smalec przepis - 3000 przepisów (strona:24/200)

Chruścik lany 209

zapragniemy czegoś słodkiego, nie mamy czasu na pieczenie, a w domu mamy tylko mąkę i jajka, cukier puder i mleko...Składniki : około 5 łyżek mąki 2 jajka 2 kostki smalcu do smażenia mleko ( ilość na wyczucie ), szczypta soli Do smażenia potrzebujemy mały garnuszek o średnicy 13 cm, a wysoki na 5 cm i mały lejek. Smażyłam każdą sztukę oddzielnie. Przygotowanie(...)ciasto ma mieć konsystencję GĘSTSZĄ niż na naleśniki Oddzielnie ubić białka na pianę i połączyć je z ciastem- konsystencja ciasta ma przypominać teraz to na naleśniki W garnuszku rozgrzewamy smalec i wlewamy"sznureczkiem" do lejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką ilość ciasta , tak by chruścik, który silnie rośnie swobodnie

Proste Potrawy
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 395

Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym(...)pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę, ale nie pozwól, aby płyny się zagotowały. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 333

smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką

OstryKęs
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 184

kilometrów, więc decyzja o wyjeździe została podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne, restauratorzy(...)bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej

Pasja Smaku
Jarmark Regionalny i Festiwal Kultury Ukraińskiej - relacja 181

kilka razy po stoiskach, a nawet porozmawialiśmy z kilkoma osobami.  Skusiliśmy się na grillowanego oscypka z żurawiną, popróbowaliśmy salami, chorizo i serów oraz zjedliśmy po pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem. Jeśli chodzi o chleb to był świetny, ale skwarki w smalcu były tak wysmażone i twarde, że prawie połamałam sobie na nich zęby. Smalec był też zdecydowanie przesolony

Pasja Smaku
Faworki 169

gotujmy.plSkładniki2,5 szkl. mąki pszennej1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru1 czubata łyżka masła2 jajka1 łyżka spirytusu 0,5 szkl. śmietany ( dodałam 18% )1 kg smalcu albo olej rzepakowy cukier puder do posypania WykonanieNa stolnicy najpierw rozsypałam mąkę , dodałam jajka , cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula(...)jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie.Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 184

tych ciasteczek, dlatego zawsze robię ich dużo :) Jeśli więc chcecie najpierw wypróbować ten przepis, to możecie upiec ciasteczek z połowy porcji. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego wśród składników jest smalec? ...a no dzięki niemu ciasteczka są kruchutkie. Ten sposób na kruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :)   Składniki:1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu,250 g masła (lub margaryny(...)cukru,3 łyżeczki proszku do pieczenia,porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :)Bakalie należy wcześniej sparzyć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube

Delicious Titbits
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 372

pierogów Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego ryżu lub mąki z kleistego ryżu + 2 łyżki do obsypania stolnicy 35g mąki z białego ryżu 30g mąki(...)wygotować. 3 Namoczone grzyby płuczę w zimnej wodzie kilka razy, aż woda będzie czysta. 4 Grzyby kroję w drobną kostkę. 5 Cebulkę kroję w drobną kostkę i podsmażam na smalcu gęsim lub oleju kokosowym do zarumienienia. 6 Dodaję pokrojone grzyby i podsmażam jeszcze ok. 5-7 minut. 7 Kapustę po ugotowaniu odsączam z resztki wody, usuwam z niej liście laurowe

Book of spells
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 171

danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia  Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe(...)jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty z winem dodać podsmażone kotlety, lekko przykryć kapustą, podlać winem około

Wino Francja Kuchnia
Zupa cyganówka 557

wiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka  ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg  boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3  łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną  cebulę, paprykę, oraz boczek

Moje domowe kucharzenie
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 202

drożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka alkoholu 35 g masła powidła śliwkowe 3 kostki smalcu do smażenia Wykonanie: drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, zostawić żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej mleko podgrzać(...)grubość 1,5 cm. Wycinać foremką (szklanką) krążki (u mnie średnica 7cm). Ułożyć wycięte krążki na ściereczce posypanej mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w płaskim rondlu rozgrzać smalec. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i rumieni się, ale nie pali, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Gdy używasz termometru, powinien wskazać 170`C. Na tłuszcz kłaść po kilka pączków. Po zrumienieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 215

wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól, pieprz Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem(...)Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone ze szparagami 156

Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej(...)bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez 5 minut. Ugotowane szparagi podajemy z usmażonymi kotletami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 227

przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić(...)zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „ 683

height: 1em;" /> Przepis stary jak świat , nawet dinozaury go znały " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 200 g smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18%, 50 g drożdży- świeżych 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek ) marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada(...)chleba ( lub inny robot – pomocnik " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł i wyrobił ciasto , można także ręcznie jak ktoś jest bardziej , pracowity ode mnie " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania