Sałatka makaronowa 401wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodowce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 233masła 300 g masy krówkowej 180 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 30 g płatków migdałowych, podprażonych Sos kajmakowy: 100 g masy krówkowej 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki wymieszać. Wykonanie: Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu(...)wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza z szynką i pieczarkami 224łyżeczka ziół prowansalskich Składniki na obłożenie: 25 dag sera żółtego 20 dag plasterków szynki 30 dag pieczarek 1/2 papryki 1 pomidor Przyprawy: Oregano, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu szczypta ostrej papryki łyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju zioła prowansalskie Do miski wlewamy ciepłą(...)dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 i pieczemy ok 10 - 15 min . Jeśli robimy od razu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szaszłyki z piersi kurczaka 209kurczaka/ szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę i przyprawę tzatziki dodajemy do kefiru i dokładnie mieszamy. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (ja wyłożyłam blachę folią aluminiową i na to kładłam) i polewamy powstałym(...)sosem. Pieczemy jakieś 30 min w 160-180 st. C. Oczywiście to zależy też od piekarnika więc należy co jakiś czas zaglądać czy przypadkiem nie jest już gotowe. Smacznego
charlotte gotuje
Sałatka śledziowa 221dnia :) Nawet nie wiedziałam, że mogą tak smakować :) Składniki: 4 duże płaty śledzi 1 duża cebula 15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich 2 - 3 łyżki rodzynek 1/2 szkl. posiekanych owoców Sos : 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 3/4 szkl. oleju 3 - 4 listki laurowe 4 - 5 ziaren ziela angielskiego 4 - 5 ziaren pieprzu czarnego Przygotowanie : Płaty śledziowe pokroić w nieduże kawałki. Cebulę(...)obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paseczki.Orzechy posiekać. Przygotować sos i wymieszać go ze śledziami. Posypać solą, cukrem i 2 łyżkami vegety. Odstawić do lodówki 3 dni. Smacznego
charlotte gotuje
Sałatka z tortellini 204zaczynamy działać ! :) Składniki : 1/2 torebki makaronu Tortellini puszka kukurydzy czerwona cebula puszka fasoli czerwonej 1 zielony ogórek wędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z) sos koperkowo - ziołowy 1 łyżka przyprawy tzatziki majonez Przygotowanie : Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski. Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu. Ogórek, cebulę(...)wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę. Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Smacznego
charlotte gotuje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 288pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy
Aga w kuchni
Mini pizzeriny 255odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę. Pieczemy około 15 min. Mini pizzeriny Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
Mus z białej czekolady 222utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki. Sos coulis. Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis
Kulinarny karnet Christophera
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 266Składniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania
Czarnawisienka
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 341było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy(...)grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :) Życzę smacznego
Smaki Edyty
P... Pizza francuska! 202pokrojone w plastry (można zastąpić inną!) 1/2 słoik pieczarek 1/2 słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos : 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180'C. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Kroimy(...)ogniu. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd
Kitchens Alphabet
Bufallo wings 350wings są bardzo popularną przekąską w Stanach Zjednoczonych, świetnie nadają się na imprezę, pasują do piwa. Mój przepis nie jest tradycyjnym amerykańskim przepisem, został on przeze mnie nieco zmodyfikowany. Sos do skrzydełek nie jest tak pikantny jak w oryginalnym przepisie, jest znacznie łagodniejszy. Także jest świetną alternatywą dla osób, które jak ja nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Przepis znalazłam(...)masła, 2-3 łyżki brązowego cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Skrzydełka polewamy sosem i nasze danie jest już gotowe
Animelka Blog
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 221Roladki z łososia Tagliatella z sosem grzybowym Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z sałat 376sałaty lodowej garstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży kilka plasterków szynki konserwowej kawałeczek pora Garstka startego sera żółtego. 1 śmietana 12 % średnia 1 sos Francuski Knorr Wykonanie ; Sałaty umyć i odsączyć z wody . Listki sałat poszarpać ( pamiętajmy że nigdy nie kroi się sałaty nożem bo będzie gorzka ). Pomidorki umyć i pokroić na pół(...)umyć i pokroić w pół plasterki Szynkę pokroić w paseczki , ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę 12% przyprawić do smaku ( ja dodałam jeszcze sos sałatkowy Francuski Knorr) i wymieszać . Sałatę polać śmietanką przed podaniem. Dodać szczypiorek i wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili