sosy - 72234 przepisów (strona:2451/4816)

Jeśli piątek, to rybka! 197

nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść i popędziłam z rana do rybnego. Wracając, zahaczyłam o ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba! A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 207

cebulę z samym szefem.  burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa(...)poprosić o pamiątkowe zdjęcie i podpisanie książek. Pozdrawiam Cię Kasiu! Jak i wszystkich czytelników. Karmel-itka. pyra z sosem czosnkowym, serem żółtym i szynką, czyli "pyra po lubońsku" , PS: Zdjęcia z pozostałych części imprezy będą dodawane w późniejszym czasie, na przemian z przepisami

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 221

dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni(...)przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ   na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 199

wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem(...)tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś 5 minut.  I schab jest gotowy do podania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS:    Muszę się pochwalić, normalnie muszę! Jadę na Blog Forum Gdańsk 2012, w dniach 13 - 14 październik. Możecie mnie oglądać na żywo w internecie :] Więcej szczegółów na fanpage'u Blog Forum ( klik ) lub na oficjalnej stronie ( klik

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 267

stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 180

Delimamma ;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek  5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.  Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę  podsmażam, a następnie wrzucam(...)więcej,  wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy, słodką śmietankę i porządnie miksuję na gładki krem. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 219

sałatkę. Głównymi bohaterami były produkty marek: FIT&EASY , z których sałat robiłyśmy smakowitości, SIERPC , co dostarczył nam wspaniałe sery oraz marka BORGES , która zaopatrzyła w swe świetnie oliwy, sosy, octy balsamiczne i oliwki - drylowane zielone, nadziewane serem bądź papryką. fot: http://www.blogerchef.pl/ fot.: http://blogerchef.pl/ Więcj o namiocie sałatkowym na blogu Kasi:  http://wkrainiesmaku.pl/14008/namiot-zdrowia-na-starym-rynku-w-krainie-salatek/ fot.: Nasze Miasto(...)Starym Rynku, o wdzięcznej nazwie " Pod koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki ,  wspaniałe pasty

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z SAŁATY. 197

każdy posiłek? Lekka przesada. Pomyślałam, że skoro pesto można zrobić z bazylii, natki pietruszki, to dlaczego nie ze sałaty? I tak powstała moja wariacja na temat tego słynnego sosu. PESTO Z SAŁATY. na słoiczek 200 g 1/2 główki wielkiej sałaty (ok. 400g) 1/2 szklanki obranych pistacji 2 ząbki czosnku pieprz oliwa z oliwek Sałatę drę na małe kawałki, wkładam(...)Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche.  Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych zapachów, wysychaniu i utracie

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BRZOSKWINĄ I KUKURYDZĄ. 260

osób 300g wędzonej piersi z kurczaka 1 średnia kapusta pekińska 2 puszki kukurydzy pęczek pietruszki pęczek koperku puszka brzoskwiń w syropie mały jogurt naturalny 3-4 łyżki sosu chrzanowego Winiary ewentualnie sól i pieprz Kapustę pekińską kroję dość drobno. Kukurydzę odsączam z zalewy, jak również brzoskwinie. Owoce kroję w drobną kostkę. Kurczaka kroję także w niewielką kostkę. Pietruszkę i koperek(...)siekam. Jogurt mieszam z sosem chrzanowym. Wszystkie składniki umieszczam w misce, łączę z jogurtem wymieszanym z majonezem. Nie solę, ale odstawiam na przynajmniej 30 minut do lodówki. Kurczak odda sól. Jeśli potrzeba, można wtedy jeszcze dosolić do smaku bądź doprawić pieprzem, wedle upodobania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 188

ekipy ruszyły do dzieła. A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy(...)aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedziela Czas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość wcześnie, aby jak najprędzej znaleźć się w domu

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 223

świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki(...)bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.  Podaję na gorąco, skropione olejem lnianym,  ozdobioną pietruszką i kolorowym, zmielonym pieprzem.   SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 190

groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję(...)patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około 2-3 minuty. Podaję z makaronem Mie. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. 214

porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając po 5 minutach gotowania liście mięsty (mogą(...)być w całości). Gdy groszek zmięknie, zdejmuję z palnika i za pomocą blendera miksuję na gładki krem. Doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą bądź sosem sojowym (pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 211

średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego.  Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 203

ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną(...)odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie, można zastąpić 3-4 łyżkami przecieru pomidorowego Wpis

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania