zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka. Składniki: 3 ogórki gruntowe 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki jalapeno sól pieprz łyżka miodu sok z połowy limonki 1 łyżka sosu teryiaki łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek oregano Ogórki kroimy w cienkie paski a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojoną drobno jalapeno. Miód, sok z limonki(...)ocet winny, oliwę z oliwek, sos teryiaki, pieprz i sól oraz oregano mieszamy trzepaczką. Dressing dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem pozbywamy się nadmiaru dressingu. Gotowe
Mango Papajasłodki. Od czytania Waszych pomysłów robię się głodna. I chyba oto chodziło. W kategorii "słodkiej" zwyciężyła: Natalie i jej przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis: Aronii na spaghetti z serem i pieczonymi burakami w sosie orzechowym Dziewczyny bardzo proszę o kontakt wraz z danymi
Pasja Smakusyropu malinowego pół łyżeczki miodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka
Poezja smakućwiartki. Pomidora kroimy w plastry, kozi ser w kostkę a prosciutto na mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz na gładki sos. Wszystkie składniki, oprócz sosu, układamy pięknie na talerzu a następnie, tuż przed podaniem, całość polewamy dressingiem. Wyszło pyszne, kocham takie śniadania
Mango Papajasmaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem
OstryKęslasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę(...)dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3 szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować. Gorący makaron polewać chłodnym sosem i posypać odłożonymi jagodami
Buniabaje w kuchniLubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka(...)ugotowany makaron, wlałam kremówkę z serem i wszystko razem wymieszałam szybko, chwilkę podgrzewając. Z piekarnika wyciągnęłam koszyczki z boczku, które położyłam na talerzach, do koszyczków włożyłam część makaronu z sosem, pozostałą część ułożyłam wokół koszyczków. Całość posypałam listkami świeżego tymianku. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeok.400g) - ok.1/4 bakłażana - 1 duże jajko lub 2 małe - 1/2 pęczka koperku - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli - ok.60g mąki orkiszowej białej - ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu: - ok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Cukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)się przypiekają) oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym z dodatkiem świeżego koperku. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzykrywam kapelusikiem (górną częścią papryki) i wstawiam do naczynia żaroodpornego. Od góry polewam niedużą ilością oliwy, a następnie wsadzam do piekarnika na 180st i 40 min. W międzyczasie przygotowuję sos (nie rezygnujcie z niego dodaje potrawie rewelacyjny smak). Drobno siekam oliwki, ząbek czosnku (następnie posypuję go solą i rozcieram). Do tego dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem. Odstawiam(...)próbuję ponownie w zależności od smaku dosalam bądź nie. Paprykę podaję w sosem w małej miseczce. I tak czasami się zastanawiam, gdzie tak na prawdę pędzimy i dlaczego tak często wybieramy mieć, a nie być. Dlaczego zauważyłam, że było lato dopiero gdy minęło? Zdecydowanie "niech ktoś zatrzyma wreszcie świat ja wysiadam."Bo życie przecież jest po to aby pożyć
Brzuszki Łakomczuszkibiegiem do pracy. Tak więc łącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki: 50 g mąki 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżki oliwy ok 5-6 łyżek wody jogurt naturalny ketchup ząbek czosnku ser żółty(...)Wodę dolewamy po łyżeczce sprawdzając konsystencję, gdy wszystkie składniki się zlepią przestajemy dolewać (ciasto powinno być dość suche ale elastyczne). Rozwałkowujemy cienko ciasto, kładziemy na papier do pieczenia. Smarujemy sosem składającym się z jogurtu naturalnego, ketchupy i czosnku (proporcje dowolne zależnie od preferencji). Nakładamy ulubione składniki u mnie: odtłuszczony ser żółty, 2 plasterki porwanej szynki (bądź jakiejkolwiek wędliny, którą znajdziecie
Brzuszki Łakomczuszkimoja propozycja jak uprzyjemnić sobie dzień po - śniadanie mistrzów czyli jajko w bułce z boczkiem. Składniki: masło 1 bułka do hamburgerów lub 2 tosty 2 jajka 2 plastry boczku sos barbecue Na patelni rozpuszczamy masło - dużo masła (przepis, który się inspirowałam kazał rozpuścić masło w rondelku i nasmarować tosty z 2 stron, jak dla mnie za dużo roboty(...)się zetnie). Całość przekładamy na talerz (jak się rozwali po drodze - nic się nie stało i tak już dokonaliście wiele jak na taki stan). Możemy obficie wszystko polać ketchupem, sosem barbecue (w końcu jest to mokre, a mokrego teraz każdy bardzo potrzebuje) i jemy. Następnie wracamy do pozycji horyzontalnej. zdjęcie pochodzi ze strony http://tatrebest.flog.pl/wpis/130056/pozycja-horyzontalna Gdy szłam spać jeszcze
Brzuszki Łakomczuszki1/8-1/6 kostki), dodajemy śmietankę (ok. 150 ml) całość musi sobie bulgotać i zacząć gęstnieć. W tym czasie najpewniej możemy już posolić wodę i wrzucić makaron (gotujemy al dente). Do sosu dodajemy starty parmezan/grana padano i cały czas mieszamy czekając, aż zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy pieprzem i gałką (musi być wyczuwalne w smaku). Odlewamy makaron, dorzucamy na patelnię(...)sosu. Całość łączymy i można jeść! :) Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkimieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzesłanej od Kuchnie Świata (o paczuszce pisałam tutaj ). Wyszło cudowne, przepyszne i na pewno do powtórzenia. :) Składniki: 2 torebki ryżu łosoś paluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi sos sojowy marynowany imbir różowy zaprawa do ryżu cukier Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go aż woda będzie przejrzysta. Ryż gotujemy (nad powierzchnią ryżu musi być(...)glonów z jednej strony. Następnie układamy składniki (u mnie połączenie łosoś lub paluszki krabowe + awokado + ogórek + serek). I rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki (grubość ok 5 cm). Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem mrynowanym. Pyszniutkie! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiniesamowitym zapachu, takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam z tego przepisu . Składniki: 3kg czerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów(...)niego olej i dodajemy posiekane warzywa. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, również posiekane ostre papryczki, sól i pieprz. Gotujemy na mały ogniu, pamiętamy a ciągłym mieszaniu. Ja czekałam aż sos zgęstnieje przez ok. 2h. Po koniec dodajemy ocet (ja o nim zapomniałam). Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez
Brzuszki Łakomczuszki