dzisiaj rzecz będzie o kaszy jaglanej czyli królowej kasz. Oraz przepis na kaszę jaglaną z warzywami w sosie teryaki, oraz o zapaleniu zatok, ucha, permanentnemu zaflegmieniu córki mojej osobistej, oraz cudownemu ozdrowieniu. Zanim wkroczyłam na drogę zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po... Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki
Nie Bo Piekłowykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki(...)rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp. zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz
Klaudynkowa kuchniaDodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe(...)wszyscy mogą się częstować. Każdy wybiera kawałek dla siebie korzystając z drugiej strony pałeczek — tej grubszej (cieńsza strona służy do jedzenia). Kawałki sushi macza się w sosie sojowym i zjada w całości (w przeciwnym razie składniki ze środka powypadają). Do sushi można podawać również marynowany imbir, który oczyszcza kubki smakowe oraz wasabi. Smacznego
Food Squarepieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180 ° C (aż nasionka się przyrumienią). Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego
Food Squarejednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis Marty na Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca(...)mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek sól morska biały pieprz Wszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę. * Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując
Food Squareswoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet nie dowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem(...)słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy
Food Squaresurówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka gotowa: Surówka
Maminek kulinarnyminut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego
Maminek kulinarnymożna wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając. Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu. Nie trwa to dłużej , jak 5 minut. Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem. Mamy gotowe mięsko
Maminek kulinarnyJest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie(...)posypujemy warzywkiem i sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnypiekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy szklankę rosołu i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy(...)rondelka, stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego
Maminek kulinarnysmażymy do zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnyzeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku. Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa. Schab jest gotowy. Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką. Sos brokułowy: -delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego -kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito -dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany
Maminek kulinarnySkładniki: puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g 1 jajko ugotowane na twardo ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka drobno posiekanej cebuli łyżka majonezu lub gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę
Smakowity Blog Kulinarnyposiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy
Smakowity Blog Kulinarny