płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłej gęsta kwaśna śmietana (100 g) 2 łyżeczki małych kaparów 1 ogórek konserwowy lub 50 g korniszonów 3 krążki (posiekane) papryczki jalapeno (ze słoika) - ja niestety ich nie znalazłam, więc zastąpiłam papryczkami pepperoni w słoiczku 1 łyżka posiekanych świeżych listków estragonu (również zastąpiłam estragonem suszonym) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: W miseczce lub płytkim
Gotowanie to kochaniepodgrzałam mleko do około 60 stopni Celsjusza i wlałam je do stojącego blendera. Na średnich obrotach spieniałam przez około 5 minut. Drugim sposobem jest wlanie mleka do słoika (mniej więcej do połowy jego objętości) ,zakręcenie wieczka i wstawienie do mikrofalówki na kilka sekund. Zalej kawę gorącą wodą (mniej więcej 1/3 kubka). Dodaj 1/3 łyżeczki zmieszanych przypraw, zalej
Gotowanie to kochaniepoprzek na nieduże kawałki. Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam. Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam. Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki. Odstawiłam do lodówki na dobę
Kulinarny Pamiętnikłososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.) 180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę 10 pomidorków koktajlowych maly słoik czarnych oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie sos miodowo - musztardowy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Polać sosem tuż przed podaniem. S.O.S
pieprzny smaczeksłodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra J Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni) 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Przygotowanie: Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy
Mania Gotowaniasprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech . Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana 18% * sól, pieprz świeżo mielony
Magiczne Życie Martyłyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka
mojewypiekiinietylkowrzątku przez 30 sek., następnie szybko zalewamy zimną wodą. Zaparzamy mocną kawę z alkoholem (dodałam wino Marsala, można Amaretto, rum…). Oddzielamy żółtka od białek (białka – wbijamy do słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego
mojewypiekiinietylkosproszkowanej. Węgierscy kucharze stosują około 1000 rodzajów i odmian tej rośliny! Nie bez powodu znane powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.” Wcieliłam się więc w węgierską gospodynię, postawiłam pojemniczki z papryką i dodałam poniższe składniki. Tak powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana
mojewypiekiinietylkogalaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy. Moja konfitura jabłkowa była użyta do herbaty i rosyjskich ciasteczek . Wspaniale się z sprawdza do naleśników, czy też do pieczywa na śniadanie lub kolację. Zresztą sama
mojewypiekiinietylkowodę gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia i partiami, po 50g, dodajemy mleko w proszku – cały czas mieszając. Studzimy, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z powyższych proporcji otrzymamy trochę więcej, jak 500 ml słodzonego mleka skondensowanego. Przepis na słodzone mleko skondensowane jest banalnie prosty i szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest
mojewypiekiinietylkoPolecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu. SKŁADNIKI 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa
W kuchennym oknie Ewykawałki. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta, Święta... i po Świętach. Wróciłam do domu bogatsza o wiele prezentów, słoików z jedzeniem i kilka kilogramów. To ostatnie chcę jak najszybciej zgubić :) Przede wszystkim po takiej świątecznej rozpuście, warto zrobi sobie dzień "upłynniony" - dzięki temu pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto
My Culinary ArtMożna przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewy