talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz * wywar warzywny- 1/3 szklanki * olej do smażenia Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Na około(...)gotowania się makaronu dodać groszek. Odcedzić. C ebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem. Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.). Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i s mażyć na średnim ogniu około
Kraina Miodem PłynącaŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających wigilię, bo w każdym domu robi się je inaczej. Jednak śledzie przyrządzone po kaszubsku mają coś w sobie, że smakują nawet osobom, które za tradycyjnym śledzikiem nie przepadają (czyli na przykład mnie). Moim zdaniem(...)zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki: 300 g śledzi matiasów 3 cebule 90 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)patelni na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się
wyzwania kuchenneprzepis : Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie(...)Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min. Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :) Posypujemy natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Smaki EdytyMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które
SzczyptaSmaQKiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna(...)same czynności powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta. Następnie uzyskane "szaliczki" pociąć na mniejsze kawałki i przepuścić przez nakładkę do robienia makaronu (cienszą do rosołowego, grubszą do makaronu do sosów). Otrzymany makaron podsypujemyw misce mąką (cienki dość obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie. Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem do ciasta
Smaczne Zdrowezawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie warzywa. Szpinak warzywny(Spinacia oleacera(...)naczyniu zaroodpornym i posypac startym zoltym serem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec okolo 25 minut,az ser sie roztopi a brzegi nalesnikow stana sie chrupiace.Podawac z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj ) lub mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut. Skladnik na sos dla 2 osob: 100 g mrozonych jagod-kilka garstek 20 g mrozonych malin 1 lyzka stewii lub cukru kubeczek jogurtu greckiego Wykonanie: Do rondelka wrzucic jagody z malinami ,wsypac lyzke(...)stewii i rozmrozic na malym palniku.Doprowadzic do wrzenia ,mala chwilke pogotowac. Przygotowane kluchy polac sosem jagodowym , dodatkowo podac jogurt.Smacznego! Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.I to nie tylko te dziko rosnaco w lasach.Hodowlana borowka amerykanska jej nie ustepuje. CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem nalezacym do rodzaju wrzosowatych.Inne nazwy owocu to:czarna borowka,czernica.Surowe mozemy spozywac od czerwca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jodu z zawartoscia 62 mg/100 g salaty. Proponuje wyprobowac dzisiejszy przepis.Smak tej salatki Was zachwyci. Skladnik dla 2 osob: 4 garscie salaty 60 g malin 50 g orzechow wloskich Sos winegret: 3 lyzki oliwy 1 lyzka Aceto Balsamico 1 pelna lyzeczka miodu Salate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych(...)malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc do tego warzywa rosnie z roku na rok,proporcjonalnie do ilosci sposobow ich przygotowania.Gdy lezaly smetnie na talerzu cale zatopione w kalorycznym sosie holenderskim,naprawde mnie nie przekonywaly.Z maselkiem i buleczka szybko staja sie nudne.Gdy odkrylam sposob z marynata,a wlasciwie sosem winegret,moge jesc je codziennie.Poza tym nie wymagaja tu gotowania.Do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podania. W skladnikach podalam biale wino,bez wina oczywiscie tez bedzie smacznie.Odzalujcie jednak lampke wina,ale naprawde dobrego wina,a danie bedzie wyjatkowe.Tu wymarzony do szparagow bylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam do przepisu. Skladnik na 4 porcje: 80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego) 4 piersi z kurczaka 8 szparagow(...)roladek szparagow.Spiac wykalaczka. Obtoczyc w mace ,usmazyc na rozgrzanym masle rumieniac je. Podlac winem i dusic 15 minut pod przykryciem.Tu mozna dodac ulubione ziolka.Dodalam tymianek. Na koniec do powstalego sosu dodac smietane i pogotowac jeszcze chwilke,do jego zgeszczenia.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owoce pokroic na mniejsze kawalki.Wymieszac z cukrem i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.Odstawic,by sie marynowaly. Maliny wrzucicdo rondelka,dodac cukier,sok z cytryny i rozgotowac.Przetrzec przez sitko.Tym sosem polac gotowe nalesniki. Olej do smazenia wlac do kubeczka i przygotowac pedzel silikonowy.Rozgrzac patelnie posmarowac olejem przy pomocy pedzla,wylewac chochla porcje ciasta i usmazyc 8-10 nalesnikow. Nalesniki przekladac(...)serem ,dodajac porcje owocow z marynaty.Zwijac w rulon lub skladac w koperte,polac sosem malinowym.Zycze smacznego! UWAGI :Dla podbicia kokosowego smaku posypac gotowe nalesniki lekko podprazonymi wiorkami kokosowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyjac z tluszczu.Do garnka wlac mleko,zagotowac.Przelozyc przyprawy.Do wrzacego mleka wlozyc obsmazony schab.Dusic pod przykryciem 1,5 do 2 godzin.Kiedy schab bedzie miekki, mieso wyjac,trzymac w cieple,a sos odparowywac tak dlugo ,az zgestnieje.Trwa to kilka minut.Jesli pojawia sie grudki przecedzic przez sitko. Mieso wyjac z rondla,pokroic w plastry i podawac z powstalym mlecznym sosem.Wbrew pozorom sos mleczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje: szpinak po 250-300g na osobe 2 garstki zielonego groszku-mrozonego lub swiezego 1 lyzka sezamu 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzeczka oleju sezamowego Wykonanie: W szerokim,plaskim rondlu lub duzej patelni na rozgrzanym masle podsmazyc czosnek Wrzucic wyplukany szpinak ,przykryc rondel pokrywka i krotko go poddusic 2-3 minuty(...)zmieknie.Jesli uzywamy groszku mrozonego,musimy go krociutko obgotowac. Doprawic szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym,dodac zielony groszek.Posypac sezamem i natychmiast podawac Podalam z mlodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jogurtu greckiego 3 lyzki cukru trzcinowego 2 lyzki soku z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowac w duzej ilosci osolonej wody wg przepisu na opakowaniu W tym czasie przygotowac sos jagodowy.Do rondelka wrzucic umyte,przebrane i dobrze umyte i odsaczone jagody.Garste jagod zostawic do przybrania dania.Zasypac cukrem ,dodac sok z cytryny.Podgrzac i gotowac na malym ogniu kilka minut.Gdy sosik bedzie za rzadki(...)odparowac przez nastepnych kilka minut do porzadanej konsystencji. Odcedzic makaron.Wylozyc go na talerz,nastepnie porcje sosu jagodowego,na koniec przybrac jogurtem greckim i udekorowac jagodami oraz szczypta cukru trzcinowego.Zycze smacznego! UWAGI :Zima tez mozesz cieszyc sie tym pysznym makaronem na slodko,gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w sloiczkach.Przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!