sosy - 72734 przepisów (strona:2438/4849)

Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 239

gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut(...)wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań

Mango Papaja
Jesienna sałatka warzywna 376

dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje  na 6 porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek(...)przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Schab nadziewany śliwką 225

Składniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie:  Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową(...)pieczemy około 50 minut. Kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi brokułami

Aga w kuchni
Mini sałatki 179

Składniki: 1 garść kapusty pekińskiej, kapary Ole, ser solankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, papryka czerwona konserwowa, kukurydza, sos vinegrette. Przygotowanie:   Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie

Aga w kuchni
Grecka sałatka 302

Składniki: 10 sztuk cebulek marynowanych, 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych, 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 ser feta, 7 liści sałaty lodowej, Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka soku z cytryny, do posypania natka pietruszki. Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe(...)kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Zapiekanka drobiowa 1171

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 2 garści suszonych grzybów, 1/2 słoiczka sosu tatarskiego, 1 cebula, kilka plasterków żółtego sera, przyprawa do drobiu, kolendra w ziarenkach. Przygotowanie:   Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy(...)kostkę i mieszamy z pokrojoną cebulką. Układamy taki farsz na kurczaku. Następnie kolejną warstwę robimy z sosu tatarskiego, posypujemy kukurydzą i przykrywamy żółtym serem. Sypiemy kilka ziarenek kolendry. Zapiekamy około 30-45 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Deser z mascarpone i truskawkami 381

Jest to jeden z moich ulubionych deserów...  krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi... Składniki: ok. 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 50 ml kremówki, 2 łyżka cukru pudru, płatki kukurydziane corn flakes. PRZYGOTOWANIE:   Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone(...)mieszamy. Na koniec do kremu dodajmy jedną łyżkę cukru pudru. Do przezroczystych szklanek lub pucharków układamy na zmianę pokruszone płatki kukurydziane, krem i sos truskawkowy. Z podanych składników wychodzą trzy desery

Aga w kuchni
Zapiekanka z kurczakiem 394

smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki:   2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa , 50 g żółtego sera . Przygotowanie:    Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy(...)kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty ser lub plasterki. Zapiekamy ok 30-40 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Tortille z kurczakiem i warzywami 389

zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.     Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Spaghetti carbonara 233

parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki.   Przygotowanie:      Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem(...)Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 186

groszek :) Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka,  125 ml wody  2 łyżki cukru,  1 łyżeczka soli,  15 g drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku,  2 łyżki oliwy,  2 łyżki wody,  1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,  zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy(...)zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.  Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora

Aga w kuchni
Warstwowa sałatka z selerem 505

skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę na dekorację. Następnie układamy odcedzony seler ze słoiczka i  wylewamy drugą połowę sosu. Na samej górze układamy pokrojone

Aga w kuchni
Pomidorowa z ryżem 167

cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie:      Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy(...)wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Aga w kuchni
Sałatka z gruszkami i figami 184

Składniki: 2 garście rukoli, 1/2 gruszki, 1 świeża figa, 1 świeży orzech włoski, 1/2 plasterka żółtego sera pleśniowego, 1 sos włoski Fit up, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:     Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy(...)talerzu. Figę kroimy w ćwiartki. Całą sałatkę polewamy sosem włoskim rozrobionym z oliwą z oliwek. Podajemy na kolację. Można także podać z białym serem pleśniowym, polecam

Aga w kuchni
Sałatka z figami 204

Składniki: 4 garści rukoli, 1/4 gruszki, 4 świeże figi, 2 plasterki żółtego sera pleśniowego, 2 plasterki białego sera pleśniowego, sos vinegrete. Przygotowanie:     Na talerzu układamy świeżą rukolę. Świeże figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie, cienkie paseczki i układamy na rukoli. Całość polewamy(...)sosem vinegretem. Polecam, sałatka jest pyszna

Aga w kuchni