zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny(...)tłuszczu. Po około 2 minutach, przewróciłem kotleciki w naturalną pozycję i smażyłem na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Na talerz wyłożyłem jagnięcinę, obok ułożyłem sałatkę, sos tzatziki, który posypałem salsą z granatów oraz niewielką ilość ziemniaków. Polecam i życzę smacznego
Wyprawy kulinarnekrewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie(...)który mógłby zrobić się gorzki. Po tym czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem
Wyprawy kulinarnemałych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul z obu stron, przekroiłem je na połowy i pokroiłem wzdłuż - prostopadle(...)każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające w niej kawałki cebuli. Na powierzchni zupy w każdej miseczce ułożyłem grzankę. Każdą grzankę skropiłem delikatnie sosem worcestershire i ułożyłem na nich pokrojony w cienkie plasterki ser gouda. Na wierzch ułożyłem po bardzo cienkim plasterku parnezanu, który odkroiłem za pomocą obieraczki do warzyw. Piekarnik włączyłem na opcję
Wyprawy kulinarneoraz kilka posiekanych drobno gałązek tymianku. Całość bardzo dokładnie rozmieszałem, aż do połączenia się oliwy z sokiem pomarańczowym i pozostałymi składnikami oraz całkowitego rozpuszczenia się dodanego miodu. Tak przygotowany sos odstawiłem do lodówki. Pół niewielkiej papryczki chili pozbawiłem pestek, a następnie pokroiłem po lekkim skosem, tak aby uzyskać dość duże krążki. Ząbek czosnku posiekałem dość drobno. Na największym palniku rozgrzałem(...)największym ogniu przez około 2,5 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie krewetki za pomocą łyżki cedzakowej przełożyłem na sałatę z pomarańczami. Całość przygotowałem przygotowanym wcześniej sosem, posypałem orzechami brazylijskimi oraz udekorowałem na wierzchu startą skórką z pomarańczy. Doskonała z grzankami z masłem czosnkowym
Wyprawy kulinarnebyć kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki(...)minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina wyłączyłem gaz i pozostawiłem wątróbki
Wyprawy kulinarnemango. Całość posypałem szczyptą cynamonu i roztartymi na proszek goździkami. Po chwili dodałem również rodzynki wraz z rumem. Banany przewróciłem na drugą stronę. Całość podgrzewałem, aż do zredukowania się sosu i uzyskania konsystencji syropu. Banany powinny zachować swój kształt, natomiast kawałki mango powinny lekko się rozpadać. Na talerzyki deserowe wyłożyłem po gałce lodów waniliowych. Koło lodów ułożyłem kawałki bananów(...)całość skropiłem sosem wraz z rodzynkami i mango
Wyprawy kulinarnemija weekend ? U nas trochę pochmurnie, ale temperatura jest przyjemna, dlatego na poprawę humorów zjedliśmy sobie lody z kruszonymi ciasteczkami i galaretką, polane sosem karmelowym z miodem. Pragniemy przedstawić Wam jak w prosty i ciekawy sposób udekorować lody. Tak nie wiele trzeba aby zwykłe lody przemieniły się w wspaniały i kolorowy deser. Polecamy pobawić się z dziećmi(...)puścić wodzy fantazji. Uwierzcie nam taki deser własnoręcznie robiony smakuje o niebo lepiej. Galaretka którą użyliśmy do przygotowania deseru lodowego: A o to sos do deserów miodowo- karmelowy
cookplchwil jak deser w świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)cukier puder i drugą łyżeczkę żelatyny również roztopioną w niewielkiej ilości wody. Gotową śmietanę układamy na mus z borówek. Całość ozdabiamy sosem karmelowym i pokrojonymi orzechami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij
SMYKWKUCHNIłyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Dodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne(...)dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
My Culinary Artprzez chwilę - krewetki pokryły się panierką idealnie :) 3. Krewetki smażymy partiami 3 minuty (nie wolno przesadzić bo będą gumowe), odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami (u mnie sos tatarski). Smacznego
My Culinary ArtTakim oto szybkim, prostym, a jednocześnie przepysznym daniem ugościła mnie moja mamusia :) Mimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak i tak jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana(...)czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą
My Culinary Artcurry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny dla ozdoby 1. Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałeczki, ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu(...)przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem
Tajskie smakicebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę(...)Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu
Tajskie smaki