Sałatka z indykiem i brokułami 209Sałatkę przygotowałam na kolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej
Bajeczna Kuchnia
Zakupowo, część 1 342więcej. Naczynie żaroodporne o średnicy 23cm. Mam w swojej kuchni kilka naczyń żaroodpornych, ale takiego jeszcze nie mam. Myślę, że oprócz wykorzystania jego do pieczenia wykorzystam je na sałatki
W kuchni u Moniki
Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 393biała pleśń. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia oraz użytego naczynia. W kamionce zakwas o wiele szybciej się zakisi (sprawdzone!). Ukiszony zakwas odcedzić (buraki można wykorzystać, np. do sałatki), przelać do czystych słoików i wstawić do lodówki. Po lewej: buraki od razu po zalaniu wodą, po prawej: 2 dzień kiszenia buraków Te białe plamki to pleść. Jeżeli
Ugotować
Gorczyca- jej ABC 237sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie enzymów trawiennych; wpływa na pracę jelit, pomaga
Gotuję Testuję
Dżem z żurawin i malin 229domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę
Gotuję Testuję
Papryka marynowana 210przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju. Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad
Gotuję Testuję
Bryndza 267następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych
Gotuję Testuję
Ważne elementy szkolnego śniadania 198też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka, lub pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów dajmy do plecaka baton zbożowy lub herbatniki maślane. WODA: oczywiście również bardzo
Gotuję Testuję
We dwoje dajemy rade! 224wspólnym gotowaniu. Jednak jak to w życiu bywa często się nie zgadzamy i kłócimy, tak też dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy
Kuchnia od dwojga
Filet na rukoli z sosem z granata 173świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojga
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 209stopni i pieczemy około 30 - 40 minut. Doskonale na zimno, jak i na ciepło. Jako dodatek do barszczyków, żurków i innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo. I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie
Dieta moja pasja
Piersi kacze z pomarańczą. 194gotujemy. Mięso kroimy w plasterki, w środku powinno być różowe, ale nie krwiste. Podajemy z czym tam kto lubi, u mnie były z dzikim ryżem. Można podać ze samą sałatką. Chrupiąca skórka, słodko - pikantny aromatyczny sos i jest ok. Ani to pracochłonne, ani skomplikowane a wygląda całkiem nieźle
Dieta moja pasja
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 236zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo
Szybko Szybkowar
Pierś z Kurczaka ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Mozzarellą 201kurczaka nie należy zbyt długo smażyć ponieważ stanie się suchy i niesmaczny). Usmażone piersi tniemy na ok. 1 cm plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
Sałatka z roszponki z nasionami goji i grzankami z serem kozim 261przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com