tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE:- mąka owsiana bezglutenowa (pomarańczowa z proveny) - 250 g,- mąka bezglutenowa chlebowa(...)zostawiamy do podsypywania),- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.WYKONANIE CIASTA TRADYCYJNEGO i CIASTA BEZGLUTENOWEGO-OWSIANEGO:1. Drożdże wrzucamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki podgrzanego
Wypisz WymalujCzechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem. Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną. Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału. Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety(...)cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego duży słoik kapusty kiszonej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżeczki słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą
Walijskie Pichceniejuż o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża(...)Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C Jest doskonały do confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba.Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy - ta głupia
Kulinarny karnet ChristopheraProporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 4,5 godziny. U mnie z reguły(...)usmażyła. Wątróbkę tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim kawałki jabłka. Gdy cebula i jabłko będą
Kulinarne przygody GatityJedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem, ugotowane i okraszone prawdziwym smalcem ze skwarkami i cebulką. Czy jest coś bardziej tradycyjnego? U mnie w domu chyba nie. Wiem, że moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki(...)surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez
Malinowe Pocałunkiśrednich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę(...)smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym
Wyprawy kulinarneręcznikiem papierowym przyprawę grill barbecue wymieszać w miseczce z majerankiem, vegetą i na cały płat boczku je rozsypać ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek dodać połówki obrane cebuli i ząbki czosnku pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić(...)dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla
W Mojej Kuchni Lubięausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.Całość nakryć drugą częścią ciasta.Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto(...)wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku
Kulinarny karnet Christopherapszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść
Proste Potrawyświeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy(...)upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba
Kulinarne przygody Gatityziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy(...)skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka
Niezły MłynekSkładniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej 1/2 kostki masła roślinnego (125g) 1 płaska łyżka smalcu (15g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1/3 szkl. cukru (75g) 2 żółtka - duże jaja, jeśli małe to 3 żółtka 2 łyżki(...)śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być twarde i schłodzone - prosto z lodówki. Składniki posiekać drobno szerokim nożem
Grunt to przepis!powodzenia!Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka łyżka masła odrobina soli, 2 dag drożdży 200 - 250 ml mleka ewentualnie garść rodzynek lub żurawiny 2 -3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: Zagrzać pół szklanki mleka i zalać letnim ( nie GORĄCYM) mlekiem rozkruszone w garnuszku drożdże, dodać łyżeczkę cukru - postawić w ciepłym miejscu, by rosły ( ja postawiłam na kaloryferze(...)powinny podwoić swoją objętość, mieszać- masa ma być lekko lejąca Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe pączki i smażyć Smażyć z obydwu stron na rumiano (przekręcać je), nie mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem Osączać po wyjęciu
Proste Potrawyokoło 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać ją na sicie lub durszlaku gorącą wodą Wsypać kapustę do garnka , pokropić octem , dodać wino i dobrze wymieszać(...)ogniu , posolić , wsypać wymoczone rodzynki ( bez wody ) przykryć i pogotować na słabym ogniu około 30 min. - często mieszać , wlać około 3 - 5 łyżek wody Doprawić szczyptą gałki , cukrem , dodać smalec - wymieszać Gotować do momentu , aż kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana . Można na koniec gotowania zrobić jeszcze zasmażkę ze smalcu i mąki , ale ja wolę
Proste Potrawymarchewki i pietruszki 2 cebule, albo 1 duża 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano(...)przestudzonego wywaru Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha" Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu
Proste Potrawy