Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 230ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej(...)połowie pieczenia. Następnie przestaw tryb piekarnika na opiekanie i opiekaj klopsiki, aż staną się rumiane (5-10 minut). Podawaj na ciepło lub zimno, polane sokiem z cytryny lub z sosem tzatziki. Uwagi: Jeżeli chcesz, możesz oczywiście usmażyć klopsiki na oliwie. Przygotuj je według etapów 1-3, po czym usmaż
Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 265miło, że mogłam gotować razem z Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako(...)zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki , do którego wykorzystuje się
Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 290wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku był bardzo słony, dlatego do sosu sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj . Ogólnie oceniam go pozytywnie i mogę go Wam polecić:) Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya wg Łatwej(...)ćwiartki jajka, duże kawałki tuńczyka, tu i tam ułóż fileciki anchois, następnie posyp oliwkami i kaparami. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz i otrzymanym sosem polej sałatkę
Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 244Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz . Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś(...)kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie przepisu z culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 254sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green(...)mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy zbierać nasze rodzime
Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 250szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek(...)wchłonęła wodę, możesz dodać jeszcze ok. 0,5 szklanki wrzątku. W słoiczku wymieszaj ocet, miód, sól i pieprz, aż miód się rozpuści. Dodaj oliwę i wymieszaj potrząsając słoiczkiem. Dodaj sos do gotowej kaszy i dobrze wymieszaj. Koper włoski pokrój w kostkę, dymki na plasterki, zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Zajadaj samą
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 246Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym
Chilli Czosnek i Oliwa
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 286szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 łyżki sosu sojowego chili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażam na odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli(...)minut od zagotowania wody. Musi wchłonąć cały płyn. Studzę. Kaszę łączę z marchewkową masą, mieszam i delikatnie mielę blenderem, ale tak, by czuć strukturę kaszy i warzyw. Doprawiam sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną, dodaję też chili i nieco pieprzu. Wstawiam na godzinę do lodówki, by masa stężała, a aromaty się "przegryzły". Przechowuję w lodówce maksymalnie 4-5 dni. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki
Zupa - krem z dyni 222dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól * oliwa z oliwek * migdały w płatkach Wykonanie: Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić(...)seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy
kolorowotorcikowo
Pasta paprykowa 303Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? 239burgery to już inna bajka. Odpowiednio doprawione stanowiły miłą odmianę. Idąc tym krokiem, wcale nie w bułce były podane, bo nie tylko ona zdobi burgera. Frytki maczane w sosie BBQ też się doskonale sprawdziły. Reklama dźwignią nie tylko handlu, ale i inspiracji jest. A może frytki do tego? Pamiętacie?! :D Dodatkowo do podania sałata, pomidor, ogórek konserwowy(...)sos BBQ, frytki. Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam je bez większego dbania o ilość ( nie narzucam, bo każdy wie, jak co doprawione lubi; z resztą papryczka zrobi swoje ). Wszystko wymieszałam ręcznie i uformowałam średnio grube kotlety, którym niestety daleko było
bastalena
Kluski z kaszy manny 315Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski(...)wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową. Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski
prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 211tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz
w kuchni i w ogrodzie
Kurczak idealny 225przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem
prawdziwe jedzenie
Żeberka w syropie 230przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny
prawdziwe jedzenie