pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili, sól i pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego
Gosia gotujemiski, dodać do nich pokrojone w paseczki ser i szynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego
Gosia gotujeroztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić je za pomocą noża na drobne kawałeczki i umieścić w misce lub słoikach, dodać pokrojona marchewkę. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny. Ja gdy mam taką ilość jak ta podana, zawsze robię dwa, trzy słoiczki, gdyz galareta
Gosia gotujemówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała
Gosia gotujepietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania
Gosia gotujenaprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni.... Składniki na garnek 3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej
Gosia gotujenadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórki z cytrusów oraz mielony kardamon. Zamieszać i trzymać na średnim ogniu aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować (trzymam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni). * Cytuję fragmenty rozdziału "Trudna miłość do marchewki" z książki "Dialogi języka z podniebieniem - Bikont do Makłowicza, Makłowicz
KUCHARNIAkawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy
Chocolate Muffin Blogzestawienie. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami - u mnie oregano :) Składniki: 2 jajka 2 plasterki szynki 1 łyżeczka oliwy 1 plasterek czerwonej cebuli, posiekany 3 pomidorki koktajlowe 3 plasterki papryki ze słoika sól, oregano lub bazylia Na patelni rozgrzać oliwę i położyć szynkę. Delikatnie przesmażyć, wbić jajka, jedno obok drugiego, posypać cebulą i doprawić. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć, aż zetnie się
Chocolate Muffin Blogpolecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika) 4 ziemniaki 1 mała marchewka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majeranek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną
Ala piecze i gotujeświeżych drożdży lub półtorej łyżeczki drożdży suchych- w moim przypadku były suche - pół łyżeczki cukru - 100 ml ciepłego mleka - 40 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa - słoik powideł śliwkowych, u mnie własnej roboty - rozkłócone jajko do posmarowania - płatki migdałowe Skworcu do posypania na wierzchu Wykonanie: Do kubka wsyp wszystkie składniki z kolumny ROZCZYN. Wymieszaj dokładnie. Mleko
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: -100g makaronu spaghetti -jakieś tanie dziadostwo ze słoika, byle by na etykietce było że to do spaghetti, 3-4 duże łyżki wystarczą -dwa plastry żółtego sera -dwie średniej wielkości cebule -łyżka oleju -tanie piwo Przygotowanie: Makaron nastawiamy na czas podany na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy wodą. Cebule kroimy w kostkę, nie musi być równo i podsmażamy lekko na oleju
Tanie przepisy studenckiewcześniej namoczyć a i tak nadal będą za słone. Gdy już mamy śledzie to kroimy je ostrym nożem w paski o grubości około 1-2cm. Cebulkę wyjmujemy ze słoika (u mnie było jej sporo, prawie tyle co samych śledzi) i jeśli jest gruba to kroimy ją na mniejsze kawałki, dorzucamy do śledzi (jak znajdziemy jakąś papryczkę czy inne warzywo
Tanie przepisy studenckiepozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "schabowy z kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki: -kilogram piersi z kurczaka -jedno jajko -pół szklanki bułki tartej -ząbek
Tanie przepisy studenckie