Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis naMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę oleju
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik kokosowy bez pieczenia Serniczek pochodzi z blogu Kwestia smaku . Robi się go bardzo szybko i jest smaczny. Jednak warto użyć tutaj aromatycznego mleczka kokosowego
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis naZamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl
moj przepis naRośliny przede wszystkim 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Rośliny przede wszystkim to kolejna nowość na rynku wydawniczym. Książka z pewnością ucieszy każdego, kto chciałby ograniczyć spożycie mięsa
Cztery FajeryNic tak nie zbliża jak wspólny posiłek przy rodzinnym stole. Wspólne jedzenie, a także przygotowywanie potraw to budowanie tradycji rodzinnych. Dlatego najlepsze wspomnienia powstają w domu
Kuchnia MagdaLenysię w mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao(...)ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka lub wody (lub pół na pół) 6g drożdży świeżych (lub 2g instant) ciasto: 250g mąki 30g cukru 5g soli 1 duże jajko 60g masła do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania) Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut. Jajko roztrzepać
Obiad gotowykandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie(...)wyrabiać przez kilka minut. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1,5 godziny ). Nadzienie makowe: Mak umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do całkowitego
Opowieści z piekarnikaawokado . Sam fakt, że zawierają superfood w postaci awokado właściwie już stawia je w lepszym świetle. Drugi superfood , użyty do ich produkcji to kakao . W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw . A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania. Keto babeczki z kremem z awokado Keto babeczki z kremem(...)awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym , dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu
Modern Cave Girldokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, do cebuli dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga(...)przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, cebulą (dodajemy 100 g prażonej cebulki), kminkiem, płatkami owsianymi i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej lub oliwę (można dodać troszkę
Lekcje w kuchniBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami
Kuchnia MagdaLenydrożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie dodajemy mąkę, sok z ogórków, małymi porcjami wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (w zależności od wilgotności mąki raz zużyjemy całą wodę, innym razem może nam trochę zostać). Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy, aż będzie(...)odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej elastyczne i puszyste po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszne, orzeźwiające ciasto o nazwie Shrek na biszkopcie z zielonym budyniem ugotowanym na soku. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 5 jajek 1 szkl. maki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łopatką. Wylać(...)galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje. 3 warstwa: 2 zielone galaretki 800 ml wody 2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce. Autor przepisu: Paulina Czarnecka Artykuł Ciasto Shrek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy