winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż śliwki i pomidory się rozpadną. Następnie najmniej przyjemna czynność, czyli(...)sos przecieramy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż do uzyskania porządanej gęstości. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Słoiki studzimy do góry nogami, przykryte ściereczką
Kulinarne przygody Gatitypieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki smalcu 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczka chili w proszku 1 jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy(...)Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko gotujemy razem około 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, c ały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje
Kulinarne przygody Gatityhiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj . Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany Składniki: 500 g ziemniaków 1 duża
Kulinarne przygody Gatitypapryczka chili 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego sok z połowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowania olej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz(...)wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy
Kulinarne przygody GatityWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka
Kulinarne przygody Gatitywody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy 2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji(...)blacie i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym
Kulinarne przygody Gatityblogu różne ich wersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta , sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział
Kulinarne przygody GatityPure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem
Kulinarne przygody Gatitymnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy(...)pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatitypęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię(...)pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne
SMYKWKUCHNIinspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej
Ze smakiem i z pasjądrożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 100 g masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy(...)wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby(...)roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce. Propozycja podania: Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym. Układamy trufle, obok zmrożone maliny. Dekorujemy listkiem bazylii i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoIndyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała(...)małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił. Wystudzić
wyzwania kuchennepesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami? To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy(...)potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette . Jest on podobny do linguine , ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o " trenette al pesto ", a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron. Ja jednak
Chilli Czosnek i Oliwa