sztuk • 1/2 szklanki piwa • 3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka cukru • 1 łyżka masła • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% • 2 łyżki spirytusu lub octu • szczypta soli • 4 kostki smalcu do smażenia • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. • Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka(...)Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. • Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. • Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji zrobiłam faworki, a z drugiej róże karnawałowe
To co kochampodsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso z łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka(...)mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć patelnię pokrywką lub talerzem i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty - kotlety
W Mojej Kuchni Lubięśrednie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista typ 2000 - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół z bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy w tym przypadku niż olej, bo nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku; jak szaleć z kaloriami, to szaleć! :) Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić(...)patelni i skutkuje w nieprzyjemnie nasiąkniętych kotletach. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia mięsa . Kotlety o bsmażać na rozgrzanym na patelni smalcu dość szybko z obydwu stron na dużym ogniu - mięso zatrzymuje wtedy swoje soki wewnątrz i kotlety nie tracą soczystości . Następnie dosmażać przez kilka minut na wolnym ogniu, aż środek również uzyska
Grunt to przepis!ViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)składniki dodajemy do szklanej miski i mieszamy łącząc w jednolitą masę. Następnie marynujemy nasza polędwiczkę i odstawiamy na minimum godzinę pod przykryciem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i na smalcu gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy 1 łyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około 35 minut
Viola cooks with passionkolei będziemy smażyć, dodajemy do garnka z gorącym płynem. Bulion czy wołowy rosół powinien tylko lekko pyrkać, nie może gwałtownie wrzeć. W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając – żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach – smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy(...)razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu. W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy
Karo in the KitchenSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski(...)dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę
W Mojej Kuchni Lubiężołądków z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 por ( tyko biała cześć) 2 czerwone papryki 1 ostra papryka 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce(...)godzinę. Pora obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę smalcu ( lub oleju). Do zeszklonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez minutę minuty. Następnie wyjmujemy z garnka przesmażonego pora (przekładając warzywa do miski). Teraz do garnka dodajemy kolejną dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem
Miód i pieprzNigdy nie byłam i raczej nie będę wegetarianką ani weganką, ale gdy poszukiwałam w internecie pomysłów na to jak urozmaicić codzienne kanapki wpadł mi w oko przepis na wegański smalec z fasoli. Już sama nazwa intryguje: jak to smalec z fasoli? Kierowana ciekawością wypróbowałam go i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, pasta naprawdę smakuje jak smalczyk, głównie dzięki podsmażonej cebulce, jabłku(...)majerankowi. Zasmakowała również mojemu mężowi, który jest większym mięsożercą niż ja. Także jeśli jeszcze nie jedliście smalcu z fasoli to polecam spróbować, może Wam również przypadnie do gustu :) Składniki: (inspiracja: " Smakiem Pisany ") 130 g fasoli "Jaś" 2 mniejsze cebule 0,5 łyżeczki cukru 1 duży liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 0,5 małego jabłka 1 łyżeczka suszonego majeranku sól
Simply FoodNiby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i drobnymi, chrupiącymi skwarkami. Do tego świeże domowe pieczywo , kiszony ogórek i... czasem nic więcej nie potrzeba na pyszne śniadanie. składniki: 1/2 kg słoniny bez skóry 2 średnie cebule 1 małe jabłko (dałam antonówkę(...)skwarkami) i wytapiam na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby podsmażała się równomiernie. Po około 20 minutach, gdy skwarki zaczynają się złocić dodaję drobno pokrojoną cebulę i sól. Smalec potrzebuje kolejnych 20 minut "pyrkania". Kiedy cebula jest już miękka dodaję jabłko obrane ze skórki i starte na drobnych oczkach oraz majeranek. Jeszcze tylko 20 minut i domowy smalec jest
babka w formiesmaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka(...)zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny gotowania dodać
Gotowanie-ukViolaPassion Super sycąca zupa gulaszowa Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna . Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec. GULYASLEVES taką nosi nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być(...)wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżki
Viola cooks with passionSchabowy kotlet ( dla 7 osób) 2 kg schabu 2 cebule 1,5 litr mleka sól, pieprz mąka pszenna 5 jajek tarta bułka 2 kostki smalcu Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Bierzemy miskę i układamy w niej kotlety na zmianę z cebulą(...)tartą. Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Czemu na smalcu, bo on nada naszym kotletom tego smaku, który pamiętamy z dawnych lat ale i chrupkości panierce. U mnie kotlety zostały podane
Kuchnia na wzgórzusię nie na daje potrzebujemy kiszkę tzw. pasztetową Składniki: (6 osób) 5 kg ziemniaków 1 kg.kiszek 300g boczku wędzonego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz,majeranek do smaku smalec,olej 2 surowe jajka około 2 szklanek wody(po raz pierwszy sprawdziłam tą metodę i powiem wam że cisto było miękkie a kiszka nie pękła podczas pieczenia) Flaki oczyszczamy(...)wyrabiamy,dodajemy wodę. Nadziewamy nasze kiszki farszem. Warto początek i koniec podwiązać sznurkiem,albo wykałaczką. Kochani Kiszka musi być luzna ta metoda pozwoli nam uniknąć pękania. Smarujemy blachę smalcem,rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, Polewamy olejem po wierzchu,i kładziemy plastry smalcu na górę. Zmniejszamy temperaturę do 180 C Wsadzamy na około 15 minut,następnie wyciągamy i nakłuwamy wykałaczką podlewając
Viola cooks with passionśredniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine(...)jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy około 1.5 -2 h wszytko razem. Od czasu do czasu mieszając. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy. Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę
Viola cooks with passionkapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę(...)włożyłam do kapusty i dołożyłam śliwki pokrojone w paseczki. Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu, wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę smalcu, wrzuciłam cebulę i krótko
Kuchnia u Krysi