smalec przepis - 3000 przepisów (strona:25/200)

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 207

polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości(...)cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 180

pszennej tortowej 350 - 400 g cukru + łyżeczka 6 żółtek 1 jajko ok. 60 g masła kieliszek (50 ml) spirytusu (ważny dodatek, by pączki za bardzo nie wchłaniały tłuszczu) kostka smalcu (można z niego zrezygnować, dodając więcej oleju, ale pączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr(...)centymetr grubości. Szklanką lub kubkiem wykrawać krążki, a z nich kieliszkiem wykrawać środki. Tak otrzymane obwarzanki (oponki) i malutkie pączusie odkładać do wyrośnięcia . W dobrym, najlepiej żeliwnym, garnku rozgrzać smalec z olejem. Gdy po wrzuceniu do tłuszczu osuszony ręcznikiem papierowym (to ważne, by tłuszcz nie chlapał), kawałek ziemniaka wypłynie na wierzch, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Pączki i oponki smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone ze szparagami 183

Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej(...)bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 173

kluchy: 400 g czerwonej kapusty 1 mała cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści(...)przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 228

przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje(...)kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piwoszki 209

pyszne...polecam...już kiedyś piekłam ciasteczka z dodatkiem piwa, ale te są ciut inne..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj . 340 g mąki pszennej  1 żółtko  100 g smalcu  150 g masła  50 g cukru pudru  1/2 szklanki piwa  szczypta soli dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych [ u mnie dżemy domowe] cukier puder do posypania(...)Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą Gosia  i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze wyłożonej

Moje domowe kucharzenie
Oponki serowe babci Basi 253

szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę ) 3 jaja całe, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru, Cukier waniliowy, łyżeczka ” natronu ” (sody oczyszczonej ), smalec lub olej do smażenia,( ja smażyłam na oleju ) cukier puder do posypania. Z podanych składników wyszły mi 34 sztuki. Sposób wykonania : Składniki zagnieść na miękkie ciasto. Gotowe podsypać mąką , żeby się(...)grubość 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółko, a w ich środku otworki np. nakrętką plastykową od napoi. Smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju ( smalcu ), Gotowe oponki osączyć z tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik . Posypać cukrem pudrem . Bardzo dobre też na ciepło ! Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 257

glazurę : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z połowy pomarańczy albo z jednej cytryny,, ok. 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania po wierzchu. Tłuszcz do smażenia : ok. kg smalcu, ewentualnie olej. Przygotowanie: Uwaga : 1.Na samym początku zaznaczę , że wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temp. pokojową , a nawet letnią ! Ja jajka i mąkę ogrzałam na grzejniku, żeby nie były(...)wielkości jajka. 11. Kulki układam luźno , zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. 12. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę , aby wyrosły. 13. W szerokim garnku podgrzewamy dobrze smalec i przygotowujemy talerze, bądź tacki i wkładamy na nie ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz

Pysznosci Babci Basi
Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 210

dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków. Składniki: 4-5 ziemniaków 1 spora cukinia 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 2-3 łyżki startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć(...)odrobinę miodu i pieprz cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, makę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia  podawać z dipem mietowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rillettes wieprzowe 150

ząbków czosnku 5 listków laurowych 4-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić w garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso

Gaździnka warzy
Brytyjskie kruche paszteciki 233

smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej ) duża kostka smalcu ( 250 g ) 1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku(...)wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy i odkładamy – zrobimy z niego przykrywki . Wolny środek wypełniamy farszem drobiowym i zaklejamy cienko rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie

Ogrodnik w podróży
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 154

Wartość kaloryczna:   150 Składniki: §       2 szklanki mąki pszennej §       pół kostki smalcu lub oleju §       2/3 szklanki gorącej wody §       ¼ łyżeczki proszku do pieczenia §       1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek(...)smalec miksujemy, dodajemy wodę i wykładamy ciasto na blat. Podsypując delikatnie mąką ugniatamy i dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.). Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki

Bazując na smaku
Czerwona kapusta - duszona z pigwą 161

przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny 1 szklanka bulionu  Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować w garnku(...)podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalczyk wiejski z mięsem 158

Smalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy. Możemy przelać

Pelusiowa Kuchnia