smalec przepis - 3000 przepisów (strona:10/200)

Pyyyszna pasta fasolowa (Smalec?) 251

się "przegryzą" to nie można przestać jeść ;) Zrobiłam tej pasty sporo, ale bardzo szybko się skończyła ;) Polecam, to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapkowych smarowideł. Niektórzy tą pastę nazywają wegańskim smalcem. Mi w smaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest jedną z gorszych rzeczy jakie kiedykolwiek próbowałam...), może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem(...)niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula duże jabłko łyżeczka soli, pieprzu, po pół łyżeczki majeranku i lubczyku Przygotowanie: Fasolę zmiksować razem  z przyprawami na gładką masę Cebulę pokroić (ja miałam już gotową duszoną cebulkę

pyszne zdrowości
Paprykarz węgierski 158

bardziej, bo supełki potrafię zrobić. ;) Szło jak po grudzie, ale w końcu znalazłam składniki i kilka zbliżonych do siebie tradycyjnych recept. Dowiedziałam się, że Węgrzy smażą mięso głównie na smalcu i smalec jako tłuszcz do smażenia był i chyba nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś(...)takich ciężkich potraw. Powtarzałam sobie jednak, że nie jadam tego codziennie, a wydobycie we własnej kuchni smaku tej prawdziwie węgierskiej warte jest złamania własnych reguł gotowania (nie smażę na smalcu, a śmietanę z mąką zagotowałam ostatni raz 22 lata temu :)!). Paprykarz wyszedł przepyszny, smaki wspaniale się przeniknęły, dominował oczywiście paprykowy. Zjedliśmy baaardzo dużo, nie można się było oderwać od talerza

Kuchnia Prezydentowej
Domowy smalec z podgardla 205

Smalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne dopełnienie do kromki chleba, polecamy gorąco.... Składniki: 1 kg podgardla 3 duże cebule 3/4 szklanki wody Wykonanie: Podgardle myjemy osuszamy następnie kroimy w malutką kosteczkę. Wrzucamy na dużą patelnię, podsmażamy przez 5 min., dokładamy pokrojoną(...)przez parę minut. Całość przekładamy do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody przykrywamy pokrywką, dusimy na bardzo malutkim ogniu ponad 3 godz mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia smalcu dolewamy pozostałą wodę. Smalec musi nabrać jednolitej konsystencji, przelewamy do kamionkowego garnka, odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z każdym rodzajem chleba. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka małosolnego. Smalec w wykonaniu Hani

kgwjanczewo
Kopytka 220

zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula smalec ½ pęczka koperku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić

Mama Gotuje
Wątróbka z majerankiem i jabłkiem 174

jedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki: 500 g wątróbki 3 cebule 3 jabłka 1 łyżka smalcu mąka do obtoczenia wątróbki majeranek pieprz sól Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra,jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać wiecej smalcu. Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać

Mama Gotuje
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 234

dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana na odpowiednim tłuszczu - na smalcu. Kręcący nosem mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem(...)osób: 8 biało-żółtych papryk 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 200g surowego wędzonego boczku 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 duża łyżka smalcu Cebulę obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki. Boczek pokroić w kosteczkę

Pełny talerz
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 154

Węgier, Polak dwa bratanki....Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki(...)cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb kaszubski na podmłodzie 172

suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia, ze względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne(...)miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut.Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić

UgotujmyTo.pl
Polvorones de chocolate 199

okresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super.Zaczynamy od uprażenia mąki i migdałów w piekarniku. Migdały i mąka(...)krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa oryginalna wywodzi się od hiszpańskiego słowa polvo - pył). I niewiele

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 236

Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem

Gospodyni Miejska
Gulasz Wołowy alla strogonof 300

wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę

Pasje Jolki
Chleb kaszubski na podmłodzie 337

pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią. Efekt - bardzo udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem...Piekąc(...)pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 - 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 - 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 357

pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada(...)bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie kaszubskim, mąka pszenna 550 dały miękiszowi delikatność, która usatysfakcjonuje nawet tych bardziej wybrednych. Również skórka jest bardziej mięka. Dodatkowo zamiast mleka w proszku użyłem normalnego mleka (taka

Grahamka, weka i kajzerka
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 739

Siewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku

Wyprawy kulinarne
Faworki: tradycyjnie i bez mleka 204

Składniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na stolnicy. Na środek ciasta dodajmy żółtka i podlewamy spirytusem. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie.  Jeśli się zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu.  Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto(...)tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców.  Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie