ciasto - 163312 przepisów (strona:2416/10888)

Piernikowe Ferrero 143

Zbliża się esencja świątecznych smaków. Przed Wami połączenie piernikowego puszystego ciasta, chrupiących pralinek i musu czekoladowo-piernikowego. PIERNIKOWE FERRERO Składniki:  (forma 20x30 cm) ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3/4 szkl mąki mus czekoladowo-piernikowy: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki(...)wierzch: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka syropu glukozowego (opcjonalnie- sprawi, że polewa będzie błyszcząca) dodatkowo: 200 g pralinek Ferrero Rocher 1 wafelek orzechowy Przygotowanie: ciasto: (forma 20x30cm) Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy

Bon appetit mon amie
Keto pierogi (Paleo, LowCarb) 178

Keto pierogi lniane Przedświąteczne pierogowe szaleństwo Ostatnio opętało mnie jakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym . Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu . Są to więc keto pierogi(...)mamą, więc się cieszę. A propos barszczu – to już pora powoli myśleć o postawieniu buraków na zakwas buraczany . Keto pierogi z grzybami Keto pierogi i wariacje na ich temat Ciasto na pierogi jest dość elastyczne i zaskakująco dobrze się z niego lepi. Jednak uszek bym raczej nie ryzykowała z niego robić… Dzisiejsza wersja pierogów jest z grzybami . W tym roku

Modern Cave Girl
Pizzerinki z ciasta francuskiego 92

Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na imprezę. Są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne i i dobrze prezentują się na stole. Składniki: ciasto francuskie boczek czerwona papryka pieczarki cebula pomidory pelati mozzarella jajko Sposób przygotowania: Na patelni podsmażam cebulę, dodaję boczek, następnie po chwili pieczarki i czerwoną paprykę. Smażę razem, przyprawiam i dodaję zblendowane pomidory(...)Dusze razem przez chwile i ściagam z gazu. Jak przestygnie dodaje dwa rodzaje mozzarelli, tą twardą i kulkę. Ciasto francuskie dzielę na 8 części i nakładam farsz, sklejam dwa końce lekko muszą nachodzić na siebie, smaruje za pomocą pędzelka jajkiem i do piekarnika. Autor przepisu: Andzelika Nizioł Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
PUSZYSTE PIERNICZKI MIĘKKIE OD RAZU PO UPIECZENIU 91

wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wlać płynną masę z garnka. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać cukier. Całe ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto w tym momencie jest rzadkie, ale to o to chodzi. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą(...)Następnego dnia ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję do rozwałkowania. Na stolnicy lub macie silikonowej wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta lekko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm (pierniki mocno urosną). Foremkami wykrawać ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki około 10-12 minut

Zrób to smacznie
Paluchy z serem. 120

żółtym serem. Paluchy serowe idealne na drugie śniadanie. Smakują doskonale zarówno same jak i z dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluchy z serem Porcje 12 Składniki Składniki na ciasto: 650 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 1 torebka 7 g drożdży suchych 500 ml mleka 50 ml oleju lub 50 ml rozpuszczonego masła 1 łyżka cukru płaska(...)Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować. W przypadku drożdży suchych nie robimy rozczynu. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt około, w trakcie wałkowania

To co lubię - gotuję i polecam
Jabłka na 1000 sposobów | Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą oraz rogaliki 85

mojej ukochanej skórki z pomarańczy wspaniale podkreśla ich smak. Gotowy dżem wykorzystuję potem przede wszystkim jako dodatek do owsianek, ale idealnie nadaje się też do zapiekania np. w cieście drożdżowym lub jak w tym przypadku w rogalikach z ciasta krucho-drożdżowego. Nie rozlewa się podczas pieczenia, nawet gdy wypieki nie są szczelnie sklejone. Bardzo polecam! Dżem z jabłek z cynamonem(...)konsystencję. Ja lubię, gdy około 1/4 część owoców nie rozpadła się całkowicie. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem jabłkowym ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru łyżeczka skórki startej z pomarańczy nadzienie

Mienta blog
Alpejski chlebek 164

wyjęciu z pieca, bo później mogą być twarde i ciężko je pokroić. Nie wiem, bo moje chlebki, aż do końca były mięciutkie :) Jeśli ktoś miał problemy z zagniecionym ciastem, typu, że się kruszy i wydaje zbyt suche, to można dodać trzecie jajko. Albo przed pieczeniem wstawić wałeczki na godzinę do lodówki. Ja piekę alpejski chlebek z 2 jajek, bez chłodzenia(...)utrzeć z cukrem. Wbić dwa jajka i wsypać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wsypać kakao, cynamon i przyprawy i wszystko krótko zamieszać. Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką i szybko zagnieść. Następnie podzielić na sześć części. Z każdej części uformować wałeczek długości blaszki do pieczenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć

dolcevitainmykitchen
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami 117

olej i olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia. Suche składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę. Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek. Wstaw(...)przypraw\u0119 piernikow\u0105) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicaj\u0105c mas\u0119.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babeczki-piernikowe-z-czekolada-i-orzechami\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fd0b0df94c29","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto prze\u0142\u00f3\u017c \u0142y\u017ck\u0105 do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosn\u0105 podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno si\u0119ga\u0107

