cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 listki limonki kaffir sól morska do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry Wykonanie: Bób i fasolkę gotujemy na parze przez(...)centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce. Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu
Kulinarne przygody Gatitylekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula(...)Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy. Cukinie obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na grube plastry (ok. 3 cm). Za pomocą łyżeczki
Poezja smakurybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy
Tajskie smakiniekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki. Pozostałą część galaretki(...)drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki truskawek i polać sosem toffi
Ala piecze i gotujeDodatek do niedzielnego obiadu .Polecam. Pół główki kapusty pekińskiej poszatkować, zetrzeć jedną dużą marchewkę, dwa winne jabłka. Do tego dodać pół puszki kukurydzy. Zrobić sos z jednej łyżki jogurtu, dwóch łyżek majonezu.Do sosu dodać odrobinę curry. Wymieszać z kapustą .Gotowe SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewydodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą cukinię. Omlet z cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym lub z sosem feta . Omlet z cukinią Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 350 g cukinii szczypta soli do posypana cukinii
Kulinarne przygody Gatityszybka w przygotowaniu. Składniki: 100 g zielonej fasolki, 2 cebulki dymki, 50 g makaronu ryżowego, 125 g krewetek koktajlowych, pół papryki, 100 g kiełek fasoli mung, parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron przygotowujemy jak na opakowaniu. Paprykę, dymkę kroimy całość. Na talerzu wykładamy przygotowany makaron i dokładamy warzywa(...)krewetki Wszystko z sobą mieszamy i polewamy sosem. Miłego weekendu
cookplśredniej wielkości kawałki - masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje) - do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników - wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem - upieczony sernik
Smakołyki Berenikikrążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku. Przygotowanie: Sos winegret: soku z cytryny łączymy z musztardą i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Myszki: jajko kroimy na dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki(...)oczy i nos z ziaren pieprzu, a ogon ze szczypiorku. Łączymy ze sobą składniki: mix sałatowy, kukurydzę, oliwki, marchew, cebulę i polewamy sosem winegret. Na sałacie układamy: ser mozzarella, na nim myszki z jajek, całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Smacznego
Moniki SmakołykiKopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni. Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka
Kulinarne przygody Gatitypłuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką
Kulinarne przygody Gatitylodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta . Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki(...)swój aromat. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy cukiniowe "wstążki". Gorące ziemniaki i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy surową cukinię i polewamy sosem
Kulinarne przygody GatityNiedawno odkryłam buraka liściowego Mangold. Ma delikatny smak botwinki i jego kolor pięknie się komponuje z innymi składnikami. Do tego czosnkowo-musztardowy sos i mamy pyszną letnią sałatkę. Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo Składniki: 500 g groszku cukrowego 1 spory burak liściowy Mangold 4 jajka na twardo 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek(...)Liście Mangold dokładnie płuczemy i kroimy w paski, jajka w ósemki. Wszystko wkładamy do miski. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy musztardę, oliwę, wodę, ocet i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy
Kulinarne przygody GatityHiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej bułki, skropione cytryną i oczywiście obowiązkowo z sosem alioli Tylko, że ja mam z nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam(...)partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumienią przekładamy je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem sosu alioli
Kulinarne przygody Gatityucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku lub misce(...)zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu
Kulinarne przygody Gatity