sosy - 72734 przepisów (strona:2454/4849)

Sałatka z kuskusem 382

Składniki: 1/2 szklanki kuskusa 1/3 średniego ogórka szklarniowego 1 papryka konserwowa 150g kukurydzy 2 plastry sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego Sól, pieprz Przepis: Kaszę kuskus przesypujemy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wrzątku. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Ogórka, ser i paprykę kroimy na drobna kostkę. Po ostygnięciu, kaszę mieszamy i dodajemy(...)warzywa razem z serem, dodajemy majonezu, sosu sojowego oraz soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Emcia Pichci
Zapiekanka z makaronem 377

minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i przesypujemy do niego makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe! Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny(...)wszelkiego rodzaju sosów. Ciekawy kształt i znakomity smak zachwycił mnie oraz mojego lubego :) Polecam! insertCookd("898bc8e284d2d73860e035ba039e0f53

Emcia Pichci
Kluski śląskie 231

wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki). insertCookd("cf0fb3d58f8d37a26f0e9ce526b91499

Emcia Pichci
Przekąski z tortilli 327

Składniki: 4 placki tortilli 150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej) 200 g sera w kostce (np. edamski) 8 łyżek ketchupu 4 łyżki sosu chilli (np. Develey)  Przepis: Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka

Emcia Pichci
Burger z polskiej wołowiny 237

łyżeczka musztardy dijon 1/2 cebuli Oliwa z oliwek do smażenia Dodatki: 3 bułki pełnoziarniste kajzerki 3 łyżki listków roszponki 1 pomidor gruszkowy 3 plastry sera topionego 1 ogórek kiszony Sos: 1 łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu Przepis:  Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i  przygotowujemy(...)usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem ok. 1 minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni. Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górna częścią bułki.  Świetnym dodatkiem do burgerów będą frytki (steak fries

Emcia Pichci
Sałatka z tuńczykiem vol. 3 495

Składniki na cztery porcje. Składniki: 75 g makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek szklarniowy mały 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 łyżki koperku świeżego 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Przepis: Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy(...)całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Placuszki z cukinii 406

syte. Składniki: pół małej cukinii 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego kilka listków świeżej bazylii sól  pieprz Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych(...)gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zielona soczewica w pomidorach pelati 231

pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje  Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe

Moja smaczna kuchnia
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 208

łyżeczka suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku, gdy sos jest już gęstszy gasimy płomień.  Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą passaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry.  Na pomidorowe pure

Moja smaczna kuchnia
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 344

groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić(...)wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka

Pasja Smaku
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 383

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Post

Marta Gotuje
Shish Kebab 247

kebab, o którym będzie dziś słów kilka. Te grillowane kawałki mięsa, mające swój rodowód w krajach tureckich, są niezwykle aromatyczne za sprawą kminku i kolendry. Natomiast ich smak łagodzi sos czosnkowy zaserwowany jako dodatek do całości. Ach, rozmarzyłam się na samo wspomnienie. Tych, których zachęciłam zapraszam do spróbowania, a na pewno nie będziecie żałować.   Składniki dla 2-3 osób(...)zamrażalnika.  Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sałata rzymska z pomidorami i awokado! KOLACJA FIT! 855

pomidorki podłużne pomarańczowe - 1/4 awokado - 1 cebulka dymka - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 białej rzodkiewki - świeża bazylia Warzywa kroimy w kostkę lub plastry jak wolicie, układamy na sałacie. Polewamy sosem. SOS DO SAŁATY:  -  1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sok z 1/2 pomarańcza - sól morska - kilka kropel oliwy

SMYKWKUCHNI
Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem 260

Miała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf(...)bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata w sosie musztardowym była przepyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka na sałacie lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni 330

lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki:   1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora  (lub przekrojone na pół(...)pomidorki koktajlowe), pokrojony w kostkę ser,  szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy ziarnami dyni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania