GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 247piekarnika. 10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych. Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny
Wypisz Wymaluj
G... Gratin. 467Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p) Zapiekamy ok. 40-50minut. Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego
Kitchens Alphabet
Makaronowe gniazdka 357Składniki na dwie porcje. Składniki: 150 g makaronu gniazdka Międzybrodzki 1 jajko 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano Sos boloński przygotowany wg tego przepisu Oliwa z oliwek Sól Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego jedno jajko oraz oregano(...)koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut. Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos ( klik ). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło
Emcia Pichci
Krem z buraczków 197ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :) *Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smaku Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Art
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 305strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli olej będzie za mało gorący krokiety mogą się rozpadać). Podajemy z ulubionym sosem na ciepło np. pieczarkowym, lub z ulubioną surówką, albo na zimno np. z sosem czosnkowym
Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 317ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby): 125 g piersi z kurczaka 200 g mrożonych warzyw chińskich 50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu(...)przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe. 2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy. Dodajemy sos sojowy, trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując
Malowane smakiem
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 256Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie. Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane(...)kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut. Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz
Kulinarny karnet Christophera
ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 256schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska, łyżeczka musztardy sól(...)pieprz (ew.vegeta) liść laurowy ziele angielskie odrobina mąki do zagęszczenia sosu łyżka śmietany 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki. Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy
Walijskie Pichcenie
POTRAWKA Z KURCZAKA 320mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej
Walijskie Pichcenie
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3273oleju. Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie
Walijskie Pichcenie
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 232mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem.Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi
Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z PEKINKI,JAJEK,POMIDORA 286wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Walijskie Pichcenie
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 245Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor. i wersja obiadowa z gołąbkami i pikantnym sosem pomidorowym
Walijskie Pichcenie
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 268paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść laurowy przyprawę do leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki(...)odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego
Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 282się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić(...)kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną. Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre
Walijskie Pichcenie