sosy - 72234 przepisów (strona:2448/4816)

Dip pomidorowo-jogurtowy 259

Dipy mają wiele zastosowań w naszej kuchni- przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu

Smaki Edyty
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 283

Mielone :)  , któż z nas ich nie kocha. Dzisiaj proponuję na obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta. Zaczynamy :)  Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka(...)zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego

Smaki Edyty
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 281

pierwszej meksykańskiej książce kucharskiej w 1831 r? Zaczynamy :)  Składniki:* 400 g mięsa wołowego mielonego 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki kminku 150 gr serka np philadelfia 250 ml sosu enchilada- znjdziesz tutaj 200 ml śmietany 150 gr sera cheddar 150 gr innego miękiego sera puszka kukurydzy sól, pieprz 350 gr suchego makaronu Wykonanie: Gotujemy Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy(...)kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników. W misce mieszamy sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę pozostawić ok 50 gr do posypania) Mieszamy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany makaron.  Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wkładamy

Smaki Edyty
Churros 230

noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale  tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić ;) Składniki : 1 szklanka wody 80 g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 3 duże

Malinowa Kawiarenka
Kotlety z Tilapii i ziemniaków 200

ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 206

teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo(...)warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * . Resztę filetu przekroić na 2 porcje ( wyrównując by były foremne ). Wymieszać w miseczce 2 łyżki   oleju z sokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga

Buniabaje w kuchni
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 397

duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie   cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę . Mięso pokroić(...)smażyć aż kurczak sie zrumieni. Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie . Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub   utrzeć na tarce na małych

Buniabaje w kuchni
Mintaj z pikantną gruszką 197

gruszki 4 łyżki cukru 1 goździk sól papryka mielona słodka mąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi(...)sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem

Buniabaje w kuchni
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 260

drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia sól do smaku pieprz mielony(...)liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki). Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry. Doprawić sos do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree

Buniabaje w kuchni
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 241

farszem. Ustawić w   średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 193

patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki: 15 dag filetów z łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej(...)pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki

Buniabaje w kuchni
Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami 185

jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka curry na skróty 193

czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki. Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem

Buniabaje w kuchni
Żeberka w ostrej panierce 222

Ostrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z   sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 206

nasienne. Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 20 minut. W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę.  Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania