główka średniej sałaty ½ czerwonej papryki 1 mały świeży ogórek Sos: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu łyżeczka granulowanego czosnku lub roztarty 1 ząbek świeżego czosnku sól pieprz Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Ogórek i paprykę pokroić na słupki. Wszystkie składniki wymieszać(...)sobą, a na koniec dodać sos. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniskładniki, ułożyć je warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej - ponieważ wtedy widać jej warstwy) w następującej kolejności: 1. pół porcji kapusty pekińskiej 2. piersi z kurczaka 3. por 4. połowę sosu majonezowo-ketchupowego 5. kukurydzę 6. ogórki konserwowe 7. pozostają część sosu majonezowo-ketchupowego 8. pozostałą część kapusty pekińskiej. Wszystkie warstwy należy równomiernie rozkładać w misce. Przykryć miskę pokrywką
Świat Domowej Kuchnifiletów z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia łyżka mąki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki curry sól, pieprz do smaku 1/3 puszki ananasa Czasami potrzebujemy na obiad coś szybkiego, ale wyglądającego tak, jakbyśmy nie wiadomo ile czasu spędziły w kuchni :). Myślę, że właśnie kurczak z curry jest taką potrawą(...)wsypać curry i imbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Źródło: perfekcyjnapani linkwithin
Świat Domowej Kuchnifileta z kurczaka 50 dag pikantnych krakersów 20 ml jogurtu naturalnego sos czosnkowy Dzisiaj jest niedziela, więc chciałam przygotować dla rodziny coś wyjątkwego. Na portalu przepisy.pl znalazłam bardzo fajny przepis na kurczaka. Filety po upieczeniu są, soczyste, mięciutkie i smakują wyśmienicie. Filety pokroić w paski, przełożyć do miski i zalać jogurtem. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny(...)użylam paprykowych firmy TUC) i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z sosem czosnkowym. Ja jeszcze dodatkowo do wypełnienia całości zaserwowałam frytki. Pychotka :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipodlać gulasz wodą. Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniciastek digestive 350 g kremowego serka białego 4 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji Sos truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny(...)pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem. W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Następnie na ciastka
Świat Domowej Kuchnikapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% kilka kropli soku z cytryny sól pieprz czosnek granulowany Dzisiaj surówka w sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa. Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Oba warzywa połączyć w jednej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos. Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy połączyć razem i dobrze wymieszać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniparzonej białej kiełbasy 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oleju sól pieprz 1 łyżeczka sosu chili 3 łyżki białego wina suszony majeranek Biała kiełbasa chyba w każdym domu jest obowiązkowym składnikiem Wielkanocnego menu. U mnie jest podobnie. Wyszukuję jedynie coraz to nowych, ciekawych propozycji podania, tak aby trochę zaskoczyć najbliższych. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić(...)momentu aż cebula zmięknie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Gdy cebula na patelni jest już miękka, dołożyć do niej pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać majerankiem i chwilę jeszcze smażyć. Najlepsza podawana od razu po usmażeniu. Smacznego. Źródło: kulinarnapasja linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnisłodkiej śmietanki 36% 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili w proszku ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka świeża kolendra lub pietruszka do posypania Tym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest(...)drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania). Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą. Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy. Źródło: poezja-smaku.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipiersi kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki 100 ml mleka 50 ml wody pół łyżeczki soli 3 łyżki sezamu 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia sos słodko-kwaśny Bardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis(...)autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. Źródło: kasia.in linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimałym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego! The post Schab duszony. Schab w sosie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeobieramy. I kroimy wszystkie w kostkę. 3. Smażymy cebulę na małej ilości oleju , do złotego koloru. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano). 4. Kawałki(...)piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały. 5. Polecam podawać z ziemniakami dodając do nich łyżkę masła i śmietany ;) SMACZNEGO !!! Pozdrawiam
Gotuj Z Muzykąłyżki oliwy Kremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia) - opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA) Dekoracja: - owoce: ananas/brzoskwinia z puszki -kiwi , winogrona , truskawki itp. - posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym(...)bitą śmietanę i wygładzamy. Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur. 6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp. Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu). Gotowy
Gotuj Z Muzykąstare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej . Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza gryczana – 250 g * ser biały – 300 g * jajko – 2 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * bułka(...)pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym
Ostra na Słodkofasola ( u mnie biała ) – 100 g – kukurydza – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – cebula – 1 szt – por – 1 szt – sos czosnkowy – sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TACOS: Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną. Dodajemy pół łyżeczki soli. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką. Wyrabiamy ciasto(...)pieprzu. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Paprykę kroimy w słupki. Pora sparzamy wrzątkiem. Kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora kroimy w półplasterki. Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa. Polewamy sosami. Smacznego
Ostra na Słodko