Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą + pikantny dip śmietanowy duża porcja, na ok. 7-8 osób Do ciasta należy przygotować: 600 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 200 ml białego wina (ja użyłam półwytrawnego) 200 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do farszu: 250 g hiszpańskiej surowej kiełbasy, np. chorizo (ja użyła wieprzowej kiełbasy z białym pieprzem(...)cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec) Ciasto najlepiej jest przygotować wcześniej, ponieważ powinno odstać ok. 2 godz. przed wałkowaniem i formowaniem pierożków. Wodę i wino podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy masło oraz
Ratunku obiadcukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła, by osłodzić i tak dość słodkie ciasto, które mimo iż jest na bazie smalcu, to po upieczeniu nikt w to nie uwierzy. Składniki: Na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag smalcu 2 jajka 1 żółtko 20 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru(...)jabłek 1 łyżka cukru (można pominąć) 2 łyżeczki cynamonu sok z połówki cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiekać ze smalcem. Dodać jajka, żółtko, cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać
My sweet a lifePierniczki na smalcu Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu. Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki masła Przygotowanie: Ciasto: Na 4-6 tygodni wcześniej: Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy. Wymieszać i odstawi ć do wystudzenia. Następnie dodać jajko i dokładnie połączyć. Wsypać przesianą mąkę oraz dodać rozpuszczoną
My sweet a lifeOpis leczo: Leczo to węgierska potrawa, która cieszy się uznaniem również w Polsce. Jest to prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie jest bardzo sycące. Dominuje smak warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Plusem jest to, że całe danie przygotowujemy w jednym garnku. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona(...)papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas
CookMagkolację jadło się najtańsze konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona, ze smalcem i galaretką, idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki(...)mięsna powstawała kiełbasa słoikowa z różnych gatunków mięsa. Ta prosta wędlina robiona w domu była pachnąca i bardzo smaczna. Nasza kiełbasa ze słoika będzie smakować wszystkim, którzy lubią też smalec , bo jest zrobiona z boczku, po pasteryzacji wytrąca się z niej smalec i pyszna galaretka. Polubią ją też osoby, które nie mają akcesoriów do produkcji domowych wędlin, bo nie potrzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec, co jakiś czas zamieszać w moździerzu oprócz majeranku wszystkie przyprawy utłuc na drobno gdy słonina sie wytopi i zrobi rumiana wsypać przyprawy z moździerza z 2 minuty trzymać jeszcze(...)ogniu, następnie zdjąć garnek z ognia, rozetrzeć w dłoniach majeranek do smalcu, wymieszać przelać do np.kamiennego garnka, przechowywać w lodówce - doskonały smalec do pieczywa i do smażenia, okraszania..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjaki smaczny! Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej. Składniki: 1 kg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1+2 łyżki smalcu 3 pomarańcze 2 szklanki bulionu 800 g Kasslera z karczku sól, pieprz 30 g świeżego chrzanu dodatkowo: 750 g ziemniaków 1 łyżka miodu sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: cebulę(...)czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki posolić, oprószyć pieprzem, dodać gałkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki kaczka świeża cała 200 g smalcu z kaczki 4 cebule jajko 4-5 ząbków czosnku marchewka, pietruszka kawałek selera, imbiru sól alpejska pieprz, lubczyk, majeranek, 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie Kaczkę ugotować na wolnym ogniu z warzywami, imbirem i przyprawami do miękkości. Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi(...)kaczym smalcu. Smalec roztopić i dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wlać ok 4-5 chochli wywaru spod kaczki, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać. Wyparzone i suche słoiki napełnić pasztetem, włożyć do garnka ze ściereczką. Zalać wodą tak do połowy słoików i pasteryzować ok 90 min. Smacznego
Gaździnka warzyWęgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku(...)Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez u nas. Skladniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1/4 łyżeczki kminku Wykonanie: umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dnia poprzedniego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , naprawdę fajna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto 1 kostka smalcu 3,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej(...)śmietanki 30 % 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kilka kawałków sera camembert do wciśnięcia Składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone ( smalec i śmietana ) . Smalec siekamy, wrzucamy do miski , wlewamy śmietankę i pozostałe składniki i całość wyrabiamy – wygniatamy na gładką kulę ciasta . To była ta najtrudniejsza i najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy
Ogrodnik w podróżyniezdrowe, że to zabójstwo dla organizmu – tak, zgadzam się, nie należy to do zdrowych tłuszczy, tym bardziej jeżeli jest robiony ze słoninki… ale jeżeli już mamy stosować smalec, to po co kupować te dziwne smarowidła z dziwnymi ulepszaczamai, polepszaczami, aromatami i barwnikami, skoro można […] The post Smalczyk i skwarki domowej roboty appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekJest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest taki domowy :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane
Kuchenne Wariacjenajlepsze;) Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę(...)obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście. Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku wegetą, pieprzem, solą oraz słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut
Krakowskie smaki AniTymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek(...)Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki świeżego tymianku 4 ząbki czosnku sól
Pełny talerzmąki pszennej; - 50 g cukru pudru; - 1 łyżka miękkiego masła; - 4 żółtka; - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania; - smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus, wyrobić dokładnie rękami. Ciasto odłożyć na pół(...)godziny. W garnku roztopić smalec. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinać prostokąty i na środku każdego wycinać dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór. Chrusty smażyć z obydwu stron na złoty kolor i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pl