ciasto - 162322 przepisów (strona:2425/10822)

Pierogi z kapustą i grzybami 77

Musicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z jabłkami 58

drodzy, popełniłam ciasto. Podchodziłam do niego dość sceptycznie, bo jak wiadomo mam dwie lewe ręce do wypieków i byłam przekonana, że znowu wyjdzie jedna wielka kapa. A nie wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam(...)miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Artykuł Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonovy
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami 59

Zrobiłam ciasto idealne. W końcu! Jest lekko kwaśne, trochę słodkie, ładne, no i de al ne. Niestety to nie mój przepis, ale pewnie nikogo to nie dziwi. Jestem totalnym beztalenciem, jeżeli chodzi o wypieki. A ono jest takie (tiutiu) no cudowne. Przepis pochodzi z bloga  milionsmakow . Michał, chwała Ci za niego. Składniki: 250 g czerwonych porzeczek 250 g mąki(...)Porzeczki oddzielamy od łodyg, myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto i wkładamy na paręnaście minut do lodówki (ciasto może się trochę kruszyć, takie też jest ok). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę

Kardamonovy
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą 62

jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 500 g ziemniaków (ja użyłam młodych) 250 g sera(...)pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka zielonej dymki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je miską. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia

Kardamonovy
Ptysie 72

szkl. wody 250ml 4 jajka 125g masła Sposób przygotowania: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od środka ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie zmiksować lub utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitej masy, dodajemy(...)jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka foliowego i na rogu zrobić dziurke. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach ciasto pięknie nam urośnie. Piec w 200 stopniach 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przekroić i możemy nadziewać nasze ptysie. Krem do ptysi: 500ml śmietanki

Wasze Przepisy
Pierniczki miękkie i puszyste 127

czas, to zachęcam bo pierniczki są naprawdę super. Od razu mięciutkie i puszyste. Najlepsze jakie do tej pory robiliśmy. Trzeba pamiętać o tym, żeby dzień wcześniej przygotować sobie ciasto, które musi odstać dobę w lodówce. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Ja go troszkę zmodyfikowałam. Z całej porcji pierniczków wychodzi bardzo dużo, ale szybciutko znikają, więc można spokojnie robić(...)masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. 4. Następnie dodajemy miód z masłem i przyprawą, mieszamy. Na samym końcu dodajemy śmietanę z sodą. Mieszamy. Ciasto ciężko się miesza, ale musimy to jakoś ogarnąć. Ciasto jest kleiste, ale jak wstawimy go do lodówki, to na drugi dzień zgęstnieje i będzie ładnie pracować.   W dniu

kruche babeczki
Krokiety z pieczarkami 89

masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową(...)nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : pieczarki

królestwo garów
Zupa grzybowa 121

Zupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych  grzybów (borowików albo podgrzybków

Cztery Fajery
Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 101

boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. A wracając do przepisu na drożdżowe ślimaczki z szynką… Spójrzcie jak je łatwo przygotować Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Dodatkowo: 6 plasterków szynki(...)wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe

Słodkie okruszki
Migdałowe ciasteczka Bethmaennchen 106

zetrzeć na grubej tarce. Na stolnicę wsypać mąkę, mielone migdały i cukier puder. W środku zrobić wgłębienie, wsypać startą masę marcepanową, sól, dodać amaretto i białko. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto bardzo się klei, wsypać odrobinę mąki. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i wstawić na godzinę do lodówki. 3. Z ciasta uformować dwa wałeczki i pociąć nożem na kawałki około

dolcevitainmykitchen
Prosta sałatka śledziowa 79

Prosta sałatka śledziowa Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku. Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i

Cztery Fajery
Świąteczny piernik + film 69

Świąteczny piernik to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje i które będzie idealną propozycją na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie. Bez piernika, bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu, zatem zachecam do wypróbowania tego niezwykle prostego przepisu.   składniki(...)wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy maślankę, oraz rozpuszczone masło i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozprowadzamy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50-60 minut, po czym studzimy w piekarniku

Smakowite Dania
orzeszki z masą z mleka w proszku 87

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto: 450 g mąki 70 g cukru pudru 250 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kuleczki i pieczemy np. w opiekaczu do orzeszków. składniki na masę: 200 g mleka w proszku 125 ml mleka świeżego 2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy mocno pomarańczowy 96

Makowe ciasto mocno nasączone sokiem z pomarańczy przełożone sosem pomarańczowym (orange curd)  i kremem śmietankowym. To połączenie prostych smaków okazało się wyśmienite. Biszkopt 5 jajek 130 gramów cukru 1 op. cukru waniliowego 16g 120 gramów mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gramów maku 2 płaskie łyżki kaszy manny lub zmielonych(...)pieczenia dokładnie wymieszać. Składniki suche dodawać stopniowo do ubitych białek za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto makowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. Krem Śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać po łyżce

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania