litr rosołu wieprzowego + 1 litr wody jedna laska kiełbasy - wiejska albo inna w miarę swojska 1/2 małej cebulki 1 łyżka mąki na zasmażkę - u mnie bezglutenowa 1 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek suszony Groch wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody i zostawić na kilka godzin do napęcznienia - ja wstawiam wieczorem a po powrocie z pracy następnego dnia wstawiam(...)już prawie miękkie dodać groch i dalej gotować. Dodać majeranek - ok 2 łyżeczki. Bardzo lubię majeranek w grochówce więc dodaję nawet więcej. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i zrumienić. Zrumienioną cebulkę przełożyć do zupy, zbierając jak najmniej tłuszczu z patelni. Na patelnię dodać drugą łyżkę smalcu, roztopić i dodać mąkę. Zrumienić i dolać
Ze smakiem bez glutenuszparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były(...)nazwy sugerujące, że weganie tęsknią za znanymi wcześniej smakami mięsożerców. A teraz? Nie widzę i nie słyszę, by działo się coś podobnego. Przyjmuje się do wiadomości, że weganie jedzą smalec wegański, choć ze smalcem nie ma on nic wspólnego. Nadawanie nazw sięgnęło granic absurdu - na agregatorach blogów kulinarnych znaleźć można przepisy na... chleby wegańskie! I aż chce się zapytać
Weekendy w domu i ogrodziezagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej(...)porze roku już mocno ukiśniętej i kwaśnej kapusty, stąd cały ten proces jej "płukania". Jeśli Wasza nie jest bardzo kwaśna możecie pominąć pierwszy etap. Następnie na rozgrzanym smalcu, po kolei, podsmażamy mięsa zanim trafią do gotującej się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej
PichceniomaniaPietruszka natka 1 pęczek Czosnek cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól i pieprz do smaku liść laurowy x6 Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka(...)smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać
Viola cooks with passionmąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl. śmietany ( dodałam 18% ) 1 kg smalcu albo olej rzepakowy cukier puder do posypania Wykonanie Na stolnicy najpierw rozsypałam mąkę , dodałam jajka , cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby(...)jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden
Różne smaki w kuchnikaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta Składniki: 1 kg kaczki 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy) 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 jabłka sól, pieprz, suszona kolendra, kminek i majeranek. Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)majerankiem. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka. Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi. Na wierzch wyłożyć smalec
Ola la LCHFkrótko podgrzać następnego dnia. Smacznego! : ) Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki gęsiego smalcu pęczek pietruszki 300g mięsa wołowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego 2 jajka Przygotowanie 1 Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same(...)listki i siekam. 3 Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam
Book of spellsIdealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy ok. szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy
Kopystką po garachszklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka śmietany 18% 5 żółtek 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo: 1 kilogram smalcu Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą(...)szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniakonfiturą malinową. Pączki są puszyste, a na drugi dzień równie dobrze smakują. Jeżeli nie lubimy lukru możemy pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Pączki smażyłam na smalcu, ale możemy również usmażyć na oleju rzepakowym. Bardzo polecam… Pączki luksusowe Składniki na około 24 pączki: 40g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 500g + 4 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej(...)200g konfitury malinowej Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody kropla aromatu rumowego Dodatkowo: smażona skórka pomarańczowa lub kandyzowana smalce lub olej do smażenia (ja smażyłam na smalcu, zużyłam 3 kostki) Pączki: 1. Do miski przełożyć drożdże, wsypać połowę cukru i przez chwilę rozcierać łyżką. Dodać 4 łyżki mąki, szklankę
Mała Cukierenkaśredniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska(...)gotujemy około 1.5 -2 h wszystko razem. Wątrobie wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy z kości
Viola cooks with passiontortilli, w które to można owe mięsko wraz z innymi dodatkami zawinąć. Kolejny raz zagniotłam ciasto korzystając z mojego sprawdzonego przepisu i się nie zawiodłam. Jedynie olej zamieniłam na smalec, ale ciasto wyszło tak samo elastyczne i miękkie. A jeśli dorzucicie do ciasta szczyptę papryki, tortille zyskają dodatkowy smak i kolor (następnym razem tak zrobię:) Składniki: 2 szklanki mąki (dałam(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki smalcu lub oleju 160ml gorącej wody Do wody wsypać sól, włożyć smalec lub wlać olej, wymieszać. Mąkę przesiać. Wodę wlać do mąki i wyrobić gładkie miękkie ciasto (ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy uformować w kulkę, odłożyć
Obiad gotowywszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak, że nie potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków(...)pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową. Dodać ziele, liście
Obiad gotowySkładniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek dobra sól (np himalajska) 2-3 łyżki skwarków ze smalcem 2-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę(...)patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić. Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie. Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Puree przełóżcie
OliveandThymemniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu*, 20 ml rumu, do posypania: cukier waniliowy, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum. Następnie dodać śmietanę(...)patelni. Kroić nożem lub radełkiem. Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek. Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki
królestwo garów