smalec przepis - 3000 przepisów (strona:19/200)

Faworki, czyli chrust 144

wyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty! Aha… i od razu radzę zrobić podwójną porcję :) Składniki(...)mąki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np. 18% 3 żółtka sól 1 łyżka spirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów

MyCookBook.pl
Smalec z żubrówką i suszonymi śliwkami 159

Jeśli zdecydujecie się kiedyś na przygotowanie domowego smalcu, zachęcam do przygotowania go z jabłkami, suszonymi śliwkami i żubrówką. Dzięki tym dodatkom smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :) Składniki: 1 kg słoniny 400 g wędzonego boczku 3 cebule 2 kwaśne

Trzeci talerz
Proste pszenne tortille 319

udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na  8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję  smalec łączę składniki ( rozcieram palcami tak, aby smalec połączyć

apetytnapieczenie
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 380

więcej nie potrzeba, a za mała ilość sprawi że się przypalą. Kotlety zawsze smażymy w tłuszczu, nawet na teflonowej patelni. Do oleju dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu.   Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę(...)grubości około 2cm, z kością, o wadze około 160-220 g 1 jajko rozmiaru M 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy 2 łyżki smalcu

Karo in the Kitchen
Biały bigos jesienny 192

można dolać 1 szklankę wody ) . Słoninę drobno siekamy ( łatwiej się kroi schłodzona w zamrażarce ) , przesmażamy, na patelni, na chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wiem

Ogrodnik w podróży
Forszmak lubelski 190

garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki(...)będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka drobiowa z grzybami leśnymi 226

obgotowanych podgrzybków 2 cebule średniej wielkości 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego czarnego 1 płaska łyżeczka soli – niepełna 1/2 łyżeczki cukru szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( czubek noża ) 2 łyżki smalcu do smażenia 1 ząbek czosnku Wątróbkę płukamy , oczyszczamy i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia . Cebule kroimy w piórka , podsmażamy chwilkę na patelni , na jednej łyżce smalcu , dodajemy do niej podgrzybki(...)solimy ( połową soli ) i smażymy , tak długo , aż grzyby się zrumienią . Trwa to dość długo , około 15 minut , bo grzyby mają sporo soku . Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce smalcu , posoloną i posypana cukrem wątróbkę – do takiego momentu jaki lubimy ( mocno , średnio lub słabo wysmażona " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 190

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)dżem z czarnej porzeczki cukier puder (do posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
pasztetowa z domowej wędzarni 239

prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody Sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia pasztetowej Sposób przygotowania Ćwiartki kurczaka, wkładamy do garnka na rozgrzane dwie łyżki smalcu. Przesmażamy z oby stron, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka

Miód i pieprz
Kiełbasa do słoików 181

chleba Składniki • 1,5 kg mięsa z łopatki • 1 główka czosnku • 1 łyżeczka peklosoli • pieprz sól wg smaku • szczypta gałki muszkatołowej • 2/3 szklanki wody • 2 łyżki żelatyny • 5 łyżek smalcu najlepiej swojski  Sposób przygotowania 1. • Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę • Przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku  • Uważać z soleniem (peklosól jest mocno(...)słoików mocno  uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza  • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu  można to pominąć  Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche  • słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą  2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem

W królestwie smaków Beaty
klasyczne leczo 162

klasyczne leczo...  prawie Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku. Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania. Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy(...)Polak, Węgier dwa bratanki.. . składniki dla czterech osób 5 papryk czerwonych 6 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnki 100 g wędzonego boczku 150 g surowego boczku 2 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz 4 pęta kiełbasy (u mnie białej) Sposób przygotowania Boczek surowy i wędzony kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do  dużego garnka

Miód i pieprz
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 248

wolę delikatniejszą (mniej tłustą i mniej pikantną) i odrobinę bardziej płynną, ale nie przypominającą zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie(...)obieramy ze skórki, kroimy drobno. Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich.   W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Dorzucamy kabanosy i całość 3-4 minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy

Karo in the Kitchen
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 179

korzeniowe, olej kokosowy (umiarkowana ilość i powinno się ograniczyć inne tłuszcze) czy odrobina chilli... Jeśli już musimy smażyć, bo tylko tak podaje przepis, to jaki tłuszcz wybrać: olej kokosowy, smalec, olej rzepakowy, ... ? Karolina Szaciłło:  My smażymy na wszystkich tłuszczach, które mają wysoką temperaturę dymienia. Świetny jest olej kokosowy i ryżowy oraz masło sklarowane, ale najlepiej takie domowej roboty. Smalcu(...)używamy, bo jest pochodzenia zwierzęcego i jest ciężkostrawny, ale i tak lepiej byłoby smażyć na smalcu niż na rafinowanym oleju roślinnym (np. rzepakowym czy słonecznikowym), który ma mnóstwo tłuszczy trans

Plate of Joy
Rolada z sarniny 152

musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso(...)pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę pokrojoną w pióra i ją zeszklić. Resztę smalcu rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię układać roladki zakładką na dół i obsmażyć je z każdej strony. Roladki przełożyć

Mama Gotuje