słoik - 12348 przepisów (strona:641/824)

Agrest w truskawkowym syropie 164

Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Konserwa rybna domowa 202

godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę. Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut

Maminek kulinarny
Przecier z mirabelek 177

Przecieramy przez sitko.    Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy.    Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 199

dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.    Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.    Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji  na 25 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 185

nasienne i kroimy w plastry. Z podanych składników zagotowujemy syrop . Wrzucamy porcjami plasterki jabłek. Chwilę gotujemy (  jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy. Gorący syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka razy.     Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy

Maminek kulinarny
Dżemik różany 181

wody i 1/2 kg cukru.    Wrzucamy owoce.    Delikatnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżemik z dyni z pomarańczą 196

maleńkim ogniu przez 60 minut. Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut. Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.    Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Susz warzywny 212

pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule    Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.    Wysuszone przekładamy do słoików. Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasta alla puttanesca 222

powszechnym mniemaniu jest to danie gotowane przez kobiety lekkich obyczajów, które nie chodzą na targ, by kupić świeże produkty, tylko gotują po godzinach, ochoczo korzystając z produktów w słoikach i puszkach. Tak czy owak, nie ma chyba lepszego dania na leniwy dzień taki jak dzisiaj lub jak kto woli dla leniwej gospodyni ale też dla kobiety pracującej, która żadnej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 328

piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do woka uprażony

Smakowity Blog Kulinarny
Pancakes z miodem, migdałami i konfiturą z pomarańczy 181

wodę, pokrojoną skórkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do gorących, wyparzonych słoików, zamykamy i obracamy do góry dnem, aż przestygną

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 158

osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z arbuzem i rzodkiewką 215

Składniki: arbuz (około 1 kg) 1 słoik suszonych pomidorów 1 pęczek rzodkiewek pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona Sos: 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru brązowego sól, pieprz Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 209

miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Pizza:  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa 175

zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - słoik siekanego szczawiu (280g) - spora marchewka - włoszczyzna (250g) - 2 kostki rosołowe - 2-3 średnie ziemniaki - 3x ziele angielskie - 3x liść laurowy - pieprz - ugotowane na twardo jajka Przygotowanie:  Do litra zimnej

W poszukiwaniu inspiracji