sosy - 72734 przepisów (strona:2420/4849)

Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 255

pięknie prezentować się będą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy(...)Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy do kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 399

Kruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :) Składniki: schab bez kości około 1 kg suszony majeranek  2 łyżki czosnek 5 ząbków sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec(...)wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu

głodny alergik
Racuszki ziemniaczane 443

Witajcie :)  Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały  z obiadu . Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :)  Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną . Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką . Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną.                      SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 230

Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.   pojedynczy filet z kurczaka 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu otręby (dowolne, ja użyłam pszennych) papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek Normal 0 21 false false false(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz

Szefowa kuchni
Sałatka wielowarstwowa 219

małych oczkach.  Jogurt i majonez mieszamy razem.  Sałatka ma kilka warstw .   Zaczynamy od wsypania na dno salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego. Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki. Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego. Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy. PRZEPIS

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka kus-kus z bakłażanem 315

chwilę - warzywa  mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia. Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym. Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Purée z selera i ziemniaków 264

Purée to znakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor. Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje

Smaczna Pyza
Pizza z szynką, oliwkami i serem 228

misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis, 2 cebule, łyżka oliwy z oliwek Olitalia, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki ostrej(...)papryki, 200g startego parmezanu. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę.  Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem. Piec około 20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Sałatka z awokado z odrobiną imbiru 265

SKŁADNIKI 1 długi zielony ogórek 1 miękkie awokado 1 cm kawałek świeżego imbir 2 jajka  mix sałat ( połowa opakowania) pęczek szczypiorku sok z cytryny sól , pieprz świeża bazylia Sos:  2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oliwy 1  łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu WYKONANIE   Do miski wsypujemy sałaty mieszamy z pokrojoną(...)pieprzem. Ogórki umyć, obrać. Pokroić na małe kwadraty.  Awokado i ogórki dodać do sałaty. Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać. Ozdobić podawać jako przystawkę. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
Krem z jesiennych warzyw 266

zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki:  Składniki: marchewka  pietruszka  ziemniak por  seler Poza tym:  łyżka sosu sojowego  łyżka gęstej śmietany  łyżeczka mielonego imbiru  pół szklanki soku pomarańczowego  sól, biały pieprz  duża łyżka masła  1,5 litra bulionu  Sposób przygotowania(...)Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku

pieprzny smaczek
Kotlety gryczane 205

marchewka  1 pęczek naci z selera ( to zielone)  pęczek natki pietruszki  1 duży ząbek czosnku  1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany   łyżka sosu sojowego  2 jajka olej do smażenia  sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać(...)usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można jeść z sosem jogurtowym, grzybowym natomiast ja poszłam na łatwiznę i zaszalałam z łosiem i serkiem białym. Wyborne

pieprzny smaczek
Frittata 172

szczypiorku  1/2 pęczek natki pietruszki  1/2 cukinii kilka różyczek brokułu  3 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki mleka  1 łyżka mąki  dużo pieprzu  sos sojowy  3 łyżki oliwy  opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać) Sposób przyrządzenia :   Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe(...)patelni i najpierw podsmażyć obie papryki.  Kiedy puści soki i trochę odparuję przełożyć ją do miski. Analogicznie robić tak samo  z pozostałymi warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć

pieprzny smaczek
Kruche ciasto na słono 227

dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności

pieprzny smaczek
Sałatka z czerwonych buraczków 293

Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone  2 garście rukoli  2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego  Sos:  łyżeczka musztardy łyżeczka miodu  łyżka ostu balsamicznego  szczypta soli  3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy)  Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę(...)myjemy wszystko razem łączymy z sosem z w/w składników.  "Niebo w gębie

pieprzny smaczek
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 312

ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry  1 pierś z kurczaka  pół szklanki kuskus  4 łyżki serka śmietankowego  sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej  sos:  pół zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego  ząbek czosnku  zioła prowansalskie (według uznania co do ilości ) odrobina cukru  sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki na marynatę(...)cienkie plastry, posmarować każdy z osobna tak jak naleśniki i zwinąć. Smażyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu, przekręcając kilka razy aż do zarumienienia. Podawać na gorąco z sosem

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania