sosy - 72734 przepisów (strona:2433/4849)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 278

moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy(...)Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć w pierożkach ,szarym sosie i faszerowanych rybach.Wigilijne desery powinny być przygotowane z suszonych owoców ,bo tak jak bakalie i ciasteczka wróżą domowi szczęście i bogactwo. Po Wigilii był zwyczaj dawania zwierzętom domowym

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 327

fruit. Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny . Składniki. 200g ryżu długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej(...)łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać zioła ,zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem  i pozostawić  na 5 min na maleńkim ogniu. Osobno ugotować ryż dziki. Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy  fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki z chilli. 186

jajko 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sól szczypta Ciasto zagnieść, wylepić  natłuszczone foremki i upiec. Nadzienie: 250ml śmietany kremowej 2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą 2 łyżki brandy 2 łyżki posiekanych pistacji gronka porzeczki lub fileciki grapefruita oliwki Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 236

wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 225

mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi(...)olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym.  Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 219

podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę(...)łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci. A teraz zapraszam na spacerek

Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 202

Sweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki

Kulinarny karnet Christophera
Gicz wołowa z warzywami. 172

Beef shank with vegetables. Składniki: 0,7 kg gicz wołowa 2 gałązki rozmaryn 3 szt. ziele angielskie 2 liście laurowe pieprz świeżo zmielony vegeta ocet balsamiczy czarny sos chilli bulion z drobiu Wykonanie: Mięso przyprawić i odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego(...)temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne. Jako dodatek warzywa duszone

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 194

dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy(...)będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody. Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą  różowe i upieczone w środku. Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami

Kulinarny karnet Christophera
Przekładaniec z krewetkami. 203

ryż basmati  i dziki 0,5 szt. awokado 0,5 szt. grapefruit liście szpinaku 1 łyżeczka sok z cytryny przyprawa do potraw  Kucharek pieprz 1 łyżeczka sos sojowy chilli 2 łyżeczki oliwa  z oliwek 2 łyżeczki ocet balsamiczny Wykonanie. Sos sojowy, chilli, przyprawę do potraw Kucharek, pieprz i oliwę z oliwek wymieszać i zamarynować krewetki, około

Kulinarny karnet Christophera
Mała przekąska - cukinia spod grilla. 266

Grilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt.  cukinia 2 łyżki  majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa do dań Kucharek zioła prowansalskie Tymianek oliwa z oliwek pieprz sól Wykonanie. Cukinię, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do dań Kucharek, ziołami prowansalskimi, przepędzlować oliwą z oliwek. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)plastry grillować na patelni grillowej. Przełożyć na blachę do zapiekania. Majonez wymieszać z sosem chilli, dodać pieprz. Posmarować każdy plaster zgrillowanej cukinii i położyć na wierzch nacięty na krzyż pomidorek koktailowy. Pomidorki posolić, oprószyć tymiankiem, posypać odrobiną startej mozzarelli. Zapiec 8 minut w piekarniku pod grillem

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 267

wędzonego 2 łyżki szczypiorku  1 łyżka koperku 1/2 cytryny pieprz Wykonanie. Do miseczki nałożyć  musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny i utrzeć sos. Łososia pokroić w paseczki  i ułożyć w salaterce. Koper włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego(...)świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Stir-fry z zielonymi strączkami groszku. 225

papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos  boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć na woku. Dodać cukinię i ogórek, na koniec pomidorki przekrojone na połówki. Całość wymieszać(...)gotowym  orientalnym  sosem boemboe i  azjatyckim makaronem,( który wcześnie trzeba  zalać  na 4 minuty wrzątkiem i odcedzić). Całość dusić 4 minuty. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Na koniec przesmażyć szybko (około 3 minuty)  groszek cukrowy i rozłożyć na makaronie z warzywami. Solimy jedynie groszek po przesmażeniu

Kulinarny karnet Christophera
Arbuzowy deser. 225

Watermelon dessert. 1/2 arbuz czerwony 1/2 arbuz żółty 250 g winogron ciemnych Sos. 50 ml winiaku 3 łyżki  aceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą

Kulinarny karnet Christophera
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 173

posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry(...)bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano. Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie. Całość posypać listkami oregano. Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania