sałatka - 51777 przepisów (strona:2420/3452)

Sałatka rybna na krakersach. 168

Dziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam! Składniki; 1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka pół puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 10 dag żółtego sera majonez sól, pieprz szczypiorek   Przygotowanie; Jajka należy przekroić na pół. Żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka Mimoza 412

Bardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :) 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g startego sera żółtego mały słoiczek majonezu mała czerwona cebula sól, pieprz szczypiorek  Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić

Smakołyki Asi
Rukola 122

powrotem moda. Dlaczego? Nie tylko z powodu jej niesamowitego smaku, ale również wartości odżywczych takich jak duża zawartość kwasu foliowego. Przepisy na dania z rukolą znajdziecie tutaj ! Super Sałatka Grecka Zapisz

rabarbarowo
Majonez domowy 202

Należy do grupy sosów zimnych. Majonez spełnia się nie tylko w sałatkach, szczególnie jarzynowej, z tuńczykiem czy kurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi

Zasmakuj Kuchni
Sos Winegret na trzy sposoby 247

cebulkę bądź musztardę - kwestia smaku, gustu, czy jak wolicie:) albo do czego potrzebujecie. Pokażę Wam jak przygotować trzy rodzaje prostych sosów winegret, które są świetnym dopełnieniem naszych sałatek ze świeżych warzyw. Jeden powstał z dodatkiem soku z cytryny, drugi z dodatkiem octu winnego, trzeci z dodatkiem szalotki - tak powstał gładki winegret cebulowy. Winegret I Składniki: 1 łyżka soku

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 133

zjedzenie fastfooda z popularnej sieciówki zamawiaj go bez sosów – to one zawierają najwięcej kalorii. Unikaj przetworzonego mięsa, jak parówki czy konserwy z puszki – wybieraj chude mięsa. Do sałatek używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany (np. do mizerii). Wybieraj ciemne pieczywo, które daje poczucie sytości. Białe pieczywo jest szybko trawione. Przyzwyczaić się do jedzenia ciemnego pieczywa wcale nie jest trudno

Kuchnia Bazylii
Łopatka wieprzowa pieczona 552

Bardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki

O kuchni z uczuciem
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 326

cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być

Karo in the Kitchen
Pyzy ziemniaczane 160

Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki.  Można z nich zrobić pyszne placki   czy  sałatkę . Dodaję je nawet do sernika.   Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać

Pobite gary Barbary
HUMMUS 207

Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.  Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny

cool and minty
Jaglano-rybne burgery 279

Kolejne szybkie danie. Kotleciki nadają się na obiad, lunch czy kolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy

pyszne zdrowości
Sałatka śledziowa Małgosi 178

ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Rolada serowa 172

jest ser, który ma do tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka minut żeby nie przeholować. Świetny pomysł na obiad, na przykład z dodatkiem ryżu i jakiejś zielonej sałatki. Na zimno, jako przystawka także zniewoli Wasze podniebienia

Pichceniomania
Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 210

nimi cały stół i w ten sposób rozpocząć dłuższy posiłek. Można również na nich poprzestać, co wydaje mi się ze wszech miar słuszną koncepcją. Matbucha  nazywana jest często sałatką, co w naszym rozumieniu tego pojęcia wydaje się nieco dziwne, zważywszy, że potrawę piecze się i gotuje. Jednak: co kraj, to obyczaj, więc właściwie dlaczego nie? Może kusić myśl

zadanie-gotowanie
Orzechy Pecan 143

wiele delikatniejsze w smaku. Nadają potrawom bardzo miłego, orzechowo-maślanego smaku, dlatego doskonale nadają się do wypieków. Uwielbiam je dodawać do deserów, śniadań (ach owsianka z pecanami!), sałatek, dań głównych. Wiem, że są dosyć drogie. Sama długo zwlekałam z ich kupnem z tego powodu. Raz się przemogłam i przepadłam. Teraz już zawsze są w mojej szafce. Orzechy pecan są bardzo

rabarbarowo