sałatka - 52378 przepisów (strona:2403/3492)

Kopytka z bobu 180

pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka

To co kocham
Sałatka Caprese 224

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Te trzy kolory – zielony, biały i czerwony, mają odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo popularna

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 164

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki

To co kocham
Melon z miętą 173

Taką zaskakującą desero-sałatkę jadłam często na Węgrzech! Słodki, podchmielony melon z pachnącą, świeżą miętą, mocno oziębiony, niezwykle orzeźwiający! Jeśli nie macie pod ręką świeżej mięty, można dodać suszoną. Składniki: • 1 duży melon • 1/2 szklanki brandy • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty • 1 łyżka miodu Wykonanie: • Melona przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i specjalną łyżeczką wydrążyć

To co kocham
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki 150

Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam

To co kocham
Sałatka z cieciorką i tuńczykiem 177

strączkową o delikatnym orzechowym smaku. Ma bogaty skład aminokwasowy i dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w  sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: • 1 puszka tuńczyka • 1 puszka cieciorki • 3 cienkie łodygi selera naciowego

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 171

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 177

mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: • 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) • 1 cytryna • pęczek koperku • 8 małych ząbków

To co kocham
Mleko z nasionami chia 154

czyli pianko-galaretkę.    Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: • 1 łyżka nasion chia • 1 szklanka

To co kocham
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 251

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 206

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 198

zjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 193

jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych

To co kocham
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 226

garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym

To co kocham
Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem 182

Sałatka na ciepło lub danie obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa

To co kocham