się "przegryzą" to nie można przestać jeść ;) Zrobiłam tej pasty sporo, ale bardzo szybko się skończyła ;) Polecam, to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapkowych smarowideł. Niektórzy tą pastę nazywają wegańskim smalcem. Mi w smaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest jedną z gorszych rzeczy jakie kiedykolwiek próbowałam...), może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem(...)niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula duże jabłko łyżeczka soli, pieprzu, po pół łyżeczki majeranku i lubczyku Przygotowanie: Fasolę zmiksować razem z przyprawami na gładką masę Cebulę pokroić (ja miałam już gotową duszoną cebulkę
pyszne zdrowościbardziej, bo supełki potrafię zrobić. ;) Szło jak po grudzie, ale w końcu znalazłam składniki i kilka zbliżonych do siebie tradycyjnych recept. Dowiedziałam się, że Węgrzy smażą mięso głównie na smalcu i smalec jako tłuszcz do smażenia był i chyba nadal jest najpopularniejszy. Druga sprawa to mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś(...)takich ciężkich potraw. Powtarzałam sobie jednak, że nie jadam tego codziennie, a wydobycie we własnej kuchni smaku tej prawdziwie węgierskiej warte jest złamania własnych reguł gotowania (nie smażę na smalcu, a śmietanę z mąką zagotowałam ostatni raz 22 lata temu :)!). Paprykarz wyszedł przepyszny, smaki wspaniale się przeniknęły, dominował oczywiście paprykowy. Zjedliśmy baaardzo dużo, nie można się było oderwać od talerza
Kuchnia PrezydentowejSmalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne dopełnienie do kromki chleba, polecamy gorąco.... Składniki: 1 kg podgardla 3 duże cebule 3/4 szklanki wody Wykonanie: Podgardle myjemy osuszamy następnie kroimy w malutką kosteczkę. Wrzucamy na dużą patelnię, podsmażamy przez 5 min., dokładamy pokrojoną(...)przez parę minut. Całość przekładamy do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody przykrywamy pokrywką, dusimy na bardzo malutkim ogniu ponad 3 godz mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia smalcu dolewamy pozostałą wodę. Smalec musi nabrać jednolitej konsystencji, przelewamy do kamionkowego garnka, odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z każdym rodzajem chleba. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka małosolnego. Smalec w wykonaniu Hani
kgwjanczewozostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula smalec ½ pęczka koperku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić
Mama Gotujejedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki: 500 g wątróbki 3 cebule 3 jabłka 1 łyżka smalcu mąka do obtoczenia wątróbki majeranek pieprz sól Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra,jabłka(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać wiecej smalcu. Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać
Mama Gotujedodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana na odpowiednim tłuszczu - na smalcu. Kręcący nosem mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem(...)osób: 8 biało-żółtych papryk 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 200g surowego wędzonego boczku 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 duża łyżka smalcu Cebulę obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki. Boczek pokroić w kosteczkę
Pełny talerzWęgier, Polak dwa bratanki....Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki(...)cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy
Bon Appetit Małgorzatysuche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia, ze względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne(...)miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku na 20-30 minut.Uformować z ciasta okrągły bochenek i umieścić
UgotujmyTo.plokresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super.Zaczynamy od uprażenia mąki i migdałów w piekarniku. Migdały i mąka(...)krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa oryginalna wywodzi się od hiszpańskiego słowa polvo - pył). I niewiele
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem
Gospodyni Miejskawołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę
Pasje Jolkipół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią. Efekt - bardzo udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem...Piekąc(...)pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 - 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 - 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść
Grahamka, weka i kajzerkapokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada(...)bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie kaszubskim, mąka pszenna 550 dały miękiszowi delikatność, która usatysfakcjonuje nawet tych bardziej wybrednych. Również skórka jest bardziej mięka. Dodatkowo zamiast mleka w proszku użyłem normalnego mleka (taka
Grahamka, weka i kajzerkaSiewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku
Wyprawy kulinarneSkładniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na stolnicy. Na środek ciasta dodajmy żółtka i podlewamy spirytusem. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie. Jeśli się zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu. Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto(...)tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców. Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem
prawdziwe jedzenie