smalec przepis - 3000 przepisów (strona:18/200)

Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 225

takie jak prosciutto crudo lub cotto lub mortadella. Jednym z przysmaków serwowanych przez szefa Arduino jest wieprzowina podana prostej obróbce z minimalna ilością przypraw i dodatków, smażona w głębokim smalcu, podawana na zimno i krojona w cienkie plastry. Nie ma dokładnego przepisu, wszystko robi się "na oko" co stanowi dodatkowy atut wyrobu. Wieprzowina w stylu Pistoi pachnie rozmarynem i miejscowymi(...)moją wersję.  Składniki: - 1 kg schabu - garść świeżego tymianku - 4 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów w oliwie - 2 lub 3 łyżki zalewy - oliwy z suszonych pomidorów - sól - pieprz - smalec do smażenia 1. Mięso umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem rozcinać schab w kółko tworząc podłużny plaster. Z dwóch stron oprószamy mięso solą i pieprzem, od wewnętrznej strony nacieramy czosnkiem

Apetyczna babeczka
Fantazyjny chrust (faworki) 171

chruście chodzi.  Składniki: ( ) 500 g mąki, 4 całe jajka, 1 łyżka spirytusu, 60 g masła, 60 g cukru trzcinowego, szczypta soli, 4 łyżki śmietanki 30%, 800 g smalcu (4 kostki), 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Jajka mieszamy z solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża(...)przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą. Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości.  Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie. Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców

Moniki Smakołyki
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 164

maki  2 l wywaru drobiowego  200 m białego wina wytrawnego  4 goździki  8 ząbków czosnku  5 liści laurowych  100 g smalcu gęsiego  1 łyżka cukru  natka pietruszki  sól/pieprz  Przygotowanie: Animelę oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem po czym obtaczamy w mące i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu gęsim(...)czym odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby natomiast w kawałki o średnicy około 1 cm. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier

SzczyptaSmaQ
policzki wieprzowe z kopytkami 257

poezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju(...)zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki  2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu

na gazie
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 173

Pasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce(...)śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek  na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego  cebulę pokrojoną w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia.  Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki,  mieląc całość dwukrotnie  w maszynce do mięsa

Miód i pieprz
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 256

nijaka i schematyczna!   Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających(...)Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych.  Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :)  Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie wpasowało się

Grunt to przepis!
Węgierska zupa gulaszowa 190

Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa.  Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI(...)pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz  szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość

Moje Kuchenne Rewelacje
Bográcsgulyás, bograczem zwany 276

ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz Galuszki: 1 jajko mąka 3 łyżki wody(...)szczypta soli Sposób przygotowania: W dużym rondlu roztapiamy smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość dusimy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Bigos świąteczny 285

karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe(...)Sposób przygotowania 1. • Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu  dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony  czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część  kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną

W królestwie smaków Beaty
Smalec – receptura jak u Babci 144

Dziś- Smalec Smalec Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka. Składniki: 500 słoniny 300 g boczku mała cebulka   Przepis: Słoninę i boczek zmielić lub drobno pokroić, włożyć do garnka i podlać(...)niedużą ilością wody oraz w całości cebulkę. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia się skwarek, wyjąc cebulkę. Po częściowym wystudzeniu ale jeszcze płynny przelać do właściwego naczynia. Artykuł Smalec – receptura jak u Babci pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Placki z kiszonej kapusty 195

szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule(...)szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz'; document.write(" "); Kapustę (ważne, aby była kiszona, a nie kwaszona) próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sitku pod bieżącą

Poezja smaku
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 158

białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe)  300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu  600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę(...)kroimy w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelki z przykrywką, rozgrzewamy trzy łyżki smalcu i przesmażamy na nim ce bulę pokrojoną w cząstki.  Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni ( odkładając ją do miski), na patelnię wrzucamy teraz boczek i smażymy go, lekko rumieniąc. Teraz zdejmujemy

Miód i pieprz
Ciastka z maszynki 169

starym rodzinnym zeszycie. Zakupiłam specjalną dostawkę do maszynki  i postanowiłam w końcu zrobić te ciastka. W końcu..., bo skutecznie zniechęcał mnie do tego dodatek smalcu. Pierwszy raz postanowiłam spróbować  z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być(...)dodatkiem skwarek. Ciekawe czy taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając

Maślane ciasteczko
Kwadratowe mini pączki 206

kształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów.   350g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 180 ml mleka 50g smalcu 1 jajko (małe) 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier   Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody(...)łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn. Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać sól, cukier, cukier waniliowy skórkę cytryny/pomarańczy i jajko. Na samym końcu wlać mleko ze smalcem i zaczyn. Całość zmiksować na jednolitą masę. (Jeśli ciasto będzie mocno się kleić

Di gotuje
Kotlety Schabowe Magdy Gessler (Moczone w Mleku i Cebuli) 46606

inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą , dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak , pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki . Kotlety Schabowe Magdy Gessler(...)Mleku i Cebuli) - Składniki: ok. 500 g schabu duża cebula ok. 500 ml mleka sól pieprz ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka smalec do smażenia Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry ( Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze

Słodka Strona