo lny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy) 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy , suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni. 2. Kapustę pekińską kroimy(...)paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy. 3. Placki tortilli podgrz ewa my na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakł adamy porcje kapusty, na to mięso , ogórki i paprykę, skł adamy i jemy :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jagodami 240

łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu, wszystkie składniki gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2. W międzyczasie robimy sos, opłukane jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i cukier do smaku. Mieszamy. 3. Porcjujemy ryż i polewamy owocowym sosem . Pyszności! Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania