wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy
Zdrowie na języku :Pniego wody z ogórków kiszonych. Składniki: - 250 ml wody - 2 czubate łyżki mąki gryczanej - 3 ząbki czosnku - 4 ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni. Przepis na żurek
Zdrowie na języku :Poczyszczonych słoiczków nakładamy warzywa, do każdego nalewamy zalewę do zakrycia warzyw i mocno zakręcamy. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 20 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku. I już
Zdrowie na języku :Pktórą należy wyrzucić. 5. Miąższ dyni zblenduj na gładką masę. Przełóż do oczyszczonych słoiczków. 6. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 30 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku. I już
Zdrowie na języku :Przuca się w oczy" to opakowanie :) Duży, plastikowy, ale wytrzymały słój w jaskrawym, pomarańczowym kolorze, na którym umieszczona jest nalepka ze wszystkimi, niezbędnymi informacjami dotyczącymi produktu. Po otwarciu słoika można wyczuć delikatny waniliowy zapach, a po spróbowaniu wanilia jest jeszcze bardziej wyczuwalna i słodka :) Smak ten nie jest chemiczny, ani sztuczny, jak w przypadku czekoladowego białka
Zdrowie na języku :Pstron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe ze słoika ;) Paluszki lizać
Lawendowe NieboŚwiętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;) Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej
Lawendowe Niebosezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać
Lawendowe Niebosię po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika. Ciasteczka z masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji śniadaniowej z dodatkiem płatków owsianych. SKŁADNIKI 150 gram masła orzechowego (solonego) 150 gram miękkiego masła 100 gram
Magiczna kuchnia Dariitych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem. Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi. Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej
bistro mamapłynu. Pachnie bardzo intensywnie. Tak intensywnie, że domowa wentylacja i okap kuchenny nie nadążają. Po zrobieniu trzeba zrobić w domu porządny przeciąg, a wcześniej szczelnie dokręcić słoiki z koncentratem ;) Czytaj więcej
bistro mamaRzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych. Jeśli już decyduję się na domowe dżemy, konfitury czy powidła, to najczęściej w takiej ilości, że znikają z lodówki w ciągu tygodnia. Czytaj więcej
bistro mamaczłowiek przez pół miasta, pcha przed sobą wózek i gadać nie przestaje do wózkowego pasażera, żeby mu przypadkiem do głowy nie przyszło, że "ja siam idem"... żeby słoik jagód gdzieś kupić bo w lesie już ponoć nie ma, ale może na "cytrusku" będą. Dopada w ostatniej chwili, prawie przed wyjściem z targowiska, pędzi do domu, targa
bistro mamaRzadko robię przetwory, ale mam nadzieję, że od przyszłego roku to się zmieni. Do tej pory robiłam małe ilości, bo nie miałam gdzie trzymać słoików. I w końcu mam dodatkowe miejsce, pięknie wyremontowane, idealne właśnie na przetwory. Jeszcze tylko raz mój mąż musi zostać bohaterem we własnym domu i sklecić jakieś półeczki. Czytaj więcej
bistro mamaprzecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem
Monia miesza i gotuje