cebule.Wylaczyc i ostudzic. °Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone. °Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki. °Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami. Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze. Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w oleju zakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pare minut mozna wyczarowac swietny dodatek do obiadu.Wystarczy czerwona cebula,kilka suszonych pomidorow,smakowity winegret i gotowe.Zapraszam do przepisu,mam nadzieje ,ze i Wam posmakuje! Skladniki : 1 sloik zielonej fasolki szparagowej -pocietej 1 czerwona lub biala cebula 1 zabek czosnku 6-8 suszonych pomidorkow (suchych nie z oleju) sol,pieprz na sosik:3 lyzki oliwy,oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki 1,5 l wody 200 ml octu 20% 3 pelne lyzeczki soli 6 lyzek cukru przyprawy na 1 sloik: 1/2 lyzeczki gorczycy,maly listek laurowy, 2-3ziela angielskie,2-3 ziarenka pieprzu,1-2 zabki czosnku Wykonanie: papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażącej się aronii.Smżyć nastepne 30-50 minut,od czasu do czasu mieszając wzsmażony dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków pasteryzować w dużym garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrzanu jest zależna od preferencji smakowych i jak ostrą lubisz ćwikłę buraczki zetrzeć równiż na najmniejszych oczkach tarki,wymieszać z chrzanem,doprawić solą i cukrem i ewntualnie kminkiem.Napełnić słoiki,przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco.Jeśli jest to za duża ilość możesz część zapasteryzować w kotłe z gorącą wodą przez około 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia
Ewa w kuchniminut. Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu. Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut
Ewa w kuchnipropozycja na wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 łyżki
Ewa w kuchniMając dostęp do pomidorów takich prosto z krzaczka staram się zrobić chociaż kilka słoików na zimę takich zwykłych pomidorów do zupy. Nie ma to jak zimową porą przypomnieć sobie smak pysznych pachnących pomidorów. Bo doskonale wiemy, że te kupne nawet pomidorów nie przypominają. Są twarde i bez smaku. A tak od czasu do czasu dobrze będzie przygotować w mroźne
Ewa w kuchnitego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze
Ewa w kuchnimiłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami. Składniki: 1 opakowanie grzybów suszonych 1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła
Kitchens AlphabetPrzepyszna Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 40 dag piersi z kurczaka puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili 1 ser mozzarella classic Mlekovita 30 dag pieczarek pomidory
Z Majeczką w kuchniwyjeździe też nie ułatwia sprawy bo dodatkowo trzeba myśleć o logistyce… jednym słowem nie jest lekko… Dlatego na poprawę nastroju wyciągnęłam sobie do zjedzenia – ze słoika – pierniczka, żeby poczuć nastrój świąteczny To już druga upieczona partia pierniczków, bo po pierwszej nie ostał się nawet okruszek Te pierniczki zrobiłam z przepisu znalezionego na mojewypieki.com. Po upieczeniu
UgotujmyTo.plcebula jest chrupiąca) W rondelku zagotować ocet z wodą i przyprawami (żeby cebula była bardziej miękka można ją gotować kilka minut w zalewie) i odstawić do ostygnięcia. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę i zalać zimną zalewą. NIGDY nie zalewać śledzi ciepłą zalewą bo się rozpadną! Smacznego Post Tradycyjne śledzie w occie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl