sosy - 72234 przepisów (strona:2427/4816)

Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 228

szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek(...)wchłonęła wodę, możesz dodać jeszcze ok. 0,5 szklanki wrzątku. W słoiczku wymieszaj ocet, miód, sól i pieprz, aż miód się rozpuści. Dodaj oliwę i wymieszaj potrząsając słoiczkiem. Dodaj sos do gotowej kaszy i dobrze wymieszaj. Koper włoski pokrój w kostkę, dymki na plasterki, zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj.  Zajadaj samą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 224

Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.  Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 247

szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli(...)minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały płyn. Studzę. Kaszę łączę z marchewkową masą, mieszam i delikatnie mielę blenderem, ale tak, by czuć strukturę kaszy i warzyw. Doprawiam sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną, dodaję też chili i nieco pieprzu. Wstawiam na godzinę do lodówki, by masa stężała, a aromaty się "przegryzły". Przechowuję w lodówce maksymalnie 4-5 dni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Zupa - krem z dyni 199

dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól * oliwa z oliwek * migdały w płatkach Wykonanie: Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić(...)seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości.  Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy

kolorowotorcikowo
Pasta paprykowa 280

Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? 217

burgery to już inna bajka. Odpowiednio doprawione stanowiły miłą odmianę. Idąc tym krokiem, wcale nie w bułce były podane, bo nie tylko ona zdobi burgera. Frytki maczane w sosie BBQ też się doskonale sprawdziły. Reklama dźwignią nie tylko handlu, ale i inspiracji jest.   A może frytki do tego?  Pamiętacie?! :D Dodatkowo do podania sałata, pomidor, ogórek konserwowy(...)sos BBQ, frytki.  Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam je bez większego dbania o ilość ( nie narzucam, bo każdy wie, jak co doprawione lubi; z resztą papryczka zrobi swoje ). Wszystko wymieszałam ręcznie i uformowałam średnio grube kotlety, którym niestety daleko było

bastalena
Kluski z kaszy manny 295

Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski(...)wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową. Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski

prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 181

tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę.  Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz

w kuchni i w ogrodzie
Kurczak idealny 198

przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem

prawdziwe jedzenie
Żeberka w syropie 204

przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Surówka z kapusty 235

Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną(...)pieprzu i mmieszając delikatnie wyciskamy z kapusty sok. Odstawiamy na pół godziny. Dodajemy łyżkę oleju i koperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe. Taką surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem. Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku

prawdziwe jedzenie
Sałatka cesarska 306

kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy olejem.Grillujemy i kroimy w plastry. Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem i tartym serem

prawdziwe jedzenie
Sernik 199

serową wraz z rodzynkami, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy na ciasto. Pieczemy w 170-180°C przez około 1h 20 min. Gotowe ciasto można polałam sosem jagodowym, na który przepis znajdziesz TUTAJ. Smacznego

PastelFood
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami 220

ktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ? Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego  oregano Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)samą patelnię sypię szczyptę oregano i po chwili wlewam śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką. Smacznego

Mechanik w kuchni
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 354

Obiecałam Wam przepis na jeszcze jedną fajną przystawkę, więc o to i ona :) PALUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Składniki: 2 filety z piersi kurczaka sos sojowy 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżka vegety 0,5 szkl. wody Pierś kurczaka trzeba pociąć w paski i lekko rozbić tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki

Co w głowie piszczy

Proponowane wyszukiwania