sosy - 72234 przepisów (strona:2433/4816)

Sałatka z tuńczykiem vol. 3 470

Składniki na cztery porcje. Składniki: 75 g makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek szklarniowy mały 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 łyżki koperku świeżego 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Przepis: Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy(...)całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Placuszki z cukinii 382

syte. Składniki: pół małej cukinii 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego kilka listków świeżej bazylii sól  pieprz Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych(...)gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zielona soczewica w pomidorach pelati 210

pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje  Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe

Moja smaczna kuchnia
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 184

łyżeczka suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku, gdy sos jest już gęstszy gasimy płomień.  Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą passaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry.  Na pomidorowe pure

Moja smaczna kuchnia
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 315

groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić(...)wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka

Pasja Smaku
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 362

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Post

Marta Gotuje
Shish Kebab 217

kebab, o którym będzie dziś słów kilka. Te grillowane kawałki mięsa, mające swój rodowód w krajach tureckich, są niezwykle aromatyczne za sprawą kminku i kolendry. Natomiast ich smak łagodzi sos czosnkowy zaserwowany jako dodatek do całości. Ach, rozmarzyłam się na samo wspomnienie. Tych, których zachęciłam zapraszam do spróbowania, a na pewno nie będziecie żałować.   Składniki dla 2-3 osób(...)zamrażalnika.  Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sałata rzymska z pomidorami i awokado! KOLACJA FIT! 824

pomidorki podłużne pomarańczowe - 1/4 awokado - 1 cebulka dymka - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 białej rzodkiewki - świeża bazylia Warzywa kroimy w kostkę lub plastry jak wolicie, układamy na sałacie. Polewamy sosem. SOS DO SAŁATY:  -  1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sok z 1/2 pomarańcza - sól morska - kilka kropel oliwy

SMYKWKUCHNI
Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem 235

Miała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf(...)bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata w sosie musztardowym była przepyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka na sałacie lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni 309

lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki:   1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora  (lub przekrojone na pół(...)pomidorki koktajlowe), pokrojony w kostkę ser,  szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy ziarnami dyni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 406

papryczka chili ·          cebulka dymka (zielona część) ·          2 łyżki sosu sojowego jasnego ·          2 łyżki Mirin (ocet ryżowy) ·          2 łyżki cukru(...)łyżka soli ·          olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1   łyżeczkę przyprawy   5 smaków i biały pieprz. Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą   łyżeczkę

Mania Gotowania
Chilli Con Carne z czekoladą i nutą korzenną 184

czerwona papryka ·        ½ bulionu wołowego ·        słodka papryka, oregano ·        odrobina sosu   piri-piri lub tabasco ·        1/3 łyżeczki cynamonu ·        1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej ·        przyprawa do chili(...)podsmażyć cebule i czosnek.   Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i kakao, wymieszać aż czekolada

Mania Gotowania
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 261

około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica łososiowa, szynka szwardzwaldzka, prosciutto, ogonówka branderburska, itp. ·        sos czosnkowy, keczup ·        oliwa z oliwek ·        zioła ·        ulubione wino J UWAGI: Do przygotowania potrawy(...)również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy użyć gotowych bagietek czosnkowych lub przygotować je samemu. Urządzenie do raclette stawiamy na środku stołu. Obok rozkładamy wszystkie dodatki, sosy i pieczywo, tak aby każdy mógł   skomponować sobie własną wersję dania. Urządzenie nagrzewamy i skrapiamy oliwą aby nic nie przywarło nam do płyty. Podajemy wino i zaczynamy ucztę

Mania Gotowania
Penne z czerwonym pesto 255

makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy(...)malaksera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę.   Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno

Mania Gotowania
Rolady po grecku 205

bakłażana 1/3 cebuli 10   czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki przekrajmy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania