sosy - 72234 przepisów (strona:2412/4816)

Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 195

podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę(...)łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci. A teraz zapraszam na spacerek

Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 180

Sweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki

Kulinarny karnet Christophera
Gicz wołowa z warzywami. 147

Beef shank with vegetables. Składniki: 0,7 kg gicz wołowa 2 gałązki rozmaryn 3 szt. ziele angielskie 2 liście laurowe pieprz świeżo zmielony vegeta ocet balsamiczy czarny sos chilli bulion z drobiu Wykonanie: Mięso przyprawić i odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego(...)temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne. Jako dodatek warzywa duszone

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 168

dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy(...)będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody. Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą  różowe i upieczone w środku. Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami

Kulinarny karnet Christophera
Przekładaniec z krewetkami. 181

ryż basmati  i dziki 0,5 szt. awokado 0,5 szt. grapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka sok z cytryny przyprawa do potraw  Kucharek pieprz 1 łyżeczka sos sojowy chilli 2 łyżeczki oliwa  z oliwek 2 łyżeczki ocet balsamiczny Wykonanie. Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz i oliwę z oliwek wymieszać i zamarynować krewetki, około

Kulinarny karnet Christophera
Mała przekąska - cukinia spod grilla. 241

Grilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt.  cukinia 2 łyżki  majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa do dań Kucharek zioła prowansalskie Tymianek oliwa z oliwek pieprz sól Wykonanie. Cukinię, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do dań Kucharek, ziołami prowansalskimi, przepędzlować oliwą z oliwek. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)plastry grillować na patelni grillowej. Przełożyć na blachę do zapiekania. Majonez wymieszać z sosem chilli, dodać pieprz. Posmarować każdy plaster zgrillowanej cukinii i położyć na wierzch nacięty na krzyż pomidorek koktailowy. Pomidorki posolić, oprószyć tymiankiem, posypać odrobiną startej mozzarelli. Zapiec 8 minut w piekarniku pod grillem

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 240

wędzonego 2 łyżki szczypiorku  1 łyżka koperku 1/2 cytryny pieprz Wykonanie. Do miseczki nałożyć  musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny i utrzeć sos. Łososia pokroić w paseczki  i ułożyć w salaterce. Koper włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego(...)świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Stir-fry z zielonymi strączkami groszku. 200

papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos  boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć na woku. Dodać cukinię i ogórek, na koniec pomidorki przekrojone na połówki. Całość wymieszać(...)gotowym  orientalnym  sosem boemboe i  azjatyckim makaronem,( który wcześnie trzeba  zalać  na 4 minuty wrzątkiem i odcedzić). Całość dusić 4 minuty. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Na koniec przesmażyć szybko (około 3 minuty)  groszek cukrowy i rozłożyć na makaronie z warzywami. Solimy jedynie groszek po przesmażeniu

Kulinarny karnet Christophera
Arbuzowy deser. 198

Watermelon dessert. 1/2 arbuz czerwony 1/2 arbuz żółty 250 g winogron ciemnych Sos. 50 ml winiaku 3 łyżki  aceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą

Kulinarny karnet Christophera
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 155

posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry(...)bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano. Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie. Całość posypać listkami oregano. Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 206

Stuffed zucchini flowers with shrimp.   Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie(...)posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie

Kulinarny karnet Christophera
Kapusta Pak Choi z łososiem. 259

jest też jako kapusta gorczycowa.   Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia(...)drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1316

Chicken with vegetables with apples. Składniki. 30 dag mięsa z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 1/2 cukinii 1 jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z owoców i kurczaka 225

małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi. Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów. Całość zalać galaretą i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje podawać(...)sosem żurawinowym lub chrzanowym

Kulinarny karnet Christophera
Flądra w gniazdku 199

śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania