słoik - 12348 przepisów (strona:636/824)

CHLEB NA ZAKWASIE 144

szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą

w mojej kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 121

prażone jablka ze słoika Na kruszonkę:     pół szklanki mąki     pół szklanki cukru     25 g zimnego masła Mleko lekko podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić

w mojej kuchni
Ser biały w ziołowej zalewie 173

zmielona sól morska i kolorowy pieprz oliwa z oliwek - tyle, żeby przykryła ser : ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami i tak aż do końca następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu . Przygotowanie

w mojej kuchni
Strawberries in syrup---Truskawki w syropie 124

szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min -  aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy

w mojej kuchni
strawberry juice--- sok truskawkowy 79

puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok  ,  wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy  do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia

w mojej kuchni
Dżem-mus i pyszny sok z jabłek 85

odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki  pasteryzuje w 85 stopniachC  25 minut..Gotowe

w mojej kuchni
Sos słodko-kwaśny 120

papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis

w mojej kuchni
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 100

godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty

w mojej kuchni
Lemon curd 109

podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.... Smacznego :). Przepis znaleziony http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd..... Polecam :) Lemon curd ............... Ingredienti : 2 uova grandi , 2 tuorli d'uovo , scorza grattugiata di 2 limoni , succo

w mojej kuchni
OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU--CETRIOLO messicana 145

Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook , lo faccio ogni anno , e scompaiono rapidamente

w mojej kuchni
ADŹIKA 139

WYKONANIE; ;;;;Zmielic wszystko w maszynce i dodac 2 szklanki cukru, 1,5 szklanku oleju 2 łyżki soli .Gotować 2-3-4 godziny ,az masa zacznie gęstnieć ...Gorące wlac do słoików i odwrócić do gory dnem ...JESLI KTOS SIE MARTWI TO MOZNA PASTERYZOWAC 10 MINUT.otwarty słoiczek trzymac w lodówce.,,,,,,,,SMACZNEGO I UWAGA JEST OSTRE!!! ps.ja dodaje do mięsiwa np.do kotletów mielonych

w mojej kuchni
Pomidory suszone 117

każdego słoiczka dodajemy po kilka plasterków czosnku i z alewam ciepłą, podgrzaną oliwą .Zamknąć, zakręcić słoik - odstawić w ciemne miejsce, do zjedzenia idelane

w mojej kuchni
Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka 100

mieszając od czasu do  czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczków.Smacznego   ps. można pasteryzować 10-15 minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.Ja do pasteryzacji słoików mam garnek jak widac na foto.Słoiki układa sie piętrowo i pasteryzuje...      4-5 mele antonówek      2 kg di carote

w mojej kuchni
Świeży sok ----Succo fresco spremiagrumi - 118

Świeży sok z wyciskarki----zamiast do słoika,trafił do żołądka ..... Dwa składniki, a smak wyśmienity. Zdrowy sok,bez nagrzewania ,bez napowietrzania,bez utleniania. Sok wyciskany na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin, minerałów i żywych enzymów. Pychaaaaa świeży sok :))))) Składniki: 2 buraki 6 marchewek 1 jabłko Wykonanie: Umyć warzywa i owoc, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć

w mojej kuchni
Dżem paraguayo ---Jam Paraguayo 125

słodkości owoców.  Smażymy przez około 30-35 min. . Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową  i gotujemy 2 min. Przygotowany dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy ,odwracamy do góry dnem. Jam Paraguayo Ingredienti per la marmellata :      1kg pesche      Succo di limone 1 cucchiaino

w mojej kuchni