ProstePesto.pl
Kruche ciasto z budyniem i gruszkami 95

Kruche ciasto z budyniem i gruszkami to przepyszna propozycja na deser. Ten smakołyk zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 4 żółtka 4 białka + 5 łyżek cukru 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie malinowe po 40 g + cukier do smaku 5- 6 gruszek(...)łyżeczki kardamonu 1 litr mleka Sposób przygotowania: Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 34 cm, podpiec

Wasze Przepisy
Pierniki nadziewane w polewie 115

mąki z kakao, dodaję masę jajeczną, mieszam i wlewam miód z masłem, na końcu wlewam śmietanę z sodą. Całość mieszam mikserem. Masa będzie się kleić. Nie dosypujemy mąki. Ciasto wstawiam na dobę w zimne miejsce.  Na drugi dzień ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru. Przed wałkowaniem podsypuję papier mąką. Ciasto(...)może się kleić, ale za dużo nie podsypujemy. Wałkuję na grubość 3-4 mm. Powidła mieszam z dżemami. 1/2 łyżeczki konfitury wykładam na ciasto. Wykrawam sobie prostokąty z ciasta które przykładam na kawałek ciasta z konfiturą. Lekko dociskam palcami wokół nadzienia. Biorę foremkę serce i wycinam nią piernika. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniki układam w odstępach

wesoła kuchnia
Świąteczne ciasto migdałowe z kawą 109

odmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto. W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to jajka, cukier trzyma fason a reszta to ciężka artyleria:) Nie ma co przesadzać z dekorowaniem(...)dodatkowo dokładać kalorii.     Ja posypałam delikatnie cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi. Zapach kawy pomieszany z delikatnym zapachem migdałów, wanilii i cynamonu. To ciasto godne świątecznego stołu.     Ciasto migdałowe z kawą 16. 12.2013   |   08:12 Potrzebujemy 1.        6 żółtek, 2.        250g utartych

Leśny Zakątek
Włoskie świąteczne ciasteczka migdałowe 109

tych rozkosznych ciasteczek i wprowadź trochę nowości. WSKAZÓWKI: Jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasteczka dodaj 80 g cukru pudru zamiast 50 g lub podsyp ciasteczka cukrem pudrem z mąką.  Ciasto możesz zagnieść wstępnie używając miksera planetarnego, a następnie rękami zlepić z niego kulkę. Jeżeli bardzo zależy Ci na czasie możesz włożyć ciasto owinięte w folię spożywczą do zamrażarki(...)mąki migdałowej 1 żółtko 60 g masła 3 łyżki zimnej wody 50 g cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu) Ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto wyciągamy. Dzielimy na 2 części. Ciasto jest bardzo kruche więc trzeba je obficie podsypywać mąka (lub mąka z cukrem pudrem

Czarnawisienka
Placki Pancakes z Czekoladą 95

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych, polskich naleśników. Wykonuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem drożdży. Pancakes są nieco grubsze i pulchniejsze niż tradycyjne naleśniki. Szukacie przepisu na śniadanie, które nie dość, że świetnie smakuje, to dodatkowo wygląda obłędnie? Puszyste  pancakes z czekoladą  będą idealnym wyborem! Te cudowne placuszki(...)cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy białka z masą. Czekoladę kroimy w kostkę. Patelnie rozgrzewamy, pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta na pancakes. Smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty. Na placku umieszczamy około 1/2 kostki czekolady i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem

Przepiski.pl
Babeczki " Borowiki" 103

mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuję połowę mąki i szczyptę soli. Robię w środku dołek do którego wlewam zaczyn. Mieszam. Dodaję jajka, masło i znów mieszam. Wyrabiam ciasto, dosypując wciąż mąki. Drożdże lubią ciepło i dużo powietrza . Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Miskę podsypuję znów mąką, wkładam wyrobione ciasto , przykrywam ściereczką lnianą(...)bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po upływie godziny , znów przez kilka minut wyrabiam ciasto aby pozbawić ciasto zbędnego powietrza. Następnie rozwałkowuję ciasto i za pomocą szklanki lub innej okragłej formy wykrawam okręgi. Na środek okręgu układam farsz a następnie sklejam boki i delikatnie formuję okrągłą babeczkę. Wkładam do papilotki, wierzch smaruję rozkłóconym jajkiem. Wszystkie

Kuchnia Pełna Emocji
Tarta z budyniem i truskawkami 94

Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami ciasto na lato, tarta z owocami, Tarty, Kruche ciasto polska, francuska, międzynarodowa Ilość: 10 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Tarta z budyniem i truskawkami Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 3 godziny Składniki: Ciasto 175 g mąki(...)Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem do uzyskania kaszkowatej kruszonki (lub zmiksować pulsacyjnie w malakserze, do momentu gdy zaczną się łączyć) Następnie dodać żółtko i krótko zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Formę do tarty wysmarować cienko małem i oprószyć mąką. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować

Pełny talerz