sosy - 72734 przepisów (strona:2417/4849)

Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki 152

dzisiaj rzecz będzie o kaszy jaglanej czyli królowej kasz. Oraz przepis na kaszę jaglaną z warzywami w sosie teryaki, oraz o zapaleniu zatok, ucha, permanentnemu zaflegmieniu córki mojej osobistej, oraz cudownemu ozdrowieniu. Zanim wkroczyłam na drogę zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po... Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki

Nie Bo Piekło
Cebula 225

wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki(...)rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia
Sushi poradnik krok po kroku 233

Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe(...)wszyscy mogą się częstować. Każdy wybiera kawałek dla siebie korzystając z drugiej strony pałeczek  —  tej grubszej (cieńsza strona służy do jedzenia).  Kawałki sushi macza się w sosie sojowym i zjada w całości (w przeciwnym razie składniki ze środka powypadają). Do sushi można podawać również marynowany imbir, który oczyszcza kubki smakowe oraz wasabi. Smacznego

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 217

pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180 ° C (aż nasionka się przyrumienią). Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Sałatka ze szpinaku, mandarynek i truskawek z dressingiem tahini 202

jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis Marty na Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań.  Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca(...)mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę. * Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując

Food Square
Pizza z chlebków naan 223

swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet nie dowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem(...)słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy

Food Square
Surówka z białej kapusty 302

surówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość  kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka gotowa:    Surówka

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 191

minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem  oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego

Maminek kulinarny
Schab w śmietanie 201

można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.    Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.    Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.    Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu. Nie trwa to dłużej , jak 5 minut. Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem.    Mamy gotowe mięsko

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 258

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie(...)posypujemy warzywkiem i sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 249

piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C  a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy  szklankę rosołu i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy(...)rondelka,  stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku  i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego

Maminek kulinarny
Paluchy z piersi kurczaka 217

smażymy do zrumienienia.    Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy.    Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab duszony 200

zeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku.    Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa. Schab jest gotowy.    Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.    Sos brokułowy: -delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego -kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito -dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany

Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 194

Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g 1 jajko ugotowane na twardo ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka drobno posiekanej cebuli łyżka majonezu lub gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta alla puttanesca 237

posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny