sosy - 72734 przepisów (strona:2441/4849)

Apfelstrudel - strudel z jabłkami 280

inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 219

drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 100 g masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy(...)wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trufle malinowe 373

proszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby(...)roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce. Propozycja podania: Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym. Układamy trufle, obok zmrożone maliny. Dekorujemy listkiem bazylii i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chutney z brzoskwiń 181

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała(...)małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił. Wystudzić

wyzwania kuchenne
Spaghetti po genueńsku 422

pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami? To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy(...)potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette . Jest on podobny do linguine , ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o " trenette al pesto ", a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron.  Ja jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Koreczki z pomidorków i mozzarelli 247

Składniki (18 koreczków): 18 pomidorków koktajlowych 9 małych kulek mozzarelli 9 listków świeżej bazylii sos balsamiczny +18 wykałaczek Przygotowanie: Pomidorki i kulki mozzarelli kroimy na połówki. Na każdą wykałaczkę nabijamy kolejno: pół pomidorka, liść bazylii, pół mozzarelli i znów pół pomidorka. Tak przygotowane koreczki polewamy sosem balsamicznym. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na  FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli

My Culinary Art
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 291

rzeczy pierogopodobne) ale bardzo smaczne :) Składniki (1 porcja 6-7 pierożków - zdjęcie): 75 g (pół szklanki) mąki pszennej woda (ok 1/4 szklanki ale o tym później) 3 łyżeczki sosu sojowego 50 g piersi z kurczaka 100 g mrożonej mieszanki chińskiej (tu: Biedronka, Mroźna Kraina) 1 łyżeczka oleju (tyle co natłuszczona patelnia) Przygotowanie:  1. Na patelnię (na łyżeczkę rozgrzanego oleju(...)Pierś z kurczaka kroimy na drobe kawałeczki (kostki maks 1x1 cm). Dorzucamy na patelnie i trzymamy pod przykryciem, aż będą gotowe (co jakiś czas przemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy. 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy

Malowane smakiem
Kurczak marynowany na słodko z puree ziemniaczano -dyniowym 309

musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Kurczaka płuczemy(...)bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową

My Culinary Art
Gryczana pieczeń 272

przekonać. Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy :) Składniki: - 200 g kaszy gryczanej - 400 g łopatki - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól, pieprz i majeranek - olej roślinny - sos pieczeniowy ciemny Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą. Do masy dodajemy ostudzoną kaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem i pieczemy 1 godzinę. Sos pieczeniowy rozrabiamy w dwóch szklankach wody i podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy nim pieczeń by nie była za sucha

Zainspirowana w kuchni
87. Szybki i lekki obiad, czyli placki z cukinii na słono. 3468

drobną kostkę. Cukinie odciskamy mocno z soku. Do cukinii wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy jajo i przyprawy i znów mieszamy, aby dokładnie połączyć składniki. Przygotowujemy sos jogurtowy: w miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy przyprawy. Kroimy drobno szczypiorek. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną oleju i smażymy aż będą złociutkie. Podajemy z jogurtowym sosem i szczypiorkiem. U nas także cebulki

Symfonia Smaków
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 310

przestygną, następnie obierz je ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę. Pomidory ponacinaj na krzyż, wrzuć na minutę do wrzątku, po czym obierz ze skórki. Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka brokułowa z boczkiem i pestkami 524

jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez 5 minut, studzimy. Boczek kroimy(...)kosteczkę i łączymy w misce z pozostałymi produktami. W garnuszku podgrzewamy ocet z cukrem, jak się zagotuję wyłączamy i ostudzamy - powoli łączymy bazę z majonezem. Gotowy sos łączymy z produktami w misce.  Smacznego

Niezły Młynek
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2498

Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też

Smaczna Pyza
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 476

suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno(...)pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje

OstryKęs
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 291

Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury, nie doprowadzamy do wrzenia. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab, wyciągnięte z folii ziemniaki i sos.  Dodajemy kapary i rozmaryn

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